Mersin’de Tantuni Nerede Yenir? Abidin Tantuni, Yenişehir, Mersin
İsmi bize her daim komik gelmiştir. Tan-tun-i. Acaba o ortası vadi gibi çukur olmuş sac ocağın üstüne tahta kaşık değdikçe çıkardığı “tan tun” sesinden mi geliyor diye düşünüp durmaktayız. Lakin baktığımız hiç bir kaynakta savımızı destekleyecek bir açıklama bulamadık. Tantuni demek şehr-i Mersin demek. İstanbul’da da iyi tantuni icracılarımız var elbette ama hiçbiri Mersin’de yediğimiz Abidin Tantuni‘nin tantunisinin yerini tutmuyor.
Neden diye sorarsanız. “Eşinizin yaptığı köfte, annenizin yaptığının yerini tutuyor mu?” diye sorarız size biz de. Tantuni Mersin’de güzel, o kadar! Lakin Mersin’de birçok tantunici olmasına rağmen ismiyle ün yapmış tantuni icracısı sayısı yine bir elin parmak sayısını geçmez.
Zaten içlerinden bir kısmı da onlarca şube ve franchise ile tüm Türkiye genelinde yayılmaya başladı bile. Ama nedense biz lezzet avcıları çok fazla şubeleşen yerleri pek sevemiyoruz. Bu yüzden lokal kalan ve operasyonlarını küçük ve samimi tutan yerleri daha çok tercih ediyoruz. Abidin Tantuni de (şimdilik) bunlardan biri. Mersin’e gelince kesinlikle tantuni yemeniz gereken tek yer hatta.
Öyle yeni moda yoğurtlu, tavuklu falan tantuni yapmıyorlar. (Yoğurtlu Tantuni tantuniyi bir İskenderleştirme hareketidir. Tavuklusu da itibarsızlaştırma.) Abidin Tantuni’nin iki versiyonu var. Kuyruk yağı ile yaptıkları; tantuni ve yağsız yaptıkları; biftek. Bu kadar. Kaderinizi belirleyecek arkadaşlar bunlar. Sonrasında tercihinize göre biftek ya da tantuninizi açık ekmek, somun veya lavaşta alabilirsiniz. (Bizim her daim tercihimiz lavaş)
(Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!)
Tantuni önce çok küçük kuşbaşı doğranmış dana etlerinin haşlanması, daha sonra da toz kırmızı biber ve pamuk yağı ile sacda “tan tun” diye cozdurdatılmasıyla elde edilen bir yemektir. Saca eklenen sıvının ne olduğu sorusunun cevabı sudur efendim. Başka rivayetlere aklınız gitmesin. Nihayetinde su ile hem lavaş/ekmek yumuşatılır, hem de ortamın ambiyansı kuvvetlendirilir. Bu şekilde pişirilen etin üzerine sumaklı ve maydanozlu soğan, domates ve çeşitli baharatlar ve nevaleler eklenerek tantuni mükemmeleştirilir.
[wdi_feed id=”1″]
Biz genelde tantuniyi bol limon sıkarak yeriz. (Mersin’de ve Kıbrıs’ta misket limon verirler, İstanbul’a geldikçe o normal limona dönüşür.) Bu açıdan bakınca (misket limon açısı) Tantuni bir bakıma Meksikalıların Taco’suyla benzerlik gösterir ve bir nevi dürümdür, diğer bir açıdan da tam bir Arap yemeğidir, yani kebaptır.
Bizim için ise tantuni, midye tava ve kokoreç familyasından bir atıştırmalıktır. İlki asla yetmez ve mutlaka ikincisi sipariş edilir.
Neyse efendim, Mersin’e gidenlere ve Abidin Tantuni‘de yiyenlere bizden selam olsun.
Afiyetler…
Abidin Tantuni
Cumhuriyet Mahallesi, İnönü Bulv. 256/B, 33110 Yenişehir/Mersin
Tel: 0324 326 04 40
Bu yazıdan sonra Mersin’e gitmek farz oldu.. Çok uzun bir süre tantuni yemedim, şimdi o günlerime yanıyorum doğrusu..
Uzun süredir mersine gidemedim.Abidin tantuni burnumda tütüyor istanbulda bu lezzeti bir türlü bulamadım umarım en kısa sürede mersine yolum düşerde tekrar tadarım bu lezzeti
Abidin Tantuni gerçekten en iyisi! Yıllardır hiç bozmadılar kendilerini, aksine daha da geliştirdiler. Tantunileri çok lezzetli, ikramlar ayrı bir güzel. Yanında buz gibi köpüklü bir ayran <3<3<3
Sosyal medyayı da bu kadar iyi kullanmaları beni ayrıca cezbediyor. Ve her şey olduğu gibi, diğerleri gibi makyaj yok fotoğraflarında. Gidince de fotoğraflarda ve videolarda ne varsa o geliyor. Ölmeden önce yapılması gerekenler listenize Abidin Tantuni'den en az bir tantuni yemek şeklinde bir madde atsanız yeridir.
Çok mu övdüm bilmiyorum, ben sanırım orada huzur buluyorum :):)
Sosyal medya demişken de website adreslerini hemen şuraya iliştiriyorum, bence çok önemli bir detay. Sevgiler…