YEMEK ANSİKLOPEDİSİ

Somon Füme Nedir? Somon Nasıl Fümelenir?

Balık reyonlarında görmeye alışık olduğumuz somon füme; salata, sandviç, pizza, makarna gibi birçok yemeğe uyum sağlarken, mutfakta pratik yemekler hazırlamayı tercih edenlerin yanı sıra dünya mutfağından özel yemeklere de lezzet veriyor. Somon füme, Japon mutfak kültürünün baş tacı olan suşinin en çok tercih edilen ana malzemesi.

Fümeleme Nedir?

Tütsüleme / isleme / dumanlama olarak da bilinen fümeleme işlemi, yiyeceklerin daha uzun süre saklanması için uygulanan en eski yöntemlerden biri. Gıdaların duman altında hazırlanması olarak özetlenebilen bir çeşit ‘pişirme’ tekniği. Aslında gıdayı ateşsiz olarak pişirmek, tütsülemenin tam ve doğru karşılığı.

Pişirme için gereken duman ise sert ağaçların odun talaşından sağlanır. Fümeleme işlemi kullanılan ağacın türüne göre et ve balıklara farklı lezzet ve aromalar kazandırdığı için günümüzde mutfak kültüründe de sıkça tercih edilen bir uygulama. Fümelemede çoğunlukla meşe, akçaağaç, kayın, bazen de elma, kiraz veya erik ağaçlarından elde edilen odunlar ya da odun talaşları kullanılır. Fümeleme işlemiyle besinlerin dış yüzeyi korunmakta ve gıdanın besleyiciliği kaybolmamaktadır.

Somon Nasıl Fümelenir?

Fümeleme için yağlı balıklar tercih edildiğinden bu işleme en yatkın besin ise somon balığıdır. Somon fümelemenin aşamaları ise şu şekilde:

  • Somon balıkları pullarından arınır ve iyice yıkanır. Balıklar diğer aşamalarda bir daha yıkanmaz.
  • Balık dilimlenir.
  • Bakterilerden arınması için balıklar tuzlanır. Tuzlama işlemi somona hem lezzet verir hem de kurutma işlemini kolaylaştırır.
  • Tuzlama işleminden sonra somonlar dinlendirilir.
  • Fümelemeden önce balık hijyenik koşullarda kurutulur. Kurumanın tamamlanması, balığa parmakla bastırıldığında parmak izinin kalması gerekmektedir.
  • Son aşamada yaş olmayan ağaç talaşları ve odunların dumanı ile tütsüleme, yani fümeleme yapılmaktadır. Ağaç cinsi füme somona aroma lezzet verir. Kapaklı mangallar ve tütsü fırınları kullanılır.
  • Somon füme, serin yerde uzun süre muhafaza edilebilmektedir.

Somon Fümenin Çiğ Balıktan Farkı Nedir?

Somon fümeyi somon balığından ayıran en önemli özelliği lezzetidir. Tütsülendiği dumanın lezzetini ve aromasını alan somon füme, pişirilmeye ihtiyaç duyulmadan pratik yemek tariflerinde kullanılabilmektedir. Somon füme ile hazırlanan salata ve sandviçler diyet listelerinde de en büyük kurtarıcıdır. İçerdiği omega yağ asitleri, B12 vitamini ve zengin protein ile sağlıklı beslenmenize yardımcı olur.

(Lezzet ve mekan keşifleri için Harbiyiyorum YouTube Kanalımızı takip etmeyi unutmayın!)

Hande Urgancıoğlu Kardaş

Seyahat etmek, yeni yerler ve lezzetler keşfetmek, gittiğim yerlerden anılar biriktirip dönmek en keyif aldığım şeyler arasında. Harbiyiyorum'da da bunun için yazmaya başladım.

3 thoughts on “Somon Füme Nedir? Somon Nasıl Fümelenir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir