Genel Yemekler

Havyar Nedir?

Havyar, kral ve imparatorluk sofralarında bulunmuş, zenginlik göstergesi sayılan, büyük balık yumurtalarının süzülüp tuzlanmasıyla elde edilen pahalı ve gurme bir yiyecektir.

Taneli bir yapısı vardır, aperatif olarak tüketilir. Kanepelerde sürülerek servis edildiği gibi süsleme amaçlı da kullanılır. Ferah bir tadı vardır. Buzdolabında dikkatli saklanmalıdır. Çabuk bozulur.

En lezzetli ve pahalı havyarlar Hazar Denizi’nde yaşayan Mersin balıklarından elde edilir.

Üç çeşit havyar meşhur olmuştur, bunlar da pahalı havyarlardandır:

  • Beluga mersin balığından Beluga
  • Rus mersin balığından Osetra
  • Stellate mersin balığından Sevruga

Beluga; en büyük ve en değerli mersin balığı cinsinden elde edilen en değerli havyardır. En büyük yumurtalara sahiptir. Rengi açık griden siyaha kadar farklılık gösterir.

Osetra; yumurta çeşitliliği bakımından en zengin havyardır. Yumurtaların boyutları, tatları ve renkleri çeşitlilik gösterir. Aynı anda üretilse bile üretilen havyarlar görüntü ve tat bakımından farklı olacaktır.

Sevruga; en küçük mersin balığından elde edilen havyar türüdür. Gri-siyah renktedir. En keskin tada sahip olan, en düşük fiyatlı havyardır.

[wdi_feed id=”1″]

Havyar, İran kökenli Türkçe bir sözcük olup 16.yyda Fransızca, İtalyanca ve İngilizce’ye dilimizden geçmiştir. Havyarlardan ilk defa 3.yy da Yunan yazıtlarında bahsedilmiştir. Antik Çağ’da tüketilen havyarın daha sonra tüketilmediği düşünülüyor çünkü 13.yyda Batu Han dönemine kadar havyarın izine rastlanmamış.

Havyar herkesin damak tadına hitap etmez. Havyarın herkes tarafından sevilmemesi Avrupa’da ilgi görmesini geciktirmiş. İlgi 19.yy itibariyle başlamış. 19.yyda mersin balıklarının daha çok avlanmaya başlanmasıyla birlikte havyar gurme yiyeceklerden sayılmış, bolca bulunabilmiş. Yani popülerleşmiş.

20.yyda İran, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan mersin balığı bakımından zengin ülkelerdi. Havyar üretimi yaygınlaştı. Rusya, İran ile ortaklığı sonucu bol bol havyara sahip oldu. İran Devrimi ile İran dünyaya havyar ihraç etmeye başladı. Havyar, İran için petrol gibi önemli bir kaynak oldu.

Tabii, insan durur mu? Kontrolsüz avlanma mersin balıklarına da yapacağını yapmış, sayıları oldukça azalmış. Hatta, mersin balığı avı ve havyar üretimi Rusya tarafından yasaklanmış.

Havyar günümüzde ne yazık ki çiftliklerde üretiliyor. Hazar Denizi’ndeki mersin balıklarının çoğaltılması içinse çalışmalar yapılıyor.

Havyar Nasıl Yenir?

Havyar tazeyse, kokusu yumuşak olacaktır.

Havyarı dilinizin üzerine küçük parçalar halinde yerleştirin. Lezzet parçacıklarının ağızınızda oluşturduğu lezzet senfonisinin tadına varın. Tadını sert bulanlar için bir parça ekmek ile birlikte tüketilebilir.

Yanında herhangi bir garnitür tüketmeyin.

Soğuk tüketilmelidir, ancak buzdolabından çıktıktan sonra 15 dakika beklenmelidir ki tadı tam alınabilsin.

Yerken gümüş çatal kullanmayın.

Sek şampanya havyara iyi bir eşlikçidir. Aklınızda bulunsun.

Fotoğraf: foodinlife.com.tr




Beril Erbil

Harbiyiyorum.com'un İzmir'den sesi. Edebiyat sevdalısı. Yazı ve edebiyat atölyeleri düzenliyor. Okuyor, yazıyor, keşfediyor.

One thought on “Havyar Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir