Tabule Nedir?
Her evde rahatlıkla bulunabilecek malzemeler ile farklı tatlar yaratmak oldukça keyifli sonuçlar doğurmaktadır. Bu lezzetlere salata çeşitlerini dahil etmemek olmaz. Kısa sürede hazırlanabileceği gibi oldukça doyurucu özelliklere desahiptirler.
Lübnan mutfağından Türk mutfağına kadar uzanan ”Tabule” de ince bulgur, maydanoz ve taze soğanın farklı yorumlandığı bir salata çeşididir. Protei ve karbonhidrat bakımından zengindir. Kebaplardan önce servis edilen tabule, meze çeşidi olarak da bilinmektedir. Oldukça hafiftir. Türkiye’de yapılan kısırla benzerlik göstermektedir. Fakat kısırdan ayrılan belirgin özelliklere sahiptir.
- Kısır salça eklenerek yapılmaktadır. Ancak tabule de salça bulunmaz.
- Kısır’da bulgurlar ön plandadır, tabule de ise göze direk yeşillikler çarpmaktadır.
- Aynı zamanda tabulede kullanılan baharat çeşitleri farklılık göstermektedir.
Salata ”tabbule” ya da ”tabbouleh” isimleriyle de bilinmektedir. Tabbouleh; Arapça’da soslamak, süslemek anlamına gelmektedir. Eski zamanlarda Suriye’de yaşayan çocukların tabule ile ilgili aşağıdaki tekerlemeyi söyleyerek oyun oynadıkları bilinmektedir.
Fi tabbulse, tabbule (Tabbule var, tabbule)
Tabbule ne ahlate (Tabbule çok güzel)
Hede burgul, hede zeyt (İşte bulgur, işte zeytnyağı)
Küllemin hadara-il-beyt (Hepsi evde var)
Fi Tabbule, tabbule (Tabbule var, tabbule)
Tabule Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- 1 kahve fincanı çekilmiş ceviz
- 3 adet domates
- 1 çay bardağı ince bulgur
- 2 demet maydanoz
- 3 çorba kaşığı nar ekşisi
- 15 dal taze soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- Yenibahar
- Sumak
Tabule Hazırlanışı:
Bulguru sıcak su ile yıkayıp iyice süzerek bir kaba alın. Maydanozları yıkayarak ince ince doğrayın. Domatesleri ve soğanları küp küp kesin. Zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu ve tuzu bir kapta karıştırarak sos haline getirin. Önceden hazırlanan salata karışımının üzerine gezdirin. Son olarak bekletilen bulgurları, cevizleri ve baharatları ekleyerek servis edebilirsiniz.
Kırmızı veya beyaz etin yanına çok yakışır. Geleneksel olarak Lübnan ekmeği olan khobz ya da marul, roka gibi geniş yapraklı otlarla birlikte elle yenilmektedir. Afiyet Olsun.
*Tabule hakkında sizin de ekleyeceğiniz görüşleriniz ya da nerelerde yenildiğine dair bilginiz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.
Fotoğraf: andrewzimmern.com