Çiğ BörekEskişehir

Eskişehir’de En İyi Çibörek Nerede Yenir? Kırım Tatar Kültür Çibörek Evi, Odunpazarı, Eskişehir

Çibörek mühim mesele. Yıllardır Eskişehir’e çeşitli sebeplerle gelip gideriz; bir Papağan vardır orası ve çiböreği için kimse iyi birşey söylemez ama herkes gider yine orada yer. Yahu Eskişehir’de adam gibi hepi topu üç-beş tane çibörek yapıp satan yer var. Sahip çıksanıza şunlara canım! Ama genetiğimiz öyle bir huy geliştirememiş maalesef. Yapacak birşey yok. Neyse biz bugün size tarihi Odun Pazarı içerisinde Kırım Tatar Kültür Çibörek Evi’nden bahsedeceğiz. Bir günlük de olsa Papağan’ı sevenlerine armağan ediyoruz. (En meşhuru da odur ha!)

Çibörek konusunda bizim birinci tercihimiz gönlümüzün sultanı Özer Kırçak‘ın biricik annesi Cevriye teyzemizin yaptığı Çibörek’tir. Daha sonra İstanbul’da Eskişehir’den daha iyi yapıldığına inandığımız Şehremini’deki Odabaşı ÇiBörekçisi gelir. Tatar Kırım Çibörek Evi ise gönlümüzde üçüncü sıradadır. Çiböreği ile meşhur Eskişehir’in en iyi çibörekçisinin bizde üçüncü sıradan listeye girmesi pek hayra alamet değil ama bu kabahati Eskişehirlilerde buluyoruz. Uzlaşmaya varamamışlar. Çiböreği gerektiği gibi yüceltememişler. Tarihi Odabaşı Çibörekçisi gibi işi geliştirecek ve ilerletecek bir altyapı oturtamamışlar. Çıtayı İstanbul’a kaptırmışlar. Olmamış. Ama artık olduğu kadar idare edin…

Şimdi efendim ismi konusunda binlerce yıldır uzlaşılamayan ve Instagram hesabımızda kavgalara sebep olan çibörek, bir Kırım Tatar hamur kızartmasıdır. İçinde de kıyma vardır. Kıyma içine çiğ şekilde konulduğu için ismine Çiğ Börek denilirse de toplumsal uzlaşma adına “Hade canım! Onun ismi ÇiBörek adam olun lan azıcık!” diye kızmamak gerekir. Çünkü aslında orijinal ismi Şikorekman olup, Şırbörek diye de çağırılır. Şır kıpçak lehçesinde güzel, lezzetli anlamına gelmektedir. Hayat bir devinimdir, herşey değişir. Kalp kırmayalım. Zamanında çibörek nedir ne değildir; adam akıllı oturduk kaleme aldık. Lütfen okuyun ve sosyal mecralarda bilip bilmeden birbirinize sallamayın. (Teşekkür ederiz.)

[wdi_feed id=”1″]

Şimdi efendim ne demiştik? Kıyma kalın açılan hamurun içerisine çiğ konulur ve hamurun ağzı kapatılır. Kızgın yağın içine giren böreklerin içindeki kıyma adeta bir sauna etkisiyle terlemeye başlar ve suyunu hamurun içine salar. Kıyma da kendi saldığı suyun buharı ile pişer. İşte hamuru ısırdığınızda akan mübarek su bu sudur. Hamurdan murad edilen şey ise çok yağ çekmemesidir. İşte bu başarılı çiböreğin tanımdır. Basit, lezzetli ve anlamlı.

Bizim Odun Pazarı’ndaki Kırım Tatar Kültür Çibörek Evi böreklerini bu dediğimiz şekilde hazırlar. Bir porsiyon çibörek söylerseniz önünüze 5 adet çibörek servis edilir. O bölgede bütün binalar tarihi olduğu ve muhtemelen havalandırma konusunda çivi dahi çakılmaması hususunda talimat verildiği için çiböreklerinizi içeride oturup yemek isterseniz üstünüz başınız mis gibi yağ kokacaktır ve bu yağ üstünüze hiç şüphesiz sağlam bir şekilde sinecektir. Bu yüzden bahar aylarında dışarıdaki masalarda yemenizi salık veririz. Hele bir de burada çiböreklerle birlikte sunulan iştah artırıcı ve “Ver teyze şuradan iki porsiyon daha!” demeniz için servis edilen kırmızı turşu biberler vardır ki çibörek + kırmızı biberi adeta Tango ve Cash ya da Telma ve Louis’e dönüştürür.

Şimdi bu Kırım Tatar Kültür Çibörek Evi’nin çalışanlarını da bir irdeleyelim bakalım. İçeride çalışanlar tamamen kadın gücü. (Woman Power) Tatar teyzemgiller çalışıyor. Onca yağ kokusu içinde hem de. Öpülesi elleri, pek de gülümsemeyen yüzleri var.

Olsun; siz çiböreklerinizin yanına çay ve de ayran söyleyerek kendinizi ve sevdiceğinizi gülümsetin yeter. Bırakın teyzemgiller çibörek pişirsinler.

Eskişehir’e gidince çibörek yemeden dönene Şikorekman deriz! Ona göre.

Afiyet olsun.

Vesselam.

Kırım Tatar Kültür Çibörek Evi
Orta Mahallesi, Şeyh Semsettin Sokak, No 15/1, Tepebaşı, Eskişehir
Tel: 0222 2206510




Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

3 thoughts on “Eskişehir’de En İyi Çibörek Nerede Yenir? Kırım Tatar Kültür Çibörek Evi, Odunpazarı, Eskişehir

  • erkan

    Gerçekten harikaydı Çibörek; kapanmak üzereyken yoldan aradık üstelik ve beklediler, güleryüz ve hizmet de bizi çok memnun etti.

    Yanıtla
  • alptuğ

    Reklam yapıyorsunuz, Çibörek Tatar elinden yenir. En iyi çibörek Alpu’da Süleyman ustanın, ardından yenebilir yerler Mamure camii karşısındaki Alpu çibörek, Kentpark ve Sazova parktaki Has Kırım Çibörekçisi, Odunpazarı’nda ise Arasta Kırım Tatar Çİbörek evi.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir