ÇekmeköyCiğerNE YİYELİMSakatat

Taşdelen’de En İyi Urfa Usulü Ciğer Şiş Nerede Yenir? Meşhur Ciğerci Sait Usta, Çekmeköy, İstanbul

Urfa’ya gitmeden Urfa’ya gitmek! Kim derdi ki İstanbul’da Taşdelen’de tesadüfen bir ciğerci bul ve o ciğerci Türkiye’nin en iyi ciğercilerinden bir olsun. “Yok artık!” dediğinizi duyar gibiyiz. Lakin bu söylediğimizden geri adım atmıyoruz. Bu yılın lezzet/mekan keşfi de Meşhur Ciğerci Sait Usta olsun. Öyle ki Urfa’da birçok yerde ciğer yedik ama burada yediğimiz ciğerden başka bir haz aldık.

Mezeler, yağlı-baharatlı lavaşlar, esnafklık, ilgi, lezzet… Hangi birinden bahsedelim? Gerçekten burada yemek yemek için yolunuzu değiştirirsiniz. Bunca zamandır Harbiyiyorum.com‘da yeme-içme yazıları yazıyoruz, hani sorsalar ki “Tüm zamanların en iyileri hangileriydi?” İşte Meşhur Ciğerci Sait Usta bu listeye kesinlikle girerdi. Girer de!

Ramazan Usta Şanlıurfalı, kendisi Sait Usta’ya el veren kişi ve aynı zamanda da Sait Usta’nın babası. Öyle bir el vermiş ki, Çekmeköy Taşdelen’de ses getiren bir Urfa Ciğercisi açmışlar.

Neden Urfa ciğeri diye yineliyip duruyoruz? Çünkü Urfa ciğeri farklı usulde yapılır. Mangalı bile farklıdır. Şişleri daha kısadır. Böylece ciğeri çok daha iyi ve hızlı harlalar. Urfalılar ciğerleri diğer şehirlerimizin ciğercilerine göre daha ufak doğrar ve şişe dizerler. Kullandıkları ciğer her daim kuzu ciğeridir. Daha sonra mangalda şişleri sürekli zıplatarak ve çevirerek pişirirler. Böylece o ciğerler ne kurur ne de lezzetinden kaybeder. Yumuşacık olurlar. (Bu Urfa ciğerini farklı kılan birinci önemli husustur)

Urfa ciğerini farklı kılan ikinci önemli husus da Urfa İsotudur. İsotun da kalitesi değişir. İyi kalitede bir isot ciğerin rayihasını arşa taşıyabilir.

Urfa ciğerini farklı kılan üçüncü önemli husus ise ciğer satan yerde, kıyma kebap satılmaz. (Satır kıyması, Adana v.b.) Urfa’da ciğerci olmak, “ciğerci” olmaktır ve anlamışsınızdır; Meşhur Ciğerci Sait Usta bu üç hususu da hakkıyla yerine getirmektedir.

Peki Ciğerci Sait‘i Urfa’da yediğimiz ciğercilerden farklı bir restoran olarak konumlayan hususlar neler?

Öncelikle Urfa biberini közleyerek ciğerin lezzetini takla attırıyorlar, daha sonra daha acı biber sevenler için karakterli ve unutulmaz Hatay Samandağ Biberi bile közlüyorlar. Yetmedi lavaşlara yağ ile çeşitli baharatları harmanladıkları özel iksirlerinden sürüyorlar. Sumaklı soğanı ve sumağı hem mezelerde, hem de ciğer üzerinde kullanmaktan çekinmiyorlar.

Son olarak ama hepsinden önemlisi Urfalıların misafirlerine “kendi elleriyle dürüm hazırlama” adetini burada da sürdürmeye devam ediyorlar. Şurası bir gerçek ki Urfalılar size kendi elleriyle bir dürüm hazırlamaktan büyük mutluluk duyarlar. Çünkü Urfalılar için dürüm yapmak bir sanattır. Bu sebeple gittiğiniz zaman eğer yoğunluk yok ise ve Sait Usta müsait ise söyleyin ilk dürümü size kendi elleriyle hazırlasın. Siz de sonrasında ondan ilham alarak kendi dürümünüzü sararsınız.

Meşhur Ciğerci Sait Usta’da sadece ciğer mi başarılı?

Hayır. Uykuluğu da çok başarılı, kuzu şişi de çok başarılı, yürek şişi de çok başarılı. Açık ayranı çok başarılı. Sunumlar çok başarılı. Urfa’ya ait, lezzeti farklı kılacak tüm ürünlerin farkındalar mesela. Denemedim ama Bostana yaptıklarını söylediler, şaşırdım. Lezzetlerinin yanına her daim Urfa türküleri eşlik ediyor.

Bitti mi? Bitmedi. Dalak her yerde yiyemezsiniz ama Sait Usta size kendi özel sosu ile bir dürüm dalak yapsın da parmaklarınızı yiyin.

Bir de tüm yemeğin üstüne size “normal çay mı, kaçak çay mı istersiniz?” diye sorsunlar.

Tamam.

Bu kadar yeter.

Size de gittiğinizde keşfedecek bazı şeyler kalsın isteriz.

Şimdi yazımızın sonuna gelirken Urfa’ya gitmeden, Urfa’ya gitmenin ne olduğunu anlatabildiğimizi düşünüyoruz.

Bu yıl bir yemek ödülü verebilseydik eğer, onu kesinlikle Meşhur Urfalı Ciğerci Sait Usta‘ya verirdik.

Tüm övgüleri ve güzellemeleri fazlası ile hak ediyor.

Giderseniz bizden de selam edin.

Afiyet olsun.

Vesselam.

Meşhur Urfalı Ciğerci Sait Usta
Adres: Taşdelen, Sultan Murat Cd. No:15, 34788, 34788 Çekmeköy/İstanbul
Tel: 05325058134

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir