YEMEK ANSİKLOPEDİSİ

Nane Nedir?

Naneli şurubun Güney eyaletlerdeki barbekü partilerinin resmî içeceği olmasının nedeni açık. Nane, eğer ona olanak tanırsanız ne kadar çok yerde kullanıldığını göstererek sizi şaşırtan kokulu otlardandır. Neredeyse sonsuz bir nane kaynağınız varsa, nanenin pek çok yerde kullanılması sizin için iyi haberdir. ABD’nin Batı eyaletlerinde yaşayanların çoğu, naneyi tatlı şeylerle bir arada düşünürler. Pastacılık uygulamaları, çikolatayla başlayıp kremayla biter; nanenin o tatlı ve dili yakıcı tadı pastacılıkta kullanılan malzemelerin hepsiyle de uyumludur.

Nanenin koku içeriği olan mentol, başka yiyeceklere kolayca nüfuz ederek hem koku hem tat verir. Taze nanenin tadını ve kokusunu en çok almak için yapılacakların ilk aşaması taze nane yapraklarını ovalayarak yağın açığa çıkmasını sağlamaktır. Naneli bir içeceği nasıl hazırlayacağınızı hangi barmene sorarsanız sorun, naneyi bir bardağa koyup üstüne de genellikle biraz şeker ekip havaneli gibi kullanılmaya uygun bir aletle ezmenizi söyleyecektir; akıllı aşçılar bu tekniği mutfaklarına uyarlayacaklardır.

Nanenin tatlılarda kullanıldığı inancını yıkmak zor değil; aslında Ortadoğu ülkelerinde nane tatlı olmayan yiyeceklerde kullanılır. Söz konusu ülkelerde nanenin daha acımsı çeşitleri tercih edilir, ki bu çeşitler kuzu eti, yoğurt, baklagillerle daha uyumludur. Fas ve Kuzey Afrika mutfağının sevilen örneklerinde nane, tek başına ya da çeşitli baharat karışımları kullanılır.

Nane hem taze hem de kuru olarak kullanılır ama ister taze ister kuru nane kullanılsın, uzun” pişirme, nanenin yakıcılığının azalıp damakta yumuşak bir etki bırakmasını sağlar. Yaygın olarak, uzun pişirme gerektiren yemeklerde kuru nane kullanılır; yemek piştikten sonraysa koku kalitesini artırmak amacıyla azıcık taze nane ilave edilir. Ayrıca taze nane tek başına, yoğurdu ya da peynirli mezelere karıştırılarak da kullanılabilir.

Nane Çeşitleri

Nane çeşitlerinin tatlarındaki fark belirgin olabilir. Adi nane, bahçe nanesi, elma kokulu nane, ananas kokulu nane gibi varyasyonların daha egzotik tatlarına varıncaya kadar farklı nane tatları vardır. Bu son melez çeşitler, yoğun bir tattan ziyade yoğun bir kokuya sahiptir. Nane, büyük bir kokulu ot ailesinin atası olduğundan neredeyse sonsuz sayıda permütasyonla karşılaşabilirsiniz; aslında bunların bazıları botanik açıdan nanenin çok yakın akrabası değildir. Örnek olarak Amerikan nanesi ile Costa Rica nanesi nane ailesinden olmalarına rağmen naneden ziyade başka yenebilir, kokulu otlara benzerler.

Nane, kurutulmaya çok uygun bir bitkidir; fesleğen gibi nane de kurutulduğunda tadı yoğunlaşır ve bu nedenle de bazen daha iyiye doğru farklılaşır. Ancak tatlılığının derecesi azalır, damağın ön kısmında daha acı bir tat hissedilir. Reçetelerde taze nane kullanılması gerektiği belirtiliyorsa taze nane yerine kuru nane ancak zorunlu kalındığı zaman kullanılabilir, mümkünse kullanılmamalıdır. Kuru nane kullanılmasının daha mantıklı olduğu zaman, nane tadının kendini belirgin biçimde hissettirmesi gereken zamandır.

Kuru nane, karabiber ve kırmızı biberle karıştırılarak etlerin ovulmasında kullanılırsa, asit bakımından zengin domatesli ya da kök sebzelerle yapılan daha ağır yemeklere katılırsa ya da çaya atılırsa doğru biçimde kullanılmış olur. Çayın batı ülkelerine doğru yayılmasını sağlayan ticaret yolları üzerinde doğup gelişmiş çayhane kültürünün görüldüğü ülkelerde naneli yeşil çay, koyuca demlenerek ve bol şeker katılarak içilir.

Kaynak: Kokulu Ot ve Baharat Ansiklopedisi

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Oolong Çayı Nedir?
Earl Grey Çayı Nedir?
Sarımsak Nedir?
Kekik Nedir?
Tarçın Nedir?

*Yayına giren videolarımızdan haberdar olmak için Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

One thought on “Nane Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir