Tarhana Çorbası Nedir?
Tarhana Çorbası Nedir?
İlk olarak Orta Asya’da yaşayan Türklerin bulduğu besin değeri oldukça yüksek olan tarhana sebzelerin bolca olduğu yaz aylarında hazırlanır.
Tarhananın içinde domates, yeşil biber, kuru soğan, kırmızı biber, yağlı yoğurt, maydonoz, dere otu (bazı yörelerde tarhana otu), süt, tuz, acı ve tatlı kırmızı biber vardır.
Öncelikle bu malzemeler karıştırılır ve 10 gün kadar bekletilir. Daha sonra içerisinde posaya dönüşen sebzeler süzgeçten geçirilir. Bu mis gibi kokan öze yeterli miktarda un konularak ele yapışacak kıvamda tarhana hamuru yoğrulur ve bu şekilde 5-6 gün mayalanmaya bırakılır. Mayalanma işleminden sonra arzuya göre bir bölümü cam kavanozlarda hamur olarak kiler ya da buzdolaplarında kışa kadar saklanır. Kalan yaş tarhana ise temiz bezlere parça parça serilir ve güneşte ara sıra çevrilerek kurutulur. Bu da elekten geçirilip toz halinde yine kurutulmaya bırakılır. Sonrasında da bez torbalara konularak kışa bırakılır.
Yörelere Göre Tarhana Çorbası
Yörelerimize göre tarhanalar farklılıklar göstermektedir. Nedeni ise o bölgenin alışkanlıklarıyla, iklim örtüsüne göre yetişen sebzelerin harmanlanmasıyla alakalıdır.
Örn: İrmikli, mısırlı, nohutlu, kızılcıklı, yarmalı yoğurt aşıyla kaynatılmış, kemik sulu v.b. farklı yöresel otların karışımlarıyla yapılan tarhanalar saymakla bitmez.
Bazı yörelerde tarhana çorbası pişirilirken üzerine eklenen nohut, şalgam, patates, kuru börülceve kuru fasulye de ayrı bir lezzet katar.
Osmanlı’da Tarhana Çorbası
Tarhana Çorbası Orta Asya’dan saray mutfaklarına taşınmış, yüzyıllar boyu sabah kahvaltılarında ve yemeklerden önce içilmiştir. Rivayete göre Sultan bir gün bir köylünün evine misafir olmuş. Fakir aile utana sıkıla ne ikram edeceklerinin şaşkınlığıyla hemencecik bir çorba pişirmiş. Sultan pişen çorbanın ne olduğunu sorduğunda evin hanımı “dar hane” -fakir çorbası- cevabını vermiş.
Sultanların sofrasını süsleyen ve sevilerek içilen bu çorbaya o dönemde “Darhane” denmiş ve zamanla “Tarhana” adını almış.
Bu çorba son derece besleyici olduğundan Selçuklu ve Osmanlı ordularında sıklıkla tüketilmiştir.
Malzemesi:
- 6 bardak tavuk suyu
- 4 çorba kaşığı toz tarhana
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- Tuz ve karabiber (isteğe göre)
- 1 çay kaşığı dolusu tarhana otu
- 1 çay kaşığı dolusu kırmızı toz biber
Yapılışı:
Öncelikle tarhana bir kaseye konur. Daha sonra 1 su bardağı ılık suyla karıştırılır ve 20 dakika bekletildikten sonra başka bir yerde kaynatılan tavuk suyuna ilave edilir. Tuz ve karabiber konularak altı kapatılır.
1 çorba kaşığı tereyağı eritilir ve üzerine eklenen bir tatlı kaşığı nane ve pul biber ile birlikte çorbanın üzerine dökülüp servis edilir.
*Tarhana Çorbası Nedir? konusuna sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da en iyi nerede içileceğine dair görüşleriniz varsa lütfen aşağıdaki yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun. |