Genel Yemekler

Pepeçura nedir?

Pepeçura kısaca Doğu Karadenizlilerin üzümlü muhallebiye verdiği isim. Bazı bölgelerde “Termon” olarak da bilinen bu muhallebinin asıl sırrı ise ana maddesi olan kokulu kara üzümü.

Karadeniz’in güzel kokulu incisi olan bu üzüm türü, kolay büyüyen bir nevi arsız bir türdür. Kokusuyla sizi mest edebilir, e tabi tadı da cabası. Ağustos’un ikinci yarısında olgunlaşır ve yerliler tarafından toplanmaya başlanır ve Pepeçura yavaş yavaş sofralarda yerini almaya başlar.

[wdi_feed id=”1″]

Asıl olarak üzüm şırasından yapılan bu lezzetin üzüm pekmeziyle yapılan bir versiyonu da vardır. Mevsiminde üzümler tazeyken Pepeçura yapılır, kışın ise pekmezinden “Ekşaş” denen versiyonu hazırlanır. Üzüm şırasının dışında su, toz şeker, mısır unu ve mısır nişastası da bulunur. Küflenene kadar dolapta bekletilebilir, küfünü sıyırıp yemek ise daha makbuldür. Pepeçura, yani üzümlü muhallebi Bordo-mor arası bir renktedir.

Pepeçura, Doğu Karadenizde Ağustos ayının sonunda neredeyse bütün sofralarda bulunur. Tatlı olarak ikram edilir. Doğu Karadenizde neredeyse Laz böreği kadar önemli bir yeri vardır. Hafif mayhoş, hafif tatlı ve ferahlatıcı bir lezzeti vardır.

Fotoğraf: Milliyet.com.tr




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir