Genel Yemekler

Ekmek Dolması (Fodula) Nedir?

Ekmek dolması (fodula) İzmir ve yöresine ait, şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel bir yemektir. Özellikle Ramazan aylarında ve köy düğünlerinde tüketilir. Ekmeğin ekmekle tüketildiği nadir tariflerden biridir.

Geçmişi 500 yıl öncesine dayanır. İlk tarifler Ödemiş ve Tire ilçelerinde görülmüş olsa da; Kula, Urla, Seferihisar gibi ilçelerde de geleneksel olarak bilinir.

Bayatlamış ekmeği değerlendirmek için geliştirilmiş bir yemek olduğu söylenir. Ancak bu lezzet o kadar mutfağa yer etmiştir ki günümüzde sayıları çok olmasa da dolmalık ekmek üreten fırınlar mevcuttur.

Dolmalık ekmek, uzun süre mayalanmış, kabuğu biraz daha kalın olan, yuvarlak, özel bir ekmektir. Bir – iki gün bekletildikten sonra hafif bayatladığında bu yemek için kullanılmaya hazırdır.

Ekmeğin kabuğu üstten bir kapak gibi kesilir. Ekmeğin içi sadece kabuğu kalacak şekilde boşaltılır. Ekmek içleri ufalanır. Kıyma, soğan, sarımsak, maydanoz ve istenilen baharatlar ile kavrulur. İsteğe göre üzüm ve ceviz de eklenir.

Ekmeğin içi bu harç ile doldurulur. Tencerenin dibine serçe parmak kalınlığında patatesler yerleştirilir. Kabuktan kapağı kapatılan ekmek patateslerin üzerine konulur. Tencereye et suyu eklendikten sonra kısık ateşte ekmek yumuşayıncaya kadar buharında pişirilir. Kara fırınlarda ekmeğin fırınlanarak pişirilmesi de mümkündür.

Deneyenlerin lezzetinden vazgeçemediği bu geleneksel yemeği sadece İzmir’de bazı köklü fırınlarda bulacağınız dolmalık ekmeklerle evinizde yapabilir, içine koyacağınız baharatlarla ağız tadınıza uygun fodulayı ailecek keyifle tüketebilirsiniz.

Foto: Sevilenyemekler.com

Beril Erbil

Harbiyiyorum.com'un İzmir'den sesi. Edebiyat sevdalısı. Yazı ve edebiyat atölyeleri düzenliyor. Okuyor, yazıyor, keşfediyor.

2 thoughts on “Ekmek Dolması (Fodula) Nedir?

  • Ozenc

    Salihcim bizde cok yapilir.. biz altina patates koymayiz, yapismasin diye catal ustune oturtulur. Pistikten sonra ustune yogurt ve salcali yag gezdirilir. Ekmek dolmasinin en iyi arkadasi karabiberdir. Bol karabiberli olur. Valla aksam aksam canim cekti. Ellerine yazilarina saglik..

    Yanıtla
    • Bu yazıyı İzmir’li arkadaşımız Beril Erbil yazdı. Kalemine sağlık. Simdi sen karabiber deyince benim de aklıma direk tane karabiberli fodula geldi. Ben de acıktım inan. Ve ben henüz bu yemeği yemedim. İzmir’de ilk fırsatta inşallah. Semih’e çok selam. Çocukları da öperiz.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir