Genel Yemekler

Sırık Kebabı Nedir?

Sırık kebabı, Sinop ve Çorum illerimizde meşhur olan bir tür çevirme kebabıdır. Eşkıya kebabı olarak da bilinir.

En lezzetlileri Sinop’un Boyabat, Çorum’un Kargı ve Osmancık ilçelerinde yapılır. Ustaların buralarda kebabı hala orijinal haliyle yapmaları bölgenin gastronomik çekiciliğini arttırmaktadır.

Sırık kebabı 4-6 aylık küçükbaş hayvanlar ile yapılır. Kuzu ve oğlak en çok tercih edilen küçükbaş hayvanlardandır.

Sırık kebabının lezzetinde kuzu seçiminden, ateş ve odunun cinsine kadar her bir ayrıntı önem taşır.

Kuzunun eti orta yağlı olmalıdır. Kuzunun derisi dikkatle yüzülmeli, deri altına bıçak girmemelidir. Olası bir durum, etin pişme kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir.

Kuzunun iç organları temizlendikten sonra kuzu, sırık boynundan çıkacak şekilde sırığa geçirilir ve boynu sırığa bağlanır.

Kullanılan sırık reçinesiz bir ağaçtan yapılmalıdır. Böylece ısıyla birlikte reçinenin ete bulaşması önlenmiş olur.

Kuzunun arka bacakları arkaya uzatılarak bağlanır.

Eklem yerlerinden kesilen ön bacakların kesik parçaları, göğsün üstünde delikler açılarak bu deliklere yerleştirilir.

Kuzunun yarık karnından içeri yeteri kadar kaya tuzu konur. Bu tuz, etin yağıyla birlikte eriyerek ete çok güzel bir lezzet katar. Etin lezzetini domates, soğan, biber gibi çeşitli tatlarla süslemek isteyenler, tuzun yanına bunları da ilave edebilir.

Kuzunun karnı sığlık ağacının dalları ile dikilir.

Kuzunun pişirilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Kuzu ateşten 80 cm yukarıda pişmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise ateşin ocağın ortasında değil iki yanında yanması gerekliğidir. Ayrıca çam odunu kullanmak en güzel sonucu verecektir, çünkü çam odunu ateş verirken köz de verir. Ağır ateşle başlatılan pişirme işlemi, kuzuyu çok yavaş çevirerek ve ateşi daha sonra güçlendirerek tamamlanır.

Bir kuzu bu yöntem ile 3-4 saatte pişirilir.

Gelin görün ki ustalık, kuzunun yağ oranına göre ateşin ve çevirme hızının ayarlanmasında yatar. Siz siz olun, yolunuz Sinop veya Çorum’a düşerse bu lezzeti tatmadan dönmeyin.

Beril Erbil

Harbiyiyorum.com'un İzmir'den sesi. Edebiyat sevdalısı. Yazı ve edebiyat atölyeleri düzenliyor. Okuyor, yazıyor, keşfediyor.

One thought on “Sırık Kebabı Nedir?

  • Tandırevi

    Tandırevi olarak içeriklerinizi takip ediyor ve çok beğeniyoruz. Sırık kebabı hakkında çok güzel ve bilgi dolu bir paylaşım olmuş. Emeğinize sağlık.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir