AntakyaKağıt Kebabı

Antakya’da En İyi Kağıt Kebabı (Lahmelevarka) Nerede Yenir? Turunçlar Et Pazarı, Hatay

Şimdi hayal edin: Antakya’dasınız ve arkadaşlarınız size çarşı pazar içinde birçok kasapta tepsi ve kağıt kebabı yemenizi söylüyor. Kimi illa o diyor, kimi de illa bu diyor. Biri orası leş gibi diyor, diğeri çarşı içindeki meşhur olan acayip bozmuş diyor. Biz de diyoruz ki; gelin biz sizi temiz, üstelik güzel hikayesi olan bir yere götürelim. Neticede bizim işimiz bu. Hikayesi olan lezzet noktalarını ortaya çıkarmak. Turunçlar Et Pazarı da Antakya’da bunlardan biri.

Şimdi efendim üç kuşaktır Antakya’da yaşayan birisi sizi alıp da öğlen vakti “Gel seni kağıt kebabı yemeye özel bir yere götüreyim, tepsiyi de akşam başka bir yerde yeriz.” derse; biz orada o kişiye ölümüne teslim oluruz. Zira son Antakya ziyaretimizde de öyle de oldu. Asi nehrine bakan İstiklal Caddesi üzerindeki Turunçlar Et Pazarı‘na doğru yürürken aklımızda tek bir şey vardı: Ölümüne Kağıt Kebabı Yemek!

Ölmedik tabii. Fakat bu kasabı aklımızın özel bir köşesine yerleştirdik. Evet. Turunçlar Et Pazarı’nın hikayesi demiştik… Bu hikayenin en önemli kısmı 1. Hayvanlarının kendi çiftliklerinden olması. Kendi besileri yani. 2. Bir de kebaplarınız yapılırken olay direk gözünüzün önünde ve temiz çalışıyorlar.

Şimdi bir Tokatlı vatandaşımıza Antakya’daki kağıt kebabını gösterirseniz “De gel işine kaat kebabı neyin bu deel!” der. Lakin bu kebap bir tepsi üzerine yayılan kağıt üzerinde pişirildiği için buna kağıt kebabı deniyor ve Arapça’daki ismi “Lahmelevarka” Lahm- Et, Varka-Kağıt anlamında… Bu yüzden ismi de aslında buradan geliyor.

Bitti mi?

Bitmedi. Kasabımızda hazırlanan kağıt kebaplarımız (ki Instagram hesabımızda çılgın izlendi.) 100 metre ötedeki herkesin kullandığı fırına doğru pişmek için yol almaya başlıyor. Siz de kasabın üst kattaki aile salonuna çıkıp kebaplarınızı yemek için beklemeye başlıyorsunuz.

Fırın demişken burada bir parantez açıp Antakya’daki fırın kültüründen az da olsa bahsetmekte fayda var. Antakya açıkçası bir fırın cenneti. Neredeyse her sokak başında bir fırın var. İster acılı, ister katıklı, ister tırnaklı pide ya da lahmacun pişirtmek için herkes bu fırınları kullanıyor. Kasaplar da hazırladıkları tepsi ve kağıt kebaplarını bu fırınlara göndertip pişirtiyorlar. Bu da esasen gastronomik açıdan çok büyük bir zenginlik göstergesi. Çünkü fırının sürekli yanması ve işlemesi oldukça maliyetli bir olay. Yerel halk tarafından ne kadar çok kullanıldığını varın siz düşünün. Yeryüzüne her mutfakta, yemeklerin en lezzetlisi odun ateşinde pişen fırınlardan ortaya çıkar.

Bizim de Turunçlar Et Pazarı’nda hazırlanan kebaplarımız yine fırında kasabın bir görevlisi olan Hüseyin abi tarafından karşılanıyor. Onun da kasap olduğunu görür görmez anlayorsunuz zaten. (Bu arada vaktiniz olursa fırını da izlemeye mutlaka gidin. Kesinlikle pişman olmazsınız. )

Hüseyin Usta kebaplarınızı alıp bir güzel fırına girmesi için hazırlıyor. Daha sonra da fırından çıkan kebaplarınızı pideleriyle ve nevalesi ile birlikte hazır edip oraya gelen görevliye gerisin geriye götürmesi için teslim ediyor.

Siz de böylece fırından tazecik çıkmış pidenizi ve yeryüzünde yiyebileceğiniz en güzel kebaplardan birini “Kağıt Kebabı” nı midenize indirmiş oluyorsunuz.

Ne demiştik? Hayal edin. Bundan güzel bir hayal olabilir mi? Üstelik gerçekleşen bir hayal!

(Yapılışının uzun versiyonu aşağıda. Instagram’daki videoların uzun versiyonunu izlemek için Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!)

Farklı yerlerde çokça yemek yiyen bizler bile, böylesine hayalleri inanın çok ama çok az yaşıyoruz.

Lakin sonrasında da pek unutulmaz oluyorlar.

İşte şimdi siz de Antakya’da en harbi kağıt kebabı nerede yenir biliyorsunuz.

Afiyet olsun.

Vesselam.

Turunçlar Et Pazarı
İstiklal Cad. Belediye Pasajı No: 42 Antakya / Hatay
Tel: 0326 212 5033




Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir