Sinop Mantısı Nedir?
“Kulak Hamuru” ismiyle de anılan Sinop mantısı, Türkiye’nin çok sevdiği, mantı kültürünü kendine özgü ve başarılı yorumlayan şehirlerimizden Sinop’a özgü bir hamurişi yemektir. Öyle ki ilçelerinde bile bu mantıyı farklı usüllerde yaparlar. Örneğin Gerze‘de bu hamurun katlaması üçgen şeklindedir.
Her halükarda Sinop mantısı boyut olarak Kayseri mantısından daha büyüktür ve bükme şekli tamamen farklıdır.
Ancak Sinop mantısını bu kadar efsane yapan şey içerisindeki malzemenin (et ya da kıymanın) diğer şehirlerimizdekinin aksine bolca kullanılmasıdır. Mantıyı ağzınıza attığınızda hem hamurun hem de etin lezzeti en dengeli şekilde ağzınızın içine yayılmalıdır. Bu yüzden kare şeklinde açılan ve üçgen şeklinde katlanan Sinop mantısının iki kulağı tekrar birleştirilerek ortaya nohut büyüklüğünde malzemesi olan, şapkaya benzeyen mukavvi mantı taneleri ortaya çıkar.
Ayrıca Sinop mantısını farklı kılan bir diğer özellik de diğer mantıların hazırlanışında olduğu gibi haşlanıp süzüldükten sonra ceviz ve tereyağ dökülerek servis edilmesidir. Yoğurt bu durumda opsiyoneldir. Zaten ceviz ve tereyağ Sinop mantısının sos olayını kökünden halleder. Yine de İstanbul’da ve de birçok yerde Sinop mantısı satan yerlerde alışkanlıklardan ötürü tabağın yarısına yoğurt, yarısına da ceviz serpiştirilerek sunulur.
Kesinlikle Kayseri mantısından daha iddialı bir mantıdır ama bugüne kadar yeterli tanıtımı yapılmamıştır. Umarız tüm Türkiye’de Sinop mantısı hak ettiği itibarı hızlıca bulur ve birçok yerde satılmaya başlar.
Afiyet olsun.
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
Röportaj: Karousa Mantı & Nokul, Gerze Mantısı ve Gerze Yöresel Ürünlerin Hikayesi…
“Karousa Mantı & Nokul” Gerze, Sinop Yöresel Ürünleri ile Harbiyiyorum Dükkan’da Satışta!
Geri bildirim: Nokul Nedir? | Harbi Yiyorum