Balat’ta İşkembe Çorbası Nerede İçilir? Fetih İşkembe Salonu, Balat, Fatih, İstanbul
Kimilerine göre işkence kimilerine göre işkembe çorbası… İşkembe sevmek doğuştan mı, değil mi? Bilim insanları şimdilerde bunu tartışıyor. Önemli bir mevzu tabii! Biz doğuştan olduğuna ısrar ediyoruz ve genetik olarak bu anlamda noksan olan arkadaşlarımızın da zamanla işkembe sevmeyi öğreneceğine inanıyoruz.
Fakat bizim lafımız “Nasıl içiyorsunuz bunu, ıyk!” diyen vatandaşlara. Arkadaşım bırakın bu ayakları! Bu mereti Almanı, Arabı, Bulgarı, İranlısı, İtalyanı, Yunanı, Romanı, Sırbı, Hırvatı, Polonyalısı hepsi yiyor, içiyor. Esas “Iyk” sensin!
Neyse efendim bu kadar fırça yeter. Yerimiz tarihi Balat. “Ben İstanbul’da yaşıyorum!” diyenin mutlaka gidip görmesi gereken bir muhitimiz. Mekanımız ise “Fetih İşkembe Salonu“. Tarihi mi? Evet efendim, tarihi. Eski bir mekan mı? Evet efendim, eski bir mekan. Kuruluş tarihi 1973. Çorbası güzel mi? Kokoreci var mı? Evet efendim, çok güzel. Kokoreci de var, kellesi de var. Ağzınıza layık!
Yahu ne tuhaf değil mi? Şöyle bir düşününce bizden evvel de işkembe çorbasının var olması insanın içine tatlı bir ürperti veriyor. Yoksa bu sadece bize mi öyle geliyor!? Deyin bakalım.
İşkembeye sirke ve sarımsak katılır dostlar. Azıcık da renklendirilir. Fetih İşkembe‘ye gidince siz de aynısını yapmayı unutmayın. Renklendirilmemiş işkembe çorbası, makyajsız geline benzer. Farklı fantezileri yoksa kimse makyajsız gelin istemez, öyle değil mi?
Şimdi size gerçek bir gurmelik denemesi yapıp (tarihte ilk) hiç işkembe çorbası içmemiş birine iyi işkembe içme deneyiminin nasıl bir şey olduğunu tarif etmeye çalışacağım. Hazır mısınız?
“Birinci aşama işkembe salonuna adım attığınızda gerçekleşir. Kesif bir sirke, sarımsak ve bilumum garip ekşi kokular genzinizi daha kapıdan adım attığınız anda yakmaya başlar. Tıpkı bir bilim kurgu filmindeki gibi zaman ve mekan soyutlaması devreye girer. Bu da bilinçsizce yutkunmanıza neden olur. Yutkunursunuz çünkü ağzınız sulanmıştır. Sonra sağ omzunuzun üzerinden gelen bir ürperti ile bu kokuya ekmek bandırmak istersiniz. (Evet, ekmek bandırmak. Tuhaf değil mi?) Çorbanızı sipariş verdiğiniz anda beyniniz, etrafta duyduğunuz bütün kokuların en doğru kombinasyonunu yakalamak için siz farkında olmadan ışık hızı ile çalışır ve bilinçaltınız elinizin altındaki bütün malzemelerle yapacağınız kombinasyonu düşünmeye çoktan başlamıştır bile. (Malzemeleriniz: Pul biber, karabiber, kekik, tuz, sarımsak, sirke, sumak ekşisi ve limon)
Çorbanız dumanı üzerinde masanıza gelir. Ancak o çorba halen tam bir mamul değildir. Asıl işin büyüsü ise burada devreye girer. Siz tıpkı masallardaki cadılar gibi önünüzdeki kazanınıza (kasenize) gerekli muhteviyatı beyninizin anlamlandırdığı kadarı ile koymaya başlarsınız. Salona ilk girdiğiniz anda algıladığınız koku ne ise, benzerini yapmak için elleriniz süratle çalışır ve sonunda çorbanız istediğiniz kıvama geldiğinde içine dalarsınız, hatta onu başınızdan aşağı öylece döküp yalanarak yıkanasınız gelir. O bir çorba değildir artık! O Kudretli ve Güçlü bir İŞKEMBE ÇORBASI‘dır. İşte diğer insanları işkembeciye çağıran sihirli koku da, aslında sizin bu hazırladığınız büyülü muhteviyattan kaynaklanır. Bir diğer deyişle insanları işkembeciden içeri adım attıran aslında sizsiniz, siz! Evet, Ahmet Abi o sensin, Necla Abla o sensin! Niye şaşırdın?
Hasılı işkembecide içine kendinizden bir şeyler katmadığınız çorbalar işkembe çorbası değildir a dostlar. Zamanla bu konuda (işkembe makyajlama) iyice ustalaşırsınız. Böylece işkembe sevdası bir işkembe ustasından diğerine sirayet eder durur. Evladınız sevmez belki ama torununuz işkembe sevdalısı olur.
Fetih işkembeye ve kurucusu Hacı Ahmet Çelik’e bizden selam!
Essalatu Vesselam!
Fetih İşkembe Salonu
Leblebiciler Sok. No:14 Balatkarabaş Mah. Fatih – İstanbul
Tel: 0212 5313740
Adresi haritada görüntülemek için tıklayın!
istanbulda içtiğiniz içeceğiniz en güzel işkembe çorbası akşam 23.00 den sonra gidenler için yazık olur çünkü kalmıyor ve birşey daha buraya gidip işkembden sonra kelle yememek büyük bir hata olur çocukluğumdan beri gittiğim bir yer ve kendimde bi zamanlar ikamet ettim istanbulun bu güzel semtinde tereddütsüz tavsiye ederim şimdeden afiyet olsun
Çok teşekkürler. Paylaşımınız için.
Geri bildirim: Lezzet Testi: Yerli Gazozlar; Zaman Gazoz, Niğde Gazozu, Yeni Zafer Gazoz, Topçam Çine Madran, Bağlar ve Kayısı Kola Gazoz - Harbi Yiyorum
Geri bildirim: Sütlücede Uykuluk Nerede Yenir? Ömür Restaurant, Yusuf Usta, Sütlüce, Beyoğlu, İstanbul - Harbi Yiyorum - Harbi Yiyorum
Geri bildirim: İşkembe Çorbası Nedir? | Budamedya
Geri bildirim: İşkembe Çorbası Nedir? -
Geri bildirim: İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır? -