Restoran Web Sitelerinin Yaptığı 5 Hata (Zararın Neresinden Dönerseniz Kardır)
Efendim son günlerde restoran ziyaretlerimiz sıklaştı. Profesyonel iş hayatımız gereği gittiğimiz restoranların web sitelerini de şöyle bir inceliyoruz. Ancak o da ne! Artık cimrilikten midir? Adam gibi web sitesi yapacak adam bulamamaktan mıdır? Bu işlerden anlamamaktan mıdır, nedir bilinmez; genelde restoran web siteleri çok kötü oluyor be arkadaş! Yahu işiniz göze, mideye hitap ediyor! Yani bir doktorun ilaçla ne kadar ilgisi var ise sizin de estetikle o kadar ilginiz var. Neden böyle yapıyorsunuz kuzum? Müşteriyi kaçırıyorsunuz, kendi bindiğiniz dalı kesiyorsunuz. Yapmayın!
Neyse, yazının başında da söylediğim gibi zararın neresinden dönerseniz kardır. Buyrun size internet sitelerinizde yaptığınız 5 hata!
1. Mobil ve Tablet Cihazlarda Görünmeyen Web Siteleri
Devir artık elinde Neil Armstrong’un uzaya gittiği teknolojinin 1000 misli kuvvetli cihazlarla sokaklarda dolaşıp, ota boka yorum yazma devri olmuş, siz hala “Flash” sitenizle bu cihazlarda görüntülenmeyi bekliyorsunuz! Millet küçük bir Vedat Milor olmuş adeta! Bugün internete yolda yürürken ya da tuvalette işini görerken giren ademoğlunun oranı %40, sen hala mobil ve tablette görünmeyi önemseme! Yolda giderken adresini, telefonunu bulamadığımız yerleri pas geçtiğimizi belirtmeme gerek yok herhalde. Artık başka sefere. Nasip.
2. Kötü Kalite Görseller
Elinizde kuvvetli olması gereken en önemli malzeme! Henüz internetten lezzet ve koku verilemediğine göre, o gece yarısı iğrenç flaşlarla çekilmiş, gün ışığından nasibini almamış fotoğraflar da neyin nesi acaba?
“E, peki n’apcaz?”
Kural basit; Eğer çektirdiğiniz fotoğraflar sitenizi ziyaret eden kişilerin (ve dahi sizin) iştahını açmıyorsa o fotoğrafları sitenizde kullanmayın. Paranıza azıcık kıyın! Yemek fotoğrafı çekimi konusunda deneyimli profesyonel bir fotoğrafçı ile anlaşın. Alın size bir başlangıç. Hiçbir şey yapamıyorsanız bizim sitemizdeki yemek fotoğraflarından ilham alın.
Hele bir de oradan buradan toplanmış hazır görsellerden kullananlardan var. Onlara sadece “Allah akıl fikir versin” diyorum.
3. Eksik Menü(ler)
Be kardeşim! Hafta sonu kahvaltı veriyorsun ama hala brunch menünü internet sitene koymuyorsun. Ya da sipariş için ayrı hazırlaman gereken menünü, servis için yaptığın menüden ayırmıyorsun. Sonra da siparişe gönderemeyeceğin yiyecekler için gelsin müşteri memnuniyetsizliği.
Menülerinizin internet ziyaretçilerine ulaşabildiğinden emin olun! Kahvaltı, brunch, öğlen, akşam, sipariş menülerinizi ayırın. Mümkünse bütün menülerinizi .PDF formatında bilgisayarlara indirilebilir kılın. Kılın ki, insanlar ofislerinde dışarıdan sipariş verecekleri zaman hemen bunları basıp arkadaşlarına siparişleri toplamadan önce dağıtabilsinler. Menülerinizdeki yiyeceklerin altında her seferinde yeni bir müşteriye sunum yapıyormuşcasına açıklamalar olsun.
4. Tıklanmayan ve Kayıp Telefon Numarası
İnsanların artık mobil cihazlardan internete girdiğini söylemiştim değil mi? Peki akıllı telefondan giren kişinin tek bir tıklamayla restoranınızı arayabileceğini biliyor muydunuz? Bu yüzden telefon numaranız sadece sitenizin “İletişim” kısmında değil her sayfanızın üst sağ köşesinde görülebilir ve mobil cihazlardan da tıklanabilir olduğundan emin olun.
Muhtemelen aç bir insan sitenize girip uzun uzun web sitenizi dolaşmayacaktır. Biz mesela eğer açsak, sitede o kadar dolaşacağımıza gördüğümüz ilk telefon numarasını arar ve sorularımızı telefonda sorarız. Çünkü daha hızlı sonuç alırız. Ama ya o telefon numarasına tıklayamazsak?! Deyin bakalım?
“Bak tikkat et!” Telefon numaranız siteniz üzerinde havalı olacak diye “görsel formatında” olmasın. Mobil cihazlardan da şıp diye karşımıza çıkacak, tıklanabilir ve yazı formatında olsun.
Müşterilerinizin işini kolaylaştırın. Size dua etsinler, küfür değil.
5. Kayıp Adres, Harita, Restoran Görüntüsü
Restoran web sitelerinin her bir sayfasında adres bilgisi mutlaka olmalı. Google babadan aratan birininin sizin web sitenizin hangi sayfasından size ulaşacağını bilemezsiniz. Bu yüzden adresinizi kolayca bulabiliyor olsunlar.
Adres bilginizde “Haritada göster” bağlantısı koymayı unutmayın. Müşterilerinizi yerinizi haritada etraflıca görebilsinler. Ayrıca restoranınızın dışarıdan nasıl göründüğüne ait bir/birkaç görseliniz sitenizde mutlaka olsun. (Bakınız biz Harbiyiyorum‘da tüm yazıların son fotoğrafını dükkanın dış görüntüsü olarak koyarız. Neden? Çünkü insanlar nereye gittiğini ve dışarıdan neye benzediğini bilsinler diye.)
Ve Sonrası…
Evet. Tamam şaşalı bir web sitesi sizin işletmenizin de hakkı. Ancak bu yukarıda saydığım teknik bilgileri de göz ardı etmeyin. İşletmenizi dijital ortamda geliştirmek ve sosyal medyada ilerletmek isterseniz bizim sahibin yazdığı kitabı okuyun!
Bu konulardan hiç anlamıyorsanız, gelin size danışmanlık yapalım. [email protected]‘a mail gönderin. Derdinizi yazın, derman olmaya çalışalım. Restoranınıza mobil uygulama (Application) yaptırmak isterseniz de buraya danışın!
Not: Bu arada Harbiyiyorum’a reklam vermeyi de unutmayın. Yeme-içme ile alakalı an itibari ile aylık 55.000 ziyaretçimiz var. Boru değil. Lütfen. (Müracaat: [email protected])
Hadi bakalım. Çalışın! Çalışın!
Bende mi problem var diye düşünüyordum ama yokmuş şükür. Bende gittiğim yerlerde birçok konuda dikkat ediyorum . web kısımlarına bakmaya bile çalışmıyorum çünkü çok ünlü restaurantların bile siteleri rezalet. Nasılsa bir şekilde duyuldular ya gerisi önemli değil diye düşünülüyor ama Beşiktaşta Kasap Döner diye bir mekan var , mekan sahibi masalara internet bağlantısı aktif tablet bilgisayarlar koymuş. Teknolojiyi en azından buradan yakalamış ve çocukların da sürekli gelmek istedikleri bir yer haline getirmişler….
Bu incelemeleri bir şekilde bu firmalara okutmakda lazım.
Okurlar inşallah Emre :) Okusunlar diye emek verdik. Ne zamandır dikaktimi çekiyordu, ancak toparlayabildim yazıyı. Sevgiler.
Duygulara tercuman olmak bu olmalı !
Gercekten yazdigin eksiklikler yüzünden bircok kez gitmekten vazgectigimiz mekanlar oldu veya gitmeye karar verdigimiz :)
Harika bir yazi ve tüm isletme sahiplerine ulasmali diye düsünüyorum .
Çok teşekkür ederim. Ne zamandır yazacaktım anca vakit bulabildim.
Konuyu iyi yakalamışsın ;)
Yavaş yavaş toparlamaya başlıyorlar gibi. Enazından sosyal medyanın da etkisiyle biraz daha internet sitelerine önem vermeye başladılar.
çok güzelllllllllllllll…………
Sonuna kadar katılıyorum. Örneğin bulunduğunuz lokasyonda köfte yemek istiyorsunuz. Bir arama yapıp bölgedeki köftecilerin sitesine giriyorsunuz. Aman Allahım o da ne web siteleri o kadar kötü ki, zaten mobil cihazlardan girmek mucize. onu geçiyorum o görseller de ne öyle görsel kullanmasalar daha iyi insanı köfteden soğutuyorlar.
Yemek demek görsellik demek. Malesef Türkiye’de çok az Restoran bunun bilincinde. Nasıl marka olunur bunu kimse bilmiyor. Restoranı açarken bir ton para harcanıyor masa sandalye dekorasyon vs. ama asıl konu orada satılan yemek ve onun fotoğraflanması için insan üç kuruş paraya kıyar yahu ayıptır.
Kaliteli bir web sitesi yaptırmak da öyle atla deve değil. http://e-restoran.net/ sitesini öneririm. Çok profesyonel tasarım yaoan bir firma