Diğer Listeler

Yalnızca Türkiye’de Yetişen 7 Bitki hangileridir?

Yalnızca Türkiye’de Yetişen 7 Bitki hangileridir?

Envaiçeşit bitkinin olduğu dünyamızda, her birinin farklı bir hikayesi farklı bir özelliği var. Ülkemiz ise üç tarafı denizlerle çevrili, dört mevsimi yaşayan, toprakları bereket kokan bir cennet. Böyle zenginliklerle dolu bir coğrafyada tabii ki o topraklara özel bitkiler, canlılar oluyor. Hatta bu topraklarda yaşayanlar, toprağa ihanet etmeselerdi bir çok canlı şu an aramızdaydı.

Değişen iklimlere, küresel ısınmaya karşı gelmiş sadece Türkiye’ye özel bitkilerimiz var ve her biri birbirinden değerli. Bizler de soyu tükenme noktasına gelmiş ya da dikkat edilmediği takdirde inşaat dolu şehirlerde kaybolmaya yüz tutmuş 7 bitkimizi listeledik.

 1- Kazdağı Göknarı

Kazdağı göknarı (Abies nordmanniana subsp. equi-trojani), çamgiller (Pinaceae) familyasından Türkiye’de yalnızca Kazdağı’nda yetişen endemik bir göknar alt türü. 30 metreye kadar boylanabilir. Tomurcukları bol reçinelidir. Yan sürgünlerin uçlarındaki tomurcukların sayısı 5-7 arasıdır. Kozalaklar tepenin en üst ucunda bir yıl önceki sürgünler üzerinde oluşurlar. Sürgün üzerinde dik dururlar ve 15–20 cm boylanabilirler. Silindir şeklinde olan kozalakların dış pulları, iç puldan daha uzun ve uçları geriye doğru kıvrıktır. Yaşlı ağaçlarda ise kabuk kalın ve çatlaklıdır.

2- Sütleğengiller

Çoğunlukla otsu olan bir çiçekli bitkiler familyasıdır. 240 cins ve 6,000 civarında türle temsil edilirler. Özellikle tropik türleri çalılar ya da ağaçlardır. Yapraklar sarmal ya da dekussat dizilişli, bazı türlerde diken halindedir. Çoğunlukla dallanmış süt boruları bulundururlar.

3- Anadolu Glayölü

Anadolu glayölü, adından da anlaşıldığı gibi yalnızca Türkiye’ye özgü, yani endemik. Kızılçam ormanlarında, maki ve kireç taşlı bölgelerde yetişiyor. Akdeniz ve Ege’nin bazı bölgelerinde rastlanıyor.

4- Kapadokya Soğanı

Çiçeklerinde altı adet taç yaprak bulunur. Kayalık-ormanlık alanları sever. Yerden yüksekliği 30-40 cm.dir. 900-1400 metreler yetişmesi için uygundur. Pembeye çalan çiçekler olgunlaştığında beyaz renk alır. Haziran- Ağustos ayları arası çiçeklenen çok yıllık otsu bitki.

 

5- Van Ters Lalesi

Hüznün sembolü bilinen en eski süs bitkisi olan Ters Lale, soğanlı bitkiler familyasındandır. Birçok din ve kültür için hüznün sembolü kabul edilmiş, efsanelere konu olmuştur. Ben ise geleceğimin sembolü olarak kabul ediyorum.

6-Sevgi Çiçeği

Papatyagiller (Asteraceae) familyasından, Türkiye’ ye özgü, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir çiçek türü. Halk arasında yanar döner, gelin düğmesi, türbe ya da kırmızı peygamber çiçeği ve hasırcı çiçeği olarak da bilinen sevgi çiçeği dünyada yalnızca Ankara’nın Gölbaşı ilçesi Hacı Hasan Köyü yakınında yetişmektedir. Nesli, tarım ilaçları yüzünden yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalınca, Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınmıştır. İlk kez 1848 yılında Rus bilim insanı Pierre de Tchihatcheff tarafından Ankara: Gölbaşı, Gölbek-Yavrucak arasından toplanmıştır.

7- Piyan, Eber Sarısı

Baklagiller (Fabaceae) familyasından, rizomlu, dik, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Cinsinin Türkiye’deki tek türü olup 1982-1983 yıllarında keşfedilmiştir. Yazılı kaynaklarda sarı çiçeklerinden dolayı Eber sarısı adı da verilen bitki için yöre halkı “acı meyan” anlamına acı piyan ya da kısaca “meyan” anlamına piyan adını kullanır. Kökünden şerbet yapılan mavimsi mor çiçekli meyan ise ayrı bir bitkidir. Türkiye’nin endemik bitkilerinden olan türün doğada kısa süre içinde yok olacak olan türler içerisinde olduğu ve çok tehlikede (Critically Endangered-CR) kategorisinde bulunduğu bilinmektedir.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir