Bunları Bilelim

Salça ve Küf İkilisinden Nasıl Kurtuluruz?

Salça neredeyse her yemeğe koyduğumuz, mutfağın demirbaşı. Dünyanın bir çok yemek kültüründe salça kullanılıyor tamam, ama bizimkisi gibi bir kullanım var mıdır? Hadi belki bir iki tane vardır. Biz salçasız bir tencere yemeği düşünemiyoruz adeta, en hassas noktamız hatta.

Öyle her salçayı da beğenmeyiz, bir kere herkes kendi yöresinin salçasını över (tamam tamam sizin hatırınıza öyle olsun) lakin her yörenin de salçası iyidir. Bu toprakların ürününün kötü olma gibi bir ihtimali yok. Sonbaharda toplaşılır, salçalar yapılır, kışın da afiyetle tüketilir. Amaaaaa. Bu salçanın bir belalısı var ki, oldukça sinir bozar. Küf!

Salça ve küf ayrılmaz ikili haline gelmiştir artık. Ancak pembe dizilerdeki kötü karakterler gibi “biz bu ilişkiyi bozarız arkadaş” deyip, bozarız. Bozduk da. Güzelim salçamızın heba olmasına göz yumamazdık çünkü.

Salça neden küflenir, bir cümle ile önce ondan bahsedelim. Salça hava ile temas edince küflenmeye başlar. Çok değişik bir şey söyleyeceğimi düşündünüz değil mi? Ama hayır, kimya bu sonuçta. Oksijenle temas süresi arttıkça küflenme gerçekleşir. Bu kadar. Biz elimizden geldiğince bu hava ile teması azaltmaya çalışacağız. Bunu da nasıl yapabileceğimizi aşağıda madde olarak yazacağım.

Salçamızı küflenmekten nasıl koruyabiliriz?

-Salçamızın ağzını bir kere açtıktan sonra buzdolabında saklamakla başlıyoruz.
-Eğer salça teneke kutuda ise ağzını mutlaka bir kapakla kapatıyoruz. Başıboş bırakmıyoruz.
-Marketten salça alıyorsanız mutlaka son kullanım tarihine dikkat edin, tarihi yaklaşan salçaları almaktan imtina edin.
-Eğer bir restoran veya lokanta işletmiyorsanız, 5-10 kiloluk salça almamaya özen gösterin. Çekirdek bir ailenin tüketebileceği miktarda salça alıp onu en kısa sürede tüketmek en idealidir.
-Marketten almayıp kendiniz tüm kışa yetecek kadar tek seferde salça yaptıysanız eğer, bu salçaları küçük kavanozlara bölmenizde fayda var.
-Her kavanozun kapağını kapatmandan önce de salçanın en üst kısmına sıvı yağ veya tereyağ eritip dökün. Böylece salçanızın hava ile teması en aza inecektir.
-Kavanozun kapağının kavanoz ile tam uyumlu olduğundan emin olun. Kapak büyük geliyorsa hava kaçırması çok büyük bir ihtimal. Bu da, yağ bile koysanız salçanızın küflenmesine sebebiyet verebilir.
-Yapmış olduğunuz salçaları mutlaka güneş görmeyen ve soğuk bir yerde saklamanız gerekir
-Yağ koyma işlemini marketten aldığınız salçalarda da uygulayabilirsiniz. Salçayı kullandıkça üzerindeki yağ azalacaktır, azaldığını gördüğünüzde salçanın üzerini tam kapatacak şekilde yağ dökebilirsiniz.

Bu yöntemlerle salçanızı daha uzun süre küflenmeden kullanmanız mümkün. Salça içinde küf görmenin huzursuzluğunu yaşamadan lezzetli yemekler yapmak kadar keyifli bir şey yoktur. Huzur bizimle olsun.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
Biber Salçası Nasıl Yapılır?
SALÇALI TOST NASIL YAPILIR? (Susurluk – Düzdağ Tost)
Kolay Islak Hamburger Tarifi
Zahter (Kara Kekik) Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir