Genel Yemekler

Turunç Reçeli Nedir Nasıl Yapılır?

Turunç Reçeli Nedir Nasıl Yapılır?

Benim gibi aşırı tatlı sevmeyenlerin bile hayır diyemeyeceği bir lezzetle karşınızdayım bugün: Turunç Reçeli.

Belki bana memleketimin sokaklarını dolduran buram buram portakal çiçeği kokusunu, belki de balkonumuza davetsizce uzanan dallarından olmasını bekleyemeden yediğimiz o acı limonları hatırlattığından dolayı yeri çok ayrıdır turunç reçelinin.

Alanya’ya gidenler bilir, her yeri muz ve avokado kaplasa da artık sembolü portakaldır, festivali bile vardır. Yaşlısından gencine herkesin sahilde yürüyüş yaparken burnuna gelir hanımeline karışmış portakal çiçeği kokusu. Ve o yapraklarına hep sürtülür o parmaklar limon çiçeğinin. İşte bu turunçgillerin bolluğu sayesinde tanıştık turunç reçeli ile.

Turunç, pek çok kez karıştırıldığı portakal ile aynı familyadan olmakla beraber nevi şahsına münhasır bir meyvedir aslında. Akdeniz’de özellikle de Antalya ve doğusunda sıklıkla rastlanan “Turunç” (Citrus Aurantium), portakal meyvesinin aşısının yapılmaması ile oluşan ekşi-acı bir meyvedir. Bazı yerlerde turunçgillerin atası olarak da anılır, çünkü bu meyveye aşı yapılarak birçok başka turunçgil elde edilebilir.

En önemli farkı, tadının acı olmasının yanı sıra kabuğundadır. Kabuğu diğer turunçgillere göre daha aromatik olduğundan, birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Bunlardan benim en çok ilgimi çekenler ise, yazının başında bahsettiğimiz Turunç Reçeli ile hayranı olduğum birçok mükemmel erkek parfümünde turunç alt notası kullanılıyor olmasıdır :)

Reçelin tatlılığını, olağanüstü aroması ve hafif acımsı mayhoşluğu ile bastıran turunç, Akdeniz’in en çok tercih edilen reçellerinden birisidir. Isırdığınızda ağzınızda yarattığı tatmin duygusunun nedeni kabuğunun diğer turunçgillere nazaran biraz daha kalın olmasıdır. Vişne gibi ağızda yok olup gitmez, ama ceviz reçeli kadar inatçı da değildir, nerede durması gerektiğini bilir. Tam kıvamında dağılır ağzınızda turunç reçeli.

Peki nasıl yapılır?

Az ama öz malzemeyle evinizde yapabilirsiniz bu güzel reçeli. 10-12 adet turunca 1 kilo şeker (benim gibi az tatlı seviyorsanız şekeri azaltabilir ya da turunç sayısını artırabilirsiniz) ve 4 su bardağı suyunuzun olması kâfi. Öncelikle iyice yıkadıktan sonra azıcık turunculuğunu gidermek için üstten rendeleyin turunçlarınızı. Çok fazla rendelememeye dikkat edin, çünkü ana malzememiz o turunç kabukları. Daha sonra portakal soyar gibi 5-6 parça boydan boya çizik atıp dilim dilim soyun kabukları. Beyaz kısmı acılık verdiği için hafifçe onları da temizleyin. Elinizde kalan bu dilimleri ise rulo yapıp güzelce bir ipe dizmeniz gerekecek. Bunun için bir yorgan iğne-ipliğinden faydalanabilirsiniz. Rulo yapıp iğneye geçirin ve ipe dizin ki açılmasın. Aralık kalmayacak şekilde istediğiniz kadarını ipe dizdikten sonra iki ucunu bağlayın (İsterseniz ipleri çoğaltabilirsiniz.)

Sonrasında ise artık reçel haline getirme aşamasına geçebilirsiniz. Yarısına kadar su koyduğunuz geniş bir tencereye bu ipleri atıp 7-8 dakika kadar kabukları kaynatmanız yeterli. Burada işin sırrı, kaynadıktan hemen sonra o suyu döküp üzerine eklediğiniz soğuk su. Bu işlemi en az 3-4 kez yapın ve bekletip tekrarlayın ki o soğuk suyla birlikte çıksın acısı, gelsin lezzeti. (Acısını çıkarmak için kaynatma öncesi yöntemler de kullanabilirsiniz, önemli olan döktüğünüz suyun renginin artık açılmış olması.)

Başka bir tencerede artık şeker ve suyu şerbet haline getirebilirsiniz. İkisini güzelce kaynattıktan sonra artık acısı çıkmış turunçları kaynamakta olan şerbete atabilir, isteğe göre bi kaç damla limon, karanfil ekleyebilirsiniz. Kabuklar şeffaflaşıp parladıysa, artık iplerinden çıkarıp kavanozlanmaya hazır demektir. Turunç reçeli tarifi için Youtube’daki linkimize de göz atabilirsiniz.

Afiyet bal reçel olsun..

Görsel kaynak: cahidesultan.net




Sego Alfredo

Sego Alfredo Gonzales - Meksika doğumlu, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan yeme-içme tutkunu bir expat. Harbiyiyorum.com'da yeme-içme haberleri ve fazlası ondan sorulur.

One thought on “Turunç Reçeli Nedir Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir