Genel Yemekler

Elma Nedir?

O yasak elmayı yemesek başımıza bunlar gelmeyecek miydi acaba? Yasak elma mıydı, yasak meyve miydi, yoksa başka bir şey mi bilinmez ama bugün bildiğimiz elma, mutfaklarımızın en değerli meyvelerinden biridir.

Elma, gülgiller familyasından bir meyve türüdür. Eski Türkçe’de kullanılan “alma” isminin “al” yani “kırmızı” renginden geldiği bilinmektedir. Kuzey Anadolu, Kafkaslar’ın güneyi, Rusya’nın güneybatısı ve Orta Asya elmanın ilk defa ortaya çıktığı yerler olarak kabul edilmiştir. Hatta bütün dünyaya Orta Asya’dan yayıldığı söylenir. Yaprak döken küçük ağaçlarda yetişir. Kurak ve sıcak havaları sevmeyen elma ağacı, eksi derecelerde çok soğuk havalara dayanabilir.

Besin değeri oldukça yüksektir. Armut ve malta eriği yakın akrabalarıdır. Pazar ve marketlerde gördüğümüz çeşitlerini çok olmakla beraber aslında 1000 farklı çeşit elma üretildiği söylenmektedir. En bilinen çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz: Amasya, starking, golden, jonathan, hüryemez, granny smith…

Elma, vitamin değerleri açısından zengindir. İçinde en çok A vitamini bulunur.

Elma, meyve olarak tüketilmesinin yanında keklerde, reçellerde, salata ve muhallebilerde de kullanılır. İçindeki meyve şekeri ile keklerde şekeri azaltıp elma kullanmak, hatta şekersiz tariflere elma koymak oldukça sık yapılan uygulamalardır.

Elmanın Faydaları Nelerdir?

Kabuğuyla birlikte tüketilmesinin daha yararlı olduğu söylenen elmanın faydaları şunlardır.

  • Prostat ve akciğer kanseri riskini azaltır.
  • C vitaminine eşdeğer bileşenleri ile vücut direncini arttırır.
  • İçerdiği antioksidan maddeler ile kanser riskini azaltır.
  • Lif açısından zengindir. Bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur.
  • Kalp hastalıklarında, kilo vermede ve kolesterol kontrolünde olumlu etkisi vardır.
  • Beyni korur, beyin hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.

Uzmanlar günde bir elma yememizi öneriyor. Fazla elmanın en büyük zararı ise vücudumuzun alacağı şeker… Yani sağlıklı olacağız diye dengemizi bozmamak gerek. Her şeyden azar azar yemenin faydası çok!

Beril Erbil

Harbiyiyorum.com'un İzmir'den sesi. Edebiyat sevdalısı. Yazı ve edebiyat atölyeleri düzenliyor. Okuyor, yazıyor, keşfediyor.

2 thoughts on “Elma Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir