Genel Yemekler

Su Böreği Nedir?

Börek sever bir millet olduğumuz kesin. Hele su böreği dendi mi akan suların durduğu da kesin. Peki su böreği nedir, nereden gelmektedir bunu biliyor muyuz? Eski kaynaklara baktığımızda çıkış noktasının Kırşehir olduğu görülen su böreği, neredeyse ülkemizin her yöresinde bilinen ve farklı içlerle hazırlanarak yapılan en sevdiğimiz böreklerimizdendir.

Su böreğinin en eski tariflerinden birini Mehmet Kamil’in 1844 yılında kaleme aldığı “Aşçıların Sığınağı – Melce-üt Tabbahin” isimli eserde görmekteyiz. (Ne güzel bir kitap ismi!) Bu tarifte arzuya göre hem peynirle, hem de kıymayla bu böreğin nasıl yapıldığı anlatılmaktadır.

Su böreği bayramların ve özel günlerin olmazsa olmazlarındandır. Sünnet, nişan, düğün gibi eğlencelerin en gözde böreğidir. İstanbul’un hemen her yerindeki pastanelerde ve börekçilerde satılması bu böreğe verilen önemi gösterir. Yapılması zahmetli ama yemesi bir o kadar keyifli bir börektir.

Su böreği ile ilgili günümüze kadar ulaşmış rivayetler vardır. Örneğn su böreği yapabilmek bir izdivac belirleyicidir. Bir rivayete göre kayınvalide adayları gelinlerini beğenirken mutlaka su böreği yaptırır, eğer börek istedikleri gibi açılmadıysa oğullarının potansitel gelin adayı ile izdivacına izin vermezlermiş. Kız güzel su böreği yapana kadar da izdivac ertelenirmiş. (Ah ah, şimdi nerede böyle su böreği açan kızlar!?)

Su böreği mecbur kalmadıkça fırında pişirilmemelidir. Bu böreğe asıl lezzetini kısık ateşte tepsiyi çevire çevire pişirmek, altı iyice pişince diğer bir tepsiye ters düz yapıp pişmemiş yüzünü de bu şekilde pişirmek verir.

Bunun uygulamanın en güzel örneklerinden birini Adana’daki Böreçi Rıza’da izleyebilirsiniz.

Su Böreği Nasıl Yapılır?

Malzeme

  • 5 bardak un
  • 8 yumurta
  • Yeterince tuz
  • Yarım çay bardağı ılık su
  • Yufkaları yağlamak için 300 gram eritilmiş tuzsuz tereyağı

Hamuru Açmak İçin

  • 1 su bardağı nişasta + 1 su bardağı un karışımı

İçi İçin

  • 6 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
  • 400 gram beyaz peynir

Haşlamak İçin

  • Büyük tencereye su koyup içine tuz ve 1 çorba kaşığı sıvı yağı koyun

Evde Su Böreğinin Yapılışı

Geniş bir kaba unu koyup ortasını açın. Yumurtaları kırın ve tuzu, suyu ekleyip güzelce yoğurun, elinize yapışıyorsa biraz daha un koyabilirsiniz. 12 eşit parçaya böldüğünüz hamurların üstünü nemli bir bezle örtün. Düz bir zeminde oklava veya merdane ile açın, açılan bu hamurların üzerine temiz bir bez yayın.

Yufkaları teker teker kaynayan suda 1-2 dakika kadar haşlayın, yırtmadan alın, geniş bir tencerede soğuk suyun içine atın, sonra hfifçe sıkın, yağladığınız tepsiye serin, aralarına tereyağı gezdirin, üzerine peynirli içi yayın, diğer yufkaların da aralarına tereyağı sürüp en üste kalan tereyağını dökün. 175 C ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.




Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir