YEMEK ANSİKLOPEDİSİ

Pastırma Nedir?

Pastırma; çiğ etin çeşitli baharatlar ve tuzla kurutulması ve bu sayede uzun süreli saklanması için yapılan yapılan lezzetli bir yiyecek. Türk mutfağının ve sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelir. İlk olarak Orta Asya’da Hunlar tarafından yapıldığı bilinen pastırmanın ülkemizdeki ana üretim yeri Kayseri‘dir. Geçmişte savaşlar sırasında askerlerin yanına konserve ile birlikte aldıkları başlıca besin kaynakları arasında yer aldığı bilinir.

Zorlu koşullarda askerlerin ve süvarilerin daha güçlü ve dayanıklı olmalarını sağlamak amacıyla pastırma tüketildiği söylenir.

Pastırmanın Kelime Anlamı

Pastırma et, tuz ve kırmızı biberin birbirine karıştırılarak, sarımsak ve çemenle sıvanıp güneş veya iste kurutulmasıyla meydana gelen bir çeşit et yiyeceği. Etler ağırlıkla üzerine bastırılarak yapıldığı için “bastırma” ismi verilmiştir. Daha sonra bu kelime halk arasında “pastırma” olarak değiştirilmiş.  

Pastırmanın en keyifle yenen halleri ise; en başta çiğ hali, ekmek arasında, kuru fasülye yemeği içerisinde, tost arasında, pizza ve pide üzerinde v.b. diye uzar gider… (Bkz. Pastırma ile Yapılan 16 Yemek) Özellikle Ramazan aylarında ülkemizde tıpkı Güllaç‘da olduğu gibi Pastırma tüketimi de artıyor.

Çiğ olduğu için çok fazla tüketilmesi önerilmeyen (biz demiyoruz, uzmanlar diyor) pastırmadaki çemen; insanın terinden, idrarına kadar bütün vücuduna işleyen bir yiyecek olduğu için, sevgilinizle buluşmadan önce yerseniz ilişkinizin sağlamlığını zedeleme tehlikesiyle karşılaşabilirsiniz :) (Ya da ikiniz de yerseniz sıkıntı yok, idare edeceksiniz artık)

Pastırma Nasıl Yapılır?

Pastırma; sığır, manda gibi büyükbaş hayvanların pastırma yapmaya müsait olan bölgelerinden çıkarılan etlerin tuzlanması, yıkanması, baskılanması, kurutulması ve çemenlenmesiyle elde edilir. Etin seçimi ile başlayan yapım süreci (ki pastırmanın isim çeşitlemesi de bu seçimden kaynaklanır), mevsim şartlarına göre bir aydan fazla sürebilir.

Pastırma Tüketilirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Şarküterilerin en gözde ürünü pastırma, yapılışı itibariyle hem tuz, hem de baharatı bol bir besin. Bu nedenle özellikle tansiyon, böbrek ve kalp hastalarının pastırmayı dikkatli tüketmeleri gerekir.

Pastırma tüketiminde mutlaka geleneksel yöntemle üretilmiş olanları tercih etmek, pişirerek tüketmeye özen göstermek ve çok sık tüketmemekte fayda var.

*Pastırma hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair görüşleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

*Yayına giren videolarımızdan haberdar olmak için Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

2 thoughts on “Pastırma Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir