Tas Kebabı Nedir?
Tas Kebabı Nedir?
Eskiden soba ve kuzinelerin üzerinde pişirilen tas kebabı, bazen kaburga bazen de kaburga konmuş halde ve çoğunlukla pirinç ya da bulgur ile pişirilmiştir. Bazı yörelerimizde halen kız isteme esnasında verilen ilk yemektir.
Tas Kebabı Tarihi
18. yüzyıla bakıldığında saray ve İstanbul yemekleri arasında taskebabına rastlanır. Tas kebabı önceleri kendi suyu ile ağır ateşte pişermiş ve bu kebabı yapmak ayrı bir beceri gerektirirmiş. Varlıklı aileler evlerine aşçı almak istediklerinde sınav yemeği olarak tas kebabı yaptırırlarmış.
Saray ve halk mutfağında bu yemekte et marne edilirken; tarçın, anason, kakule, kekik, nane, maydonoz konur, yemek servis edilirken yanına ayrıca sarımsaklı yoğurt da ikram edilirmiş. O dönemde tas kebabı servis edilirken kenarları pilavla çevrili tepsi içinde, ortasında kapalı tasta pişmiş et şeklinde sofraya getirilir, daha sonra tas ortadan dikkatlice kaldırılarak ikram yapılırmış. Osmanlı zamanında ve Türk sofra adabında yemeklerin lezzeti kadar sunumu da önemli olduğu için ikramlara özel bir ehemmiyet gösterilirmiş.
Günümüzde pişirilen tas kebabına domates, salça, patates, havuç ve başka sebzeler de konulmaktadır.
Tas Kebabı Tarifi
Malzemesi
- 1kg kuzu kuşbaşı
- 2 adet jülyen doğranmış kuru soğan
- 2 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı et suyu
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- Yeterince tuz ve karabiber
Tas Kebabı Nasıl Yapılır?
Geniş bir kaseye eti, tuzu, karabiberi ve soğanı koyup güzelce elinizle etleri ovuşturun. Daha sonra buzdolabında ağzını kapatıp en az 2 saat dinlendirin. Yavan bir tencereye ya da ocakta kullanabileceğiniz bir kenarlı tepsinin ortasına eti koyun, sonra bu etin üzerin bir ufak tencere veya kase ile kapatın. Kısık ateşte etin suyunu çıkarıp çekene kadar pişirin. Az kalan suyuna et suyu katın ve bu arada süzülmüş pirinci bu kasenin etrafına düzenlice yerleştirin. Kalan et suyunu azar azar pirincin üzerinde gezdirin. Pirinçler de pişince tepsiyle yemeği masanın ortasına koyup etin üzerindeki kabı alın ve sıcak servis yapın.
*Tas Kebabı hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair öngörüleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun. |