BüyükçekmeceLavunya

Büyükçekmece’de Lavunya (Deniz Ürünü) Nerede Yenir? Balık Osman, İstanbul

İstanbul’da iyi balığın ve konsept deniz ürünleri yapan yerlerin yıllardır peşindeyiz. Amma velakin yıllar içinde onlarca balık/deniz ürünleri restoran ziyaretine rağmen bizim için her anlamda doyurucu balık restoranı bulmak kumsalda raptiye aramak kadar zor. (Bakın meze, balık ekmekçi, mönüsünde balık da olan yer, meyhane v.b  yerlerden bahsetmiyoruz.)

Konsept olarak her şeyiyle deniz ürünleri üzerine kurulu mekanlardan bahsediyoruz. Bu dediğimiz restoranlar mönülerinde balık mezeleri, ara sıcaklarında balık türevleri ve en nihayetinde ana yemekte balık tercihleri ve hatta balıkla uyumlu tatlılar geliştirebilen inovatif ama yine de geleneksel tarafı da terk etmemiş köklü geçmişe sahip yerler. İşte bu mekanların sayısı İstanbul’da bir elin parmaklarını geçmiyor. Bunlardan bir tanesi yıllar evvel yazdığım Silivri Selimpaşa’daki Sofram Balık. Bir diğeri de şu anda okuduğunuz; Balık Osman. Bu iki deniz ürünleri restoranı da gerçekten köklü müesseseler.

İsmi ile müstesna Balık Osman‘ın hikayesi gerçekten Osman dedenin bir balıkçı köyü olan Mimar Sinan’da önce balık avlaması sonrasında avladığı balıkları arkadaşlarına pişirmesi ve bu işte bolca iltifatlar alması ile başlar. Daha sonra minik salaş bir yer açar ve önce Sahil Restoran ismiyle hizmet verir. Zamanla mekanın ismi olur size Balık Osman. Yani Osman dede balığın ta kendisidir artık. Bu bir restoran isminden çok bizce insanın üzerine giydiği bir sıfat sevgili dostlar. Hal böyle olunca bu sıfatın üzerine restoran en doğru şekilde oturtulmuş oluyor. Böylece Osman dedenin deneysel mutfağı kendi yanında ona yardım edenlerle beraber yüzlerce insanı doyurmaya başlar. 1947’de kurulan restoran zamanla öyle bir büyür ki bugün toplam 700 kişi kapasiteli dev bir restoran haline gelir.

[wdi_feed id=”1″]

Namını duyanlar çevre kasabalardan kalkıp gelirler. Böylece Balık Osman göçüp gitse de yarattığı kültür bugün üçüncü ve dördüncü kuşak torunları tarafından sırtlanılır. Mesela biz ziyaret ettiğimizde işin başında Osman Altındeniz’in endüstri mühendisi torunu Berk vardı. Yeni nesil, yeni nefes demek; alışılmış usta lezzetlerle harmanlanıyor anlayacağınız.

Balık Osman sunduğu mezelerle, ara sıcaklarıyla ve taze balıkları ile gerçek bir deniz ürünleri restoranı. Daha doğrusu terası ve manzarası ile de demlenip hülyalanabileceğiniz, binasının eski yapısı ile nostaljik anlar yaşayabileceğiniz gelişmiş bir balıkçı restoranı olarak da tanımlayabiliriz.

Çalışanların bir kısmı neredeyse restoran ilk açıldığı günden beri oradalar. Bu bizce inanılmaz bir başarı.  Mezeleri ara sıcakları ve hazırlanan bütün deniz ürünlerini çok beğendik. Ancak biz gelelim “Lavunya” ya…

Lavunya kalamar, karides, fasulye ve havuçun bir araya gelmesi ile oluşan bir balık mücveri aslında. Balık Osman ise bugün bu yemeğin bir çok balık restoranında peydahlanmasına vesile olan biricik yer. Lavunya çıtır, kıtır tek tek atımlık keyifli bir ara sıcak bizim için. Zaten mücverdi, kızartmaydı v.b. çok sevdiğimizden lavunya da bu kategoride yeni bir lezzet olarak zihnimizdeki yerini hızlıca aldı. Ayrıca havuç, kalamar, fasulye ve kalamarın ekspresyonist/dağınık ama bir o kadar da birbirine bağlı bir biçimde olması bizi cezbeden diğer unsurlardan biri oldu.

Evet dostlar, yılların getirdiği deneyim ve hikaye ile Balık Osman’da mezeler, ara sıcaklar çok çekici ve bir okadar da  seksi. Ama lavunya ve bununla beraber yemeklerin sonunda gelen ağda kıvamındaki irmik helvası tek kelimeyle hafızalara kazınan cinsten. Bu irmik helvasını her yerde bulamazsınız! Gidin irmik helvasından bizim için üç tabak yiyin.

Artık bir hayır duanızı da esirgemezsiniz.

Vesselam.

Balık Osman
İskele Cad No:3 Mimarsinan Mah Büyükçekmece İstanbul
Tel: (0212) 883 21 38




Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir