Genel Yemekler

Tantuni Nedir?

Tantuni Nedir?

Türkmenlerden ve yörük geleneğinden geldiği iddia edilen “tantuniMersin ilimizle özdeşleşmiş ve ülke genelinde yaygınlaşmış bir dürüm çeşididir. Antakya ve Mersin’de farklı usüllerle yapılır.

Aslında haşlanmış etlerin kılıçlarla kalkanlar üzerinde dövülmesi ve etlerin bu şekilde pişirilmesi yörük geleneğinde mümkün görünüyor. O yüzden bu iddia doğru olabilir. Ancak araplara ait seyyar bir sokak yemeği olma iddiası da diğer bir öne sürülen bir iddiadır. Aktarılanlara göre kasaptan alınan artık kıymaların ve sakatatların domates ve sumaklı soğan ile kavrularak lavaş içinde sunulan tantuni bir fakir yiyeceğidir. Aynı zamanda da bir kebap çeşididir.

Tantuni‘nin sınıf atlaması 1980’li yıllara dayanır. Daha önce seyyar saclar üzerinde pişirilen kıyma artıkları camekanları olan dükkanlara girer ve daha iyi etlerle hazırlanmaya terfi eder. Mersin tantunisi ince doğranmış kuşbaşı etten yapılırken, Antakya tantunisi satır kıymasından hazırlanır.

Hazırlanan dürüme “Tantuni” denmesi için etin içerisinde kuyruk yağı da olmaldır. Kuyruk yağı olmayan dürüme biftek denir, tantuni denmez. Bazı şehirlerde tantuni üzerine süzme ya da normal yoğurt konularak ve üzerine de biberli yağ kızartması dökülerek servis edilir. Bu daha çok mantılaştırma işlemidir.

Genelde dürüm, somun ve açık ekmek içerisinde servis edilir.

Tantuni’nin Hazırlanması ve Yenmesi

Çok ince doğranmış kuşbaşı et haşlanır. (Aslında bu etin gerçek lezzetini almakta ama bir o kadar da yumuşatmaktadır.) Kızdırılan saca yağ ve toz biber eklenir. Haşlanmış kuşbaşı et parçaları bu yağda karıştırılır. Etler çevrilirken üzerine su eklenir. Bu suyun esas mahiyeti tantuniye lezzet katmak değildir; üzerine kapatılan lavaşın buharla yumuşamasını sağlamaktır.

Pişen ete domates de eklenir ve lavaşa konulur. Üzerine maydonozlu ve sumaklı soğan döşenir. Mersin’de hazırlanmış tantuni üzerine misket limon, büyükşehirlerde ise normal limon sıkılarak mideye gönderilir. Eşlikçi olarak midede patlayan turşu biberlerle iştah artırması ve harareti dengelemesi sağlanır.

Her ne kadar bu basit bir tantuni tarifi olsa da hazırlanması ve içine konulan baharatlar ustadan ustaya farklılık gösterir.

Mersin Keşan’ın “Satır Et“i sahiplenmesi gibi tantuniyi sahiplenmiştir ve her yıl düzenli olarak Tantuni Festivali düzenlemektedir.

*Tantuni hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair öngörüleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.


Sego Alfredo

Sego Alfredo Gonzales - Meksika doğumlu, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan yeme-içme tutkunu bir expat. Harbiyiyorum.com'da yeme-içme haberleri ve fazlası ondan sorulur.

2 thoughts on “Tantuni Nedir?

  • Yalçın

    Mersin’de “ekmek içi” olarak yenileni aslında bildiğimiz dürüm olanıdır. Yani ekmek arasıyla karıştırmayın:) ve yanında bol soğan, domates, maydanoz ve limon ile gelir. Tuz ve limon dökülmeden de yenmez. Tantuni ile tekila’nın bir bağı olmalı:))

    Yanıtla
    • Sego Alfredo

      Haha :) Çok iyi slogan. Bunu kullanalım. Tantuni’nin tekila ile bir bağlantısı olmalı.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir