En İyiler

Türkiye’nin En İyi Yeme İçme Kültürü (Gurme) Blogları -2016-

Evet, bir önceki gurme blogger listemizi ta 2011’de yapmışız. Eh dile kolay, üzerinden 5 yıl geçmiş. (Bu yazıyı yeni model araba çıkarma kafasıyla 2015 Kasım ayında yaptığımız için 2016 model sayıyoruz.) Eski yazımıza bakınca o zamanlar bizim ekosistem çok masum, çok primitif miş onu görüyoruz. Meydanlarda insanlık, kardeşlik hakimmiş. Sayı çoğaldıkça rekabetin arttığı ortada ama kim nedir, ne değildir halen bir muamma.

Öte yandan bu aynı zamanda sektörün geliştiği anlamına da geliyor. Türkiye’de yeme-içme sektörü büyüyor ve bu sektörü destekleyecek içerik üreticilerinin ve kalemlerin de çoğalması gerekli. Son iki yılda yeni oyuncular ortaya çıktı. (Önceki listemize bakınca birçoğunun ortadan kaybolduğunu görüyoruz.) Kimi vakit ayıramadı, kimi de sürdüremedi. Oysa ki bu işte en önemli şeyin süreklilik olduğunu defalarca söyledik ve hatta bununla ilgili bir kitap yazdık.

Ancak genel olarak sosyal medya paylaşımlarına bakarak ve içeriklerin etkisi ile insanların (sektörün) kafasının karışık olduğunu bildiğimiz için ortama bir netlik kazandırmak istedik. Böylece yeni yeme-içme listesini hazırlamanın zamanı geldi diye düşündük. Yani en azından elimizde doğru klasörlenmiş bir derlememiz olsun.

Peki bu listeyi oluştururken değerlendirme kriterlerimiz ne oldu?

  1. Harbi yeme-içmeci (gurme) bloggerları ele aldık.
  2. Sadece instagram hesabı sahibi olmak nitelikli içerik üretimi anlamına gelmediği için burada Instagram’ı “websitesi” ya da “sayfa” olarak adlandıranları ya da blog olarak düşünenleri boşa çıkarmayı hedefledik. Sadece nitelikli içeriklerin üretildiği gerçek blogları araştırdık.
  3. Merkezde sadece yeme-içme ve yemek kültürü odaklı yazılar yazan, gastronomların peşine düştük. (Yani hem moda (fashion), hem yemek hem gezi ve biraz da otellerdeki yemeklerden, yaşamdan falan (lifestyle) yazalım diyenleri, ayrıca sadece yemek tarifi verenlerle, ortaya karışık blogları değerlendirme dışı bıraktık.
  4. Blogların aktifliğini göz önüne aldık. Mesela en son postunu 2014 yılında giren bloggerlar gözlem dışında kaldı. 2015 başı da keza öyle.
  5. Bizim de radarımızda olan bloglar elbette bu listenin baş tacıdır.
  6. Sıralamayı yaparken bir öncelik göz etmedik. Yani ismi sonlarda olanlar gücenmesin. Aklımıza geldiği şekilde yazdık.

Dediğimiz gibi bu bir ekosistem ve sürekli değişiyor, gelişiyor. Herkes bir tarafından tutmuş halde sektör için içerik üretiyor, çalışıyor ve emek harcıyor. Umarız burada yazdığımız bloggerler sonraki listemizde kalıcı olurlar ve yemek sektörü üzerine kalem sallayan blogger sayısı daha da artar.

Buyrunuz bakalım; “Türkiye’nin En İyi 12 Yeme-İçme Kültürü (Gurme) Blog Yazarları ve Blogları

  • Löplöpçüler.com

Semih Baba’nın yemek yerken ağlamışlığını bildiğimiz için, kendisini “lezzetin piri” olarak adlandırıyorum. Eski dost. Blogu seyahat tandanslı ama yemek ve lezzet her zaman onun için merkezde. 2007’den beri yazıyor. Şu anda yurtdışında yaşıyor ama bloguna aslanlar gibi içerik girmeye devam ediyor. Piyasalara yön veriyor. Lezzet peşindekileri heyecanlandırıyor.

  • Oburcan.com

Oburcan ile gastronomik seyahat yıllardır devam ediyor. Seviyoruz kendisini. En eskilerden. Ankara’nın efendisi. Yani Ankara’da bilmediği yer, lezzet yok. Ama bununla da kalmıyor. Bolca geziyor.

  • Lokantalarim.net

Alp Artam’ın yemek sitesi. Çok güzel yemek ve mekan değerlendirmeleri var. Kendisini 2 yıldır tanıyoruz. Yazılarını da beğeniyle izliyoruz. Sitesi de çok güzel. Güzel geziyor ve yemek etrafına hikayeler şekillendiriyor.

  • Fahrigediz.com

Son yılda ortaya çıktı. Aramıza hoşgeldi! Bizce çok iddialı ve bilgili. Üst sınıf lokantasından sokak lezzetlerine kadar her şeyi araştırıp yazıyor. Manifestosu ve metodolojisi var. Chaine de Rottiseurs üyesi. İlgiyle izliyoruz. Önerilerini okuyoruz.

  • Gezenyer.com

Pınar Bostancı’nın blogu. Harika bir kız! Mutlaka tanımalısınız. Son derece istikrarlı yazar. Çok güzel fotoğraf çeker, 10 numara bir insandan 10 numara blog. Sanırım yeme-içme kültürü bloglarından tek.

  • Yenihayatintadi.com

Biz bu satırları yazmaya başladığımızda, sitesi hacklenmiş ve daha sonrasında da kapanmıştı. Açılacağını düşünüyoruz :) Açılmazsa büyük kayıp gerçekten. Oğuz, o kadar instagram ve snapchat kullanma güdüsü ile blogunu ihmal etme lütfen! Bak esas envanterin orada… Oğuz Vedat Milor ile gezer, eski NTV’cilerdendir. Şimdilerde çarşı pazar, diyar diyar geziyor Vedat Milor’a mekan/lezzet pilase ediyor. Bizim yemek kafamıza da en yakın bloggerdır.

  • Tatdedektifi.com

Sinan Hamamsarılar, yemeğe gerçekten meraklı. Hem yapmasını, hem de yiyip yorumlamasını bilen biri. Son iki yıldır gayet aktif. Hatte beyaz yakalı işinden ayrıldı ve kendini direk sektöre attı diye duyduk. Sevgili Nilay Örnek’in “Şehirli Sofralar” programının yapımcısı. (Nilay Örnek’in de eşi) Sortie’de Alcatra’da bir aradaydık. Kendisine merhum Mekanist.net’te hesap aç, bir de blog aç da bu bilgilerini paylaş demiştik. Açış o açış. Aman dikkat. Yazarken dili sivridir. Acımaz yapıştırır. Ama kendisi tatlı ve bir o kadar da enerjiktir.

  • Gevrekandginger.com

Başımıza bir büyük lazımdı. O da Haluk abi oldu. Aramıza İzmir’den katılıyor. Yılların başarılı sanayicisi Haluk Özyavuz da yemek tutkusunu artık bloguna aktaranlardan… İşi gereği acayip geziyor ve bizi daha önce tanımadığımız yemeklerle tanıştırıyor. İlham alıyoruz, sevgiyle izliyoruz. Sitesini son derece başarılı buluyoruz.

  • Kamyoncununyeri.com

2013’te başladılar. Önceki en iyi yemek bloggerları listemize yorum bırakarak selam ettiler. O günden beri izliyoruz, severek takip ediyoruz. Gayet istikrarlı şekilde ilerliyorlar ve gerçekten kamyoncu kafasında yazıyorlar. Tesis tesis geziyorlar. Süper!

Arda İzmir’den aramıza katılıyor. Kendisi 7tepe Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunu. Okulu bitirir bitirmez memleketi İzmir’e dönüyor ve “Yiyom öyleyse mutluyum” sloganı ile öncelikle Ege sokakları başta olmak üzere her yerde yiyor ve mutlu oluyor.

  • Seyyargurme.com

Yedikçe yazıyor, yazdıkça yiyor. Mide Lobisinin de ağabeyi. Eşref Borça abimiz gerçekten iyi yiyen, mesela Kahve Festivali sırasında Mitos’da demlenebilen, örnek alınası bir büyüğümüz. Sloganı “Yolunu Değiştir”. Gerçekten de lezzet keşifleri için yolumuzu değiştirmemiz gerekiyor. Saygılar Eşref abi!

  • Halkgurmesi.com

Her ne kadar bize biçilen sloganı almış olsa da o da bir blog :) 2010’dan beri yazıyor.  Her ay birer birer içerik atsa da istikrarlı gidiyor. Takipteyiz. Domain süresi de dolarsa alırız yani icabında :) Haha.

  • Nereyegeldik

Tam bizim kafadan. Gayet pisboğaz. Daha çok etobur. Bir tek sitenin içerisinde arşiv olayını göremediğimiz için üzülüyoruz. Onun haricinde çok iyi gidiyor.

Eh, en sona kendimizi de yazalım, ayıp olmasın :) 2009’dan bu yana yeme-içme kültürü üzerine içerik üretiyoruz. Son 1 yıldır tasarımımızı da değiştirdik ve emin adımlarla yüzümüzü geleceğe çevirdik.

Allah tüm bloggerdaşlarımıza sabır versin. Kalemlerine kuvvet! Daha önceki listemizden 7 tane blog yazarı havlu atmış gibi duruyor. Dileriz tekrar başlar ve kaldıkları yerden devam ederler.

Bu bizim 14’ümüz tabii. Zaten hepi topu da yemek odaklı kalem sallayan insan sayısı da bu kadar. Unutmuş olduklarımız olabilir. Olabiliyor… Diğerleri de yorumlar kısmında beri gelsin, listeyi genişletmeye devam edelim.

Vesselam.

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

20 thoughts on “Türkiye’nin En İyi Yeme İçme Kültürü (Gurme) Blogları -2016-

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir