Gaziantep’te Ne Yenir Ne İçilir? Lahmacun ve Baklava / İmam Çağdaş, Antep
Gaziantep’te Ne Yenir Ne İçilir demeye kalmadan uçak saat 9:30’da Gaziantep havaalanına indi. Biz ise 10:30’da Gaziantep’te yemek denince ilk akla gelen yer olan İmam Çağdaş‘ta soluğu aldık.
Daha kimsecikler ortada yok. Pencereye yakın bir yere oturdum. Şef garson yanaştı. Dedim ki; “Selamın Aleyküm. İstanbul’dan geliyorum. Yeme içme üzerine yazılar yazıyorum. Yiyeceğim, içeceğim fotoğraf çekeceğim. Biraz erken mi geldim acaba?”El Cevap; “Siz daha iyi bilirsiniz.” oldu. Oldu mu? Olmadı. Ancak sonra anladım ki Gaziantep halkı böyle bilmiş bilmiş gelen yabancılara önce mesafeli yaklaşıyor sonrasında sizin ilginizi görüp sorularınızı duyunca bildiği ne varsa sizinle paylaşıyor, yelkenlerini suya indiriveriyor, eteklerindeki taşları döküyor.
Bir patlıcanlı kebap söyledim. Yanına ayran istedim. Öncesinde de şefin tavsiyesi üzerine lahmacun istedim. En sonunda da “Kuru Kare Baklava” yiyelim dedim.
Hemen dolmalık ama görünüşte dolmalık olmasına kanmamanız gereken antep biberleri masaya geldi. Çünkü bu biberler öyle “hört” diye yiyince acayip acı oluyorlar. Şefe sorunca sadece biberin içindeki damarlarda acının olduğunu damarları çıkarılınca biberin bildiğin tatlı dolmalık biberden farkı olmadığını öğrendim.
Antep’te lahmacun sarımsaklı yapılır. İçine konulması için de nevale olarak patlıcan ezme getirilir. Patlıcan ezmeyi lahmacunun içine sürüyorsunuz. Öyle yiyorsunuz. Güzel oluyor. Daha önce hiç denememiştim. Önce kafama sonra ağzıma “cuk” diye oturdu. Lahmacun hayatımda yediğim en güzel lahmacundu. Tek eksiği resimde de göreceğiniz üzere ortasında delik açılmış olmasıydı. O da varsın olsun. Ne çok çıtır ne çok yumuşak incecik bir hamur üzerinde son derece lezzetli bir kıyma ile harikulade bir lahmacun yedim. Limon da sıkınca ismi “Söğürtme” oldu keratanın.
Sonuç: Daha birkaç yerde daha denedim ancak Lahmacun Gaziantep’te İmam Çağdaş’ta yenir arkadaş ! Varsa itirazı olan yazsın. Bilelim, biz de öğrenelim…
Öğrendiğim bir diğer şey de kebapta erkek koyun etinin, satır kıyması ile hazırlanması. İşin sırrı da zaten burada… Genelde bunu bütün Antepli kebapçılar da biliyor. Bu yüzden kebap üzerine daha fazla methiyeler düzmeyeceğim. Kebap nerde yeseniz güzel. Ama İmam Çağdaş’ın baklavasının üzerine methiyeler düzeceğim.
Şimdi Antep’te baklavacıdan bol bir şey yok. Güllüoğlu baklava denince marka olmuş ve ilk akla gelen baklavacı durumunda ancak hepsinde de yedim. İmam Çağdaş’ta yediğim baklavadan aldığım lezzeti bir daha hiçbirinden almadım.
Gaziantep’te Ne Yenir de bir de Nasıl Yenir?
Şefe nasıl yenir bu baklava diye sordum? Çatalı bıçağı bırak, iki parmağının arasına al, sırtını damağının üstüne gelecek şekilde ısır dedi. Isırdım anam ! Isırmaz olaydım. “Hurrşşşş” diye bir ses geldi. Zaten mübarekten beklenen keramet de bu “Hurşşş” sesiymiş. Enfesti …
Sonuç: Kuru baklava İmam Çağdaş’ta yenir arkadaş! Varsa itirazı olan yazsın, bilelim biz de öğrenelim.
1887 senesinde kurulan İmam Çağdaş’ı, İmam Dede’nin torunu Burhan Çağdaş işletiyor. Şehir dışına da siparişle gönderi yapıyorlar. Parayı havale et, kargo ile baklavaların bir günde elinde. Cumhurbaşkanına bile gönderiyorlarmış.
Baklavayı en pahalı satan yer aynı zamanda burası. Menüdeki diğer fiyatlar da öyle çok ucuz değil. İstanbul ile baş eder yani. Burada alkol bulamazsınız. Bir de İçli Köfte sormayın… Menüde yok.
İmam Çağdaş’ın sonuna geldik. Ha ayrıca gönül isterdi ki patlıcan kebapta et biraz daha fazla olsun…
Peki koca Gaziantep’te “Halk Gurmesi” sıfatıyla geze geze İmam Çağdaş’ı mı gezdik sadece? Sümme Haşa ! Eğlence bundan sonra başlıyor esas. Sıfatımızın hakkını vereceğiz arkadaş..
Vesselam!
P.S. / Not : Kaşıkla içilen ayran da çok güzel bir alegoriydi !
İmam Çağdaş
Kale Civarı, Uzun Çarşı No: 49 Gaziantep
Tel: 0342 220 4545
Adresi haritada görüntülemek için tıklayın!
İmam Çağdaş yazısı çok başarılı. Paylaştığınız için teşekkürler. Piyasada gurmeyim diye geçinerek yazanların %90 ı gurme olmanın anlamını bilmediklerinden yazılarını artık okumuyordum. Bu iyi geldi.
Kısmet oldu geçen sene eşimle Gap turu'na çıktık ve tabiki Gaziantep'te yemek yerimiz İmam Çağdaş oldu. Tek kelimeyle mükemmeldi. Tatlı pek sevmeyen biri olarak baklavasına bayıldığımı itiraf etmeliyim.
Yine gitsem yine tercihim İmam Çağdaş olur.
imam çağdaş antep 'te tam bir klasiktir,ama neden bilmem yeni yerlerinin çaprazında eski küçükcük ama adım atılmayacak kalabalık eski dükkanlarındayken daha mı lezetliydi tartısılır,size bir sonraki antep geziniz için bir kaç öneride bulunmak isterim.
baklavayı birde koçak baklavada, baklava, ve üçler baklava'da ,şövbiyet,denemenizi mutlaka öneririm.
ANTEP DIŞINDA YAŞAYAN BİR ANTEPLİ OLARAK ŞÖBİYET’TE ZEKİ İNAL’I TEK GEÇERİM.DİĞER KONULARDA’DA YAZACAK ÇOK ŞEY VAR AMA MEVZUU ÇOOOOK UZUN…
Tavsiyelerinizi değerlendireceğim. Çok teşekkürler.
bende AYINTAP KEBAP/Mehmet usta derim bence kebapta gaziantep in en iyisi mutlaka deneyin.KIZILAY KAN MERKEZİ KARŞISI.
Mehmet usta zaten halil ustanın kardeşi lezzetleride taşımış ustam oraya temiz ve şık bir mekan yaratmıs,ellerine sağlık mehmet ustam Allah sizi başımızdan eksik etmesin.
ben şevket baydar;Gaziantep te kebap ta karşıyakalı halil ustayı denedinizmi yine kebab ta çulcuoğlunu denedinizmi ciyer kebabın da havaalanı yolunda ciyerci memik ustayı denedinizmi önder pastanesinde memet ustanın katmerini denedinizmi metanet lokantasında beyranı içtinizmi eğer bunları yapmadıysanız Gaziantep geziniz tamamlanmamış eksik demektir
Önce Gaziantep…
Yeme-içme genel olarak İstanbul'dan aşağı kalmayacak kadar pahalı ve buradaki kebapların daha iyisini İstanbul'da yiyebileceğiniz 5-6 yer var.İmam Çağdaş,tatlı da hakikaten bir numara.Ama bir yer esnaf lokantasından çıkıp seri üretime geçti mi benim için çok şeyini kaybediyor.İmam Çağdaş da müşterinin suratına bile bakmayan,onun yeni bir yere gelme,yeni birşey deneme kısaca "turizm" heyecanına en ufak ilgisi kalmamış ticarileşmiş hali hiç hoşuma gitmedi.Bunu sadece kendimin 2 deneyiminden değil başka insanlardan da duyduğum için rahatlıkla yazıyorum,münferit diyemiyorum.Meslek erbabının sülalesi kasanın başına toplanmış,şıkır şıkır paralarını kasaya yerleştirmekle meşgulken dükkana girmiş "misafir"in tezgahın karşısına geçip 1-2 dk vitrini,tatlıları seyretmesine bile müsaade yok .Hemen ne alırdınız,ne saralım muhabbeti.Mümkün olsa direk parayı alıp da iş çıkarmadan yollasalar dükkandan eminim daha mutlu olacaklar.Üzülüyorum böyle esnaf lokantalarının hızla ticarileşmesine.Halil Usta demiş arkadaşın biri,o başka bir alem ya.Adam gibi adam ,esnaf.Ona helal olsun,bozulmaz inşallah.
Lukka
bencede imam çağdaş gidilecek yer değil.hizmet kalitesi çok kötü
geçen sene gaziantep te 5 gün kaldım o çok methedilen yerlerde yemek yedim.Yemek ve tatlı yediğim heryerde güzeldi, lezzete bir eleşterem yok hepsinde lezzet iyi .şimdi sırayla ünlü yerler hakkında düşüncelerim. 1- imam çağdaş ; çok pahalı, ilgi sıfır ,seri üretim ,ticarethaneye dönmüş bir an önce masadan kalkmanı bekliyorlar ,çünkü dışarıda açlıktan çıkmış gibi illaki imam çağdaşta kebap yiyeceğim,ist. gidince caka satacağım diye sıra bekleyen yerli turistler sırada. 2- zeki inal :baklavaya sözüm yok ama çok kazık 4 dilim-1 porsiyon- kare baklava 16 tl ,insaf böyle fiyat mı olur,içine altın tozumu kattınız arkadaş. 3- koçak baklava : baklava güzel ama burada pahalı,antepin geneli çok pahalı anlamış değilim insanlar hiç itiraz etmeden yiyor içiyor bu fiyatlara çok mu zengin şehir?şehir merkezinin etraf mahallelerinden fakirlik akıyor ,dışardan geleni sögüşleme mantığı şehri kaplamış.4-metanet : beyran çorbası,hiçbir özelliği olmayan ,sıradan ,bol acılı çorba,beğenmedim,ama lahmacunu güzel. tatlıcıların genel sorunu paket yaptırdığında çok kalın kartın kutuya baklavayı koyup dara düşmeden satmaları,buda antep uyanıklığı o kutular 150-200 gr rahat gelir,baklava alıyorum diye 60 tl ye karton kutu alıyoruz.esnafın kazıkçı zihniyetini sevmedim,kebabı ,baklavası güzel olsada paralı aptallar yerine konmak hevesimi kaçırdı,antepte iyiki deniz yok ,olsaydı o zaman bodrumda maça kızının fiyatlarını değil antepte yediğimiz kazığı konuşuyor olurduk.
Genel olarak pahalanmış diyorsunuz aslında anladığım kadarıyla. Haklısınız da. Şimdi gastronomi başkenti v.b. de seçilince maalesef bunun olması da kaçınılmaz. Ama bir süre sonra piyasa kendini toparlar. Merak etmeyin.
size son derece katılıyorum ben bir gaziantepli olarak artık misafirlerimi cagdasa gondermiyorum hepsi capitalleşti ticari para hrsı lezzeti geride bırakmıs baklava ve kebapta mutlaka sehitkamil belediyesi yanındaki FETHULLAH USTA yı mutlaka deneyin size özel bir tiyo http://www.fetullahusta.com.tr
heee bide antep’in dondurmasıda ünlüdür fıstıklı dondurma……(dikkat!!!)gidin yiyin hatta ennn iyi yer: ”tucan oteli çaprazı bedir dondurmadır”
Ben Şevket BAYDAR Gaziantepliyim ve Gaziantep’te oturuyorum Gaziantep gezinizde pazaryerinde adil ustanın nohut dürümünü,adliyenin orda ümit dönerin İskender kebabını hava alanı yolunda MEMİK ustanın çok çok taze ciğer kebabını ağlık kebabını,dalak kebabını yürek kebabını yedinizmi Karşıyaka da Halil ustanın kebablarını yedinizmi uzun çarşıda imam çağdaşda baklava kebap yedinizmi eski adı sigorta hastanesi civarında Memet ustanın sabahleyin katmerini , çarşıda metanet lokantasında beyran içtinizmi Naip hamamında kese olup yıkandınızmı eğer bunları eksik yaptıysanız Antep geziniz tamamlanmamış eksik kalmış sevgilerimi sunuyorum nice güzel gezileriniz olsun
GAZİANTEP GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL GEREK İNSANLARI GEREKSE YEMEKLERİ VE ŞEHİR HARİKA
Ben Şevket BAYDAR Gaziantepliyim ve Gaziantep?te oturuyorum Gaziantep gezinizde pazaryerinde adil ustanın nohut dürümünü/, eski adliyenin orda ümit dönerin İskender kebabını /hava alanı yolunda MEMİK ustanın çok çok taze ciğer kebabını ,ağlık kebabını,dalak kebabını ,yürek kebabını yedinizmi /Karşıyaka da Halil ustanın kebablarını yedinizmi /uzun çarşıda imam çağdaşda baklava kebap yedinizmi /eski adı sigorta hastanesi civarında Memet ustanın (önder pastanesi)(hakiki kaymaklı olanını)sabahleyin katmerini taddınızmı/ çarşıda metanet lokantasında beyran çorbasını içtinizmi /kalyon kavşağında özgüler dondurmanın Antep fıstıklı dondurmasını kesinlikle tadmalısıniz/Naip hamamında kese olup yıkandınızmı /tahmis kahvesinde kaçak çay ve közde kahve içtinizmi eğer bunları eksik yaptıysanız Antep geziniz tamamlanmamış eksik kalmış demektir sevgilerimi sunuyorum nice güzel gezileriniz olsun /telefon edin telefonda Antep gezinize yardımcı olabilirim bilgi verebilirim kesinlile hiçbir çıkar ve menfaat beklemiyorum Gaziantep i tanıtmak beni mutlu eder 05377773692 Şevket BAYDAR
Bence AYINTAP BAKLAVA Imam Cagdas Bitti Ve Imamin ustasi Ayintap Baklava ya Gecti. Bence Su an en iyi Ayintap Baklava.
En son 10 gun once a ldim mukemmeldir.
Zeki inal’ın kuru baklavası ve havuç dilimininin üstüne Antep’te tatlıcı tanımıyorum.Denemeyenlere şiddetle öneririm.
Segili dostlar güzel kardeşlerim baklava üzerine lütfen iyice etüt edip bütün ünlü baklavaları denemeden lütfen baklava hakkında şu daha güzel bu daha güzel diye yazmayın.bakın beni iyi dinleyin yani sözün gelişi konuşurken öyle denir ya.Gaziantepte baklavayı birçok ismi söylenen adı kulağına deymiş çavuşoğlu,güllüoğlu,koçak,sini,abuşoğlu,gibi baklavacılarda çok çok güzel ve kaliteli sade yağlı lezzetli baklava yapıyorlar şüphesiz .ama imam çağdaşın ayrı bir özelliği var imam çağdaş sade yağı harran ovasının koyunlarından ve bu koyunların nisan aylarında çeşit çeşit reyhası olan bu taze yedikleri otların sütlerinden elde edilen yağlarını yalnız bu ayda alır depo ederler ve bir dahaki nisan ayına kadar sadeyağ almazlar bu harkulade lezzetin en önemli farkıdır ,inşallah bu ayrıcalıkları devam eder diğer antep baklavacılarıda bunu örnek alarak gaziantep baklavasının şöhretini devam ettirirler ve bi dünyaya bu lezzeti tattırırlar ülkemize döviz kazandırırlar
Teşekkürler Şevket Baydar
07.02.2013 tarihinde 4 kişi günübirlik antepe gittik . Sabah kahvaltısın da orkide pastahanesinde yöresel kahvaltı ve katmerden oluşan dörtdörtlük bir kahvaltı yaptık. Lezzetli ve tazeydi. (hesap 4 kişi 79 tl) Servis güleryüzlü ve hızlıydı.
Bakırcılar çarşısını gezdikten sonra tavsiye üzerine imam çağdaşa girdik. Kalabalık bir ortam vardı ve ses seviyesi çok yüksekti.Sırasıyla Lahmacun 6/10 (istanbul da da bu lezzette var) Alinazik 8,5/10 Karışık Kebap 7/10 (patlıcan kebap 8/10) Ayran 8/10 Karışık Tatlı Baklava-Şöbiyet-Havuç dilimi 7,5/10 (daha sonra istanbula dönerken aldığımız üçler baklavası 9/10) servis güleryüzlü ancak gayet yavaş (2 saatte ancak çıkabildik) Hesap 4 kişi yukarıdakiler için 153 tl. Antep ten alınabilecekler: Pul biber (20tl/kg) menengiç kahvesi, çam fıstığı (iyisi 24 tl/kg) ve kuru yemişler, kurutulmuş dolmalık biber ve dolmalık patlıcan, bakırcılar çarşısından muhtelif hediyelik eşyalar olabilir.Günübirlik gittiğim için fazla gezemedik ancak Zeugma müzesine gidebildik ve gidilmesi tavsiye edilebilir. Şimdi sırada Urfa var. En kısa zamanda Urfa yı ziyaret edeceğiz.
Ben imam çağdaşı çok beğendim. en önemlisi buram buram antepfıstığı kokusu geliyor. Baklavaları tek kelimeyle “leziz”. Bu güne kadar tattığım en lezzetli baklava kuşkusuz… ayda en az 1 kg istiyorum antepten..Kim tadına baktıysa nereden aldın diye sordu… Eğer bu baklavayı tatmadıysanız , siz daha önce baklava yememişsiniz demektir…Gaziantep İmam Çağdaş’tan baklava siparişi etme konusunda gurme market ‘i önerebilirim.
İmam çağdaş harika yemekler nefis mutlaka uğrayın derim şef garson ömer beyi tebrik ediyorum çok teşekkürler
antepte son gidilecek yerdir imam cağdas..yazık bi de gurme diye geziyosunuz fotoğraf cekiyomussunuz
Antepli bir katmer ustasıyız galiba :D Ustam bok atmayı, haset ile eleştirmeyi bırakıp da herkes kendi isini daha iyi yapmakla mesgul olsa inan bu dünya cok daha guzel bir yer olacak. Selam ile…
gecen esimle cok meshur cok methedilen imam cagdasa gittik.kalabalik hat safhada.garson biz oturduktan 15 dakika sonra geldi ne istersiniz diye , kusleme var mi yok? karisik kebap getir o zaman dedik , gelen kebap cocuk porsiyonu idi.icinde 5 cm uzunlugunda kebap , 4 tek minicik et sis ve iki parca patlican arasinda iki parca kiyma kebap vardi. neyse yedik , lezzeti siradan bir numarasi yok.daha iyi kebaplar yedim…ust katta koca salona tek bir tuvalet var ve pislik icinde…sonra cay hesap dedik 10 dakika gecti ne cay var ne hesap var.kalktik garson pesinde gezip cayi icmeden iki kisi 60 liramizi verdik ve kactik.bu kadar seyden sonra baklavasini da deneyesim gelmedi…doymuslar basa bisi degil.banada bok atiyosun diyen varsa odedigm paranin fisi eklerim…
Geri bildirim: Asmalımescit'te Kebap Nerede Yenir? Bilice Kebap, Asmalımescit, Beyoğlu, İstanbul - Harbi Yiyorum - Harbi Yiyorum
Selam;
Markalaşmış ve ismi bilinen yerler var ama Antep’te yeme içme kalitesi ve lezzet ortalaması genel olarak diğer çoğu şehirden yüksek.
Ben kendim de Antep’te yaşamıyorum ama gittiğimde çoğu zaman aşağıdaki yerlerde yiyorum ve her yerin özellikle ayrı bir şeyini tavsiye ediyorum, mesela İmam Çağdaş’ta ali nazik ve lahmacun kesin yenmeli, diğerleri teferruat. Ali nazik başka yerde pek bulunmuyor ve orası iyi yapıyor. Ancak kebaplar zaten çoğu yerde güzel, İmam çağdaş ayrıca bir özellik katmıyor.
3-4 günlük bir gezide aşağıda sıraladıklarımın hepsi denenebilir, eğer o kadar zaman yoksa da aşağıdaki yazdıklarımdan canınızın çektiğine göre kesitler alabilirsiniz.
Benim sadece 3 öğün yeme hakkım olsa sabah beyran ya da ciğer ya da su böreği + katmer; öğlen halil usta’da karışık kebap, akşam imam çağdaşta ali nazik, lahmacun ve tatlı yerdim gün içine de bi kafayıf sıkıştırmaya çalışırdım.
Kahvaltı:
Ciğerci Haydar: Ciğer şiş yemek isteyenler buraya gitsin (sabah 7:30-8’de biter, Antep kalesinin orda)
Önder pastanesi: su böreği & küçük katmer çok güzel
Metanet’te ya da Kelebek’te beyran ya da beyran ağır diyenler kelle paça
Öğlen & Akşam yemeği:
Lahmacun: Üçler lahmacun, İmam Çağdaş, Şirvan (bunların hepsinde kebap da var) ama lahmacun spesifik bir arayış için bu 3’ü iyi
Küşleme: 1) Karşıyaka Halil Usta – Kendisi karışık getiriyor zaten (küşleme & simit & kuşbaşı) ve salatası çok güzel 2) Eğer sanayi bölgesine yakınsanız küşlemeci Hüseyin (buranın taş fırında katmer’i de çok güzeldir). 3) Şehir merkezinde Halil Usta’dan ayrılan kardeşi Mehmet Usta (Kan merkezi karşısı)
Ciğer: Sabah kahvaltı bölümünde dediğim Haydar bir numara. Ama orası gün içinde olmadığı için, 24 saat açık olan Emek mahallesindeki Kebapçı Mustafa’ya gidilebilir 2. alternatif olarak. Orda ciğer kebabı pişene kadar beklerken biraz ciğer kavurma (ciğer sote gibi) dürümü yenmeli.
İmam Çağdaş: Lahmacun & Ali Nazik & Havuç dilimi & Bülbül yuvası (ben burda mevsimine göre soğan, keme ya da patlıcan kebabı yiyorum bi de ek olarak)
Şirvan: Grand Otel’in karşısında, kebap, lahmacun, tatlı herşey burda da var, yemekler de lezzetli (bahar’da ve yazın bahçesi de açıktır).
Bulvar Kasap: Kavaklık parkının içinde, eğer bahçede açık havada yemek yemek isterseniz, lahmacun & tüm kebap çeşitleri güzeldir burayı deneyebilirsiniz.
Bunların haricinde Antep’in yöresel sulu yemeklerinden, dolmalarından tatmak için, hem de otantik ortam, alkol servisi de var sanıyorum aşağıdaki yerlere gidilebilir:
Bayazhan veya Sahan (Sahan zaten İstabul’da da var ünlü)
burda da yuvalama, ekşili ufak köfte, analı kızlı, şiveydiz, dolma gibi yemeklerin tadına bakılmalı.
Tatlı:
Baklava & Şöbiyet:
Çoğu yerdeki tatlıyı zaten beğenirsiniz ama Koçak, Güllüoğlu, Zeki İnal, İmam Çağdaş gibi yerlerdeki baklava çeşitlerini karışık olarak deneyebilirsiniz.
Kadayıf & künefe:
Baklavanın haricinde kömürde künefe & kadayıf çeşitleri de epey popüler oldu Antep’te son 5-6 senedir.
Özikizler başta olmak üzere, Cumba, Erçelebi, Köz, Altıntel adlı kadayıfçılarda gene birçok bol çeşitten azar azar tatmak mantıklı.
Gün içinde de çarşı gezisi yaparken soluklanmak için tarihi Tahmis Kahvesinde dinlenirken:
Menengiç kahvesi, zahter ve çay içebilirsiniz (Antep kalesinin orda çarşı bölgesinde).
Geri bildirim: Kapalıçarşı’nın En İyi 7 Restoranı - 2019 | Harbi Yiyorum
Geri bildirim: Kapalıçarşı’nın En Harbi Lezzet Mekanları | Harbi Yiyorum
Geri bildirim: Lahmacun Nedir? | Harbi Yiyorum