GirneŞeftali Kebap

Girne’de Şeftali Kebabı (Şef Ali Kebap) Nerede Yenir? Niazi’s, Niazi’nin Yeri, Girne, Kuzey Kıbrıs

“Anam bu ne?! Bu bir Mumbar, bu bu bir Şırdan, bu evet, bu bir köfte!” Ama maalesef hiçbiri değil. Bu bir Şeftali Kebabı. İçerisindeki şeftalileri göremiyor musunuz? Sekiz saniye dikkatli bir şekilde şaşı bakınca görebilirsiniz. (Büyütüp bakın bir zahmet)

Hehe. Hala göremediniz mi? O halde üzülmeyin bu kebapta şeftalinin bırakın kabuğunu, sapı dahi yok. Dahası bu kebabın şeftali ile yakından uzaktan ilgisi yok.”Peki ne alakası var arkadaşım? Bizi de ayak üstü harbi harbi yiyor musun yoksa?” diyebilirsiniz pek tabii. Lakin hatırlatırız burası Kıprıs! Burada arabalar sağdan gidebilir, buradaki cırcır böcekleri hiç utanmadan üstünüze doğru uçabilir, kumarhanelerine ilk kez gidiyorsanız kollu makineler size güzel para kazandırabilir, ya da bizdeki kırk yıllık “Niyazi” orada gayet güzel 1949’dan beri “Niazi’s” şeklinde olabilir. Olmuş da!

O halde gelin öğrenelim bakalım neymiş bu şeftali kebabı? Efendim epey rivayet var. En çok aktarılan (ve inanılması beklenen) o ki, vaktiyle Şef Ali denen Kıbrıs’lı bir vatandaş bu kebapları seyyar arabasıyla yaparmış. Şef Ali’nin kebapları zamanla olmuş sana Şeftali Kebabı. (Bizdeki gibi “şeftaaali” diye uzatmadan söyleyin bakalım, Kıprıs’lıları daha iyi tanımış olacaksınız.) Yaaa, durum böyle işte.

Eylül ayının ortasında akşam saat beşte, 38 derece sıcaklıkta atıyoruz kendimizi Niazi’s’e. Niazi’s, Niyazi’nin Yeri manasında, anladınız değil mi? Aferin.

seftali-kebap-niyazis-girne-kuzey-kibris-01

Şimdi bu Kuzey Kıbrıs’lı vatandaşlarımız bu kebap için son derece güzel bir tanıtıcı web sitesi yapmışlar. Ne güzel değil mi? Lefkoşa’da, Gazi Mağosa’da ve Girne’de nerelerde yiyebileceğinizi söyleyen ve kebabın tarihini anlatan anlamlı ve tanıtıcı bir iskele sayfa olmuş. Daha önce benzer bir web sitesine Keşan’lılar tarafından yapılan Satır Et‘de rastlamıştık.

Neyse efendim. İçeri giriyoruz bizden başka o saatte oraya gidecek deli olmadığı için kendimizi şanslı hissediyoruz. Şimdi burada “Şeftali Kebabı istiyorum.” dediğiniz anda size, bizdeki “Karışık Kebab”a tekabül eden, mezesiyle, nevalesiyle masanıza gelecek Full Kebap diye bir şey öneriyorlar. Yalnız dikkat! İçerisinde bir adet Şeftali Kebabı var. (Üstelik Full Kebap Niazi’s adına tescilli bir şey. Kıprıs’ı şimdi biraz daha iyi anlıyorsunuz değil mi? You feel me?)

Full Kebabı neyliyek? Bize Şeftali Kebap gerek.” diye ricada bulunduk. Sağolsunlar kırmadılar ve Full Kebap fiyatına bize Full Şeftali Kebap yedirdiler. Yani sadece “Şeftali Kebabı yiyeceğim, yanına da nevale mevale istemiyorum.” diye bir şey yok. Bizden tavsiye, bir Full Kebap menüyü, Full Şeftali Kebab’a çevirtin ve bunu iki kişi hüpletin! (Şimdi Kıprıs’ı biraz daha iyi anlıyorsunuz değil mi? You feel me?) Bu arada Full Kebap nedir arkadaşım? Ey, okuyucu hiç kıllanmıyorsun?

Dayanamıyorum ve nevale fotoğraflarından en sevdiklerimden biri olan yoğurdu sizlerle aşağıda paylaşmak istiyorum.

yogurt-niazis-girne-kuzey-kibris-04

Neyse canımız okuyucularımız, çok şükür her güzel kebabın güzel bir mangalı olması gerekir felsefesi burada da geçerli. Kuzu gömleği denen olaya sarılmış kebap harcı, ince bir ustalıkla mangal kömürü üzerinde bir şişe geçirilerek coz coz efektleri ile pişiriliyor ve yaklaşık on dakika içerisinde de masanıza servis ediliyor.

Efendim toplaşın! Gelen şeyin lezzeti ve yarattığı hissiyatı konusunda en kral bilgileri vereceğiz.. Az sonra! Hazır mısınız? O kadar gurmeyiz dedik, anlatalım madem.

Beyti kebabı, aşırı maydanozlu ev köftesi, sosis, mumbar dolması, şırdan dolması gibi bol soğan ve sarımsaklı bir şey yiyorsunuz. Kebap özelliği var ama bizim kebap beklentilerimize göre de biraz yavan kalıyor. Bir köfte düşünün ve bu köftenin harcı kuzunun gömleği diye adlandırılan iç zara sarılıyor. Bu iç zar aslında banna veya terb diye adlandırılıyor. (Şu an sadece biz biliyoruz aslında çaktırmayın)  Bu da görüntüyü sosis, mumbar ve şırdan havasına sokuyor.

seftali-kebabi-mangalda-hazirlaniyor-niazis-girne-kuzey-kibris

Bize servis edilen Şeftali Kebabı’nın yanında ayrıca sağolsunlar “Kadının Adı Yok” misali göstermelik bir adet de Hellim peyniri de koymuşlardı. İlk o geliyor zaten. Altlık yapıyorsunuz. Ama Hellim’i mangalda tek başına pişerken kesinlikle görmeniz lazım. Çok havalı. Kıbrıs’ta makam sahibi bir yiyecek olduğu her halinden belli. Hellim’e inşallah ilerleyen dönemlerde Harbiyiyorum’da değineceğiz ama ilk işimiz Şeftali Kebabı lafzını tamamlamak ve tamamlıyoruz da. Ne zaman? Az sonra!

Evet, gelin bir de Şeftali Kebabının hikayesini bizi havaalanına bırakan taksi şöförünün ağzından dinleyelim. “Ya abicim, Şef Ali diye biri var diyorlar, ilk o yaptı diyorlar. Bir de Şef Talia (Chief Talia) diye biri var diyorlar. İlk o yaptı diyorlar. Amaaaan! İster gavur, ister Kıprıslı olsun hiç farketmez adam köftenin harcını tutturamadığı için kuzunun gömleğine sarıverip pişirivermiş işte. Yoksa bildiğin gevşek köfte.”

Efendim, biz koptuk siz kopmayın.
Yavru Vatan’a selam.
Afiyet olsun!

niazis-lokanta-restoran-kuzey-kibris-girne

Niazi’s Restaurant Bar
Kordon Boyu, Girne, (Kyrenia) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Tel: 0392 8152160

Google-Map-Icon821Adresi haritada görüntülemek için tıklayın!

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

5 thoughts on “Girne’de Şeftali Kebabı (Şef Ali Kebap) Nerede Yenir? Niazi’s, Niazi’nin Yeri, Girne, Kuzey Kıbrıs

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir