GURME NOTLARIOdaTV Yazıları

Çankırı’da Nerede Ne Yenir?

Gezdiğim yerlerde bir yemek kültürünün oluşmamış olduğunu asla düşünmem. Bilakis bir şehirle ilgili “Orada yiyecek bir şey bulamazsın!” dediklerinde inatla aksini gösterebilmek için sokak sokak gezer, araştırırım. Çünkü olsa olsa az gelişmiştir ama insan hayatının olduğu her yerde yemek kültürü mutlaka vardır. 

Bundan on yıl önce Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde “Dijital Pazarlama” üzerine dersler verirken öğrencilerime “Erzurum’da ne yenir” diye sorduğumda “Hocam, burada çok da farklı bir yemek yok aslında. Hep bildiğiniz şeyler…” dediklerini iyi hatırlıyorum. Ancak sonrasında orada onlarca farklı yemek, mekan, lezzet ve hikaye bulup bunları kaleme aldığımı da iyi hatırlıyorum. 

Aslında olay bakmakta değil, görebilmekte. Çoğu zaman yaşamlarımızda alışkanlıklarımız yüzünden farklılıkları görememe eğilimindeyiz. Ya da başkaları için farklı algılanabilecek şeyler bizler için sıradan hale geliyor. Bu da bilişsel körlüğü oluşturuyor.

Neyse, esas konumuza dönelim.

Geçtiğimiz haftalarda Çankırı’daydım. Sizlere bugün Çankırı’da keşfettiğim yerleden bahsetmek isterim. Olur da yolunuz Çankırı’ya düşerse aç kalacağınızı düşünmeyin ve doğru yerlere uğrayın diye… 

Hazırsanız başlayalım…

DERYA LOKANTASI, SEFER USTA’NIN YERİ – Çankırı

Çankırı Merkez’de bir esnaf lokantası… O bölgede evde yapılan yemekleri burada da bulabiliyorsunuz. 8-10 masalı küçücük bir yer. 

Sarımsaklı et, bamya çorbası, Yaren güveç mutlaka denemeniz gereken lezzetlerinden. Çankırı’nın bir diğer ismi de “Yarenler Diyarı” diye geçiyor. “Yaren Güveç” ismi de buradan geliyor. Etli, patatesli, domatesli, sarımsaklı bir güveç.

Derya Et Lokantası’nda bu yemeklerin üstüne de bir nevi revaniyi andıran ve yine Çankırı’ya özgü “Yumurta Tatlısı” yediniz mi, işlem tamam.

Yumurta tatlısı bana pek hitap etmedi ama “Sarımsaklı Et” denen yemek bu lokantada favorim oldu. 

HELVACIOĞLU

Kuruluşu 1944. Geçen hafta yazdığım, son yıllarda türeyen birçok helvacının aksine gerçekten kökleri olan Çankırı’nın klasik helvacısı. Hatta merkezde iki şubesi bile var.

Burada da fıstıklı, kakaolu, cevizli ve sade helvaların dışında yine buraya özel, çekiçle kırılan ve un ufak edilerek satılan “Taş Helva” mutlaka tatmanız gereken helvalardan bir diğeri. Bu helvanın bir diğer ismi de “Panayır Helvası” diye geçiyor. Türkiye’de Karadeniz bölgesinde başka şehirlerde de benzerini görebilirsiniz ama Helvacıoğlu’nun Taş Helvası gerçekten bir başka. 

Lezzeti de bildiğiniz, klasik helvalardan farklı. 

KURT KARDEŞLER

Çerkeş Çankırı’nın bir ilçesi… Burada da parmakla gösterilen esnaf lokantası Kurt Kardeşler.

Çok başarılı pamuk gibi bir et kavurma, lezzetli bir döner ve pide çeşitleri için Kurt Kardeşler tüm samimiliğini koruyan, oldukça uygun fiyatlı bir esnaf lokantası. 

Et kavurmanın suyunu pilavınızın üstüne dökerseniz pilavınızı benim usül yemiş olursunuz. 

Çankırı KAYA TUZU

Çankırı denince ilk aklan gelen şeylerden biri de bir yemeğin olmazsa olmazı tuz. Yolda seyahat ederken her yerde kaya tuzu satan noktalara rastlayabilirsiniz. Kaya formunda, tane şeklinde ya da tamamen öğütülmüş halde bulabileceğiniz tuzlardan zevkinize göre seçin beğenin alın.

Çankırı’nın kaya tuzları mineral anlamında oldukça zengin… Tuz lambalarını dekor olarak alır mısınız bilmem ama yemeklik formda olanlarını almanızı mutlaka tavsiye ederim.

Şimdi diyeceksiniz ki; “Eh, Çankırı bu kadar mı?”

Ben de diyeceğim ki “E ama daha öncesinde bu kadarı bile anlatılmamış, kaleme alınmamış.”

Ne diyeyim?

Siftah benden…

Önümüzdeki hafta Kastamonu keşiflerimiz ile devam ederiz.

Selam ve afiyetle.

Salih Seçkin Sevinç

*Bu yazının orijinali ilk olarak 15.11.2020 tarihinde Odatv’de yayınlanmıştır.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Helvacılar Şimdilerde Lokmacıların Yerini Mi Alıyor?
Koronada Patlama Yaşayan Burgercinin Sırrı – Burgerdinho
Kelle Söğüşe Giden İlginç Yol – Eslem Söğüş
Saygın Ustalar Şaklabana Dönüştürüldü

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

One thought on “Çankırı’da Nerede Ne Yenir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir