Genel Yemekler

Minestrone Çorbası Nedir?

İtalyanca “çorba” anlamına gelen “minestra” gelimesinden gelen Minestrone çorbası, aslında İtalyanların bol sebzeli hazırladıkları doğaçlama bir fukara çorbasıdır.

Evde el atında bulunan sebzeler dışında içine varsa az makarna ya da pirinç, veya duruma göre her ikisi de ilave edilir. Minestrone’de genellikle kullanılan sebzeler; fasulye, soğan, havuç, bezelye, kabak, sarımsak, mercimek ve domatestir.

Yukarıda da belirttiğim gibi kesin bir tarifi yoktur. Elde kalan veya bozulacak sebzeler ziyan edilmesin diye uydurulmuş bir yemektir. Daha lezzetli hale getirmek isterseniz çorbanın suyuna, tavuk, et ya da ilik suyu da ilave edebilirsiniz. İtalyanlar zaten bu yemeği “Cucina povera” yani fakir mutfağı kategorisinde ele alırlar.

İddiaya göre Minestrone çorbasının geçmişi ta Roma İmparatorluğuna dayanır. O yıllardaki tarif elbette yine eldeki malzemeler ne ise ondan ibaretti, lakin zaman içerisinde çorbada kullanılan malzemeler de değişti. Mesela patates ve domates Amerika’dan 16.yy sonrası geldi ve böylece bu malzemeler de çorbada kullanılmaya başlandı.

Youtube’da bulduğumuz “Anneane İşi” En İyi Minestrone Hazırlanış Videosu

İçinde kullanılan tahıla göre (makarna ve pirinç) nişastası suya geçerek yoğunlaşan Minestrone çorbası, eldeki malzemelere ve mevsime göre kullanılan sebzeleri farklılaşan geleneksel bir İtalyan yemeğidir.

Aslında İtalyanlar’ın lisanında çorbaya “Zuppa” derler. Örneğin “domates çorbası”, “balık çorbası” zuppa ismiyle menülerde yerini alır. Lakin Minestrone bizdeki Gazianteplilerin “Beyran” ı ya da “Aşure” gibidir. Yani bir çorbadan çok yoğunluğu olan bir yemektir. Bu bağlamda orjini çorbadan daha çok, suyuna ekmek banacağınız bir tencere yemeğidir gibi de düşünebilirsiniz.

Yakın tarihte malzemelerden daha çok içerisinde su göründüğü versiyonları yüzünden “çorba” kategorisi altında değerlendirilmektedir.

Son olarak; eğer evde Minestrone çorbası yapacak olursanız üzerine parmesan rendeleyin. Böylece onu daha çok İtalyanlaştırmış olacaksınız.

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir