Harbiyiyorum 8 Yaşında ve Hala Yediklerimizi Sindiremiyoruz!
Evet, şaka maka 8 yılı Ağustos ayında devirdik. Şöyle geriye dönüp bir bakınca günümüzde sosyal medya mecraları ile iyice evrilen internet devriminin başlaması ve sonrasında Gaziantep’e giderken 2009 yılında Google’da adam akıllı bir bilgiye rastlayamayıp da “Dur, bari biz bir blog açıp yediğimizi içtiğimizi yazalım da, herkes istifade etsin.” diye yola koyulduğumuz serüvenimiz bugün son sürat yoluna devam ediyor.
Geriye dönüp bakınca çok güzel arkadaşlıklarımız oldu, düşmanlarımız da. Düşünsenize sekiz yılda millet birbirine yediği içtiğinde bileyecek denli “sektör” ve “şöhret” oldu bu işler. Malum her sosyal medya mecrası kendi şöhretlerini ortaya çıkardı. Konvansiyonel medya bile yüzünü bizlere döner hale geldi. İçeriklerini, biz dijital içerik üreticilerinden çıkarmaya başladılar. Son iki yılda bu yeme-içme içerik üretim alanına sadece sektör olduğu için giren bir sürü insan var.
[wdi_feed id=”1″]
Olsun varsın; biz hala buradayız. Kendi yağımızda kavrulmaya, bildiğimiz, öğrendiğimiz şekilde içerik üretmeye, kendimizi geliştirmeye, dilimiz döndüğünce insanlara faydalı işler yapmaya devam ediyoruz.
Sekiz yılda dijital dünyada çok şey değişti. Biz Harbiyiyorum.com‘u evirdik. O da bizi çokça evirdi, çevirdi. İsterseniz şöyle kısaca Harbiyiyorum.com verileri üzerinden bir ilerleyelim. Anıları yad ettiğimiz ve biyografi tadında hikayemize buradan göz atabilirsiniz. Bir de Sıkça Sorulan Sorular köşemiz var.
- Harbiyiyorum.com’un şu anda aylık ziyaretçi sayısı 1.000.000 üzerinde. (Aylık 1 milyon – 1,5 milyon arasında gidip geliyor.) Özellikle hafta sonları tıpkı tüm yeme/içme mekanlarında olduğu gibi bizde de trafik artıyor. Hafta sonu sitede tekil ziyaretçi sayımız 10.000 kişi üzerine çıkıyor.
- Hala Harbiyiyorum.com’un (site olarak) kendisi bizim “Ana içerik üretim mecramız.” Bir içerik Harbiyiyorum.com’da yer almıyorsa o içeriğe “Tamam.” gözüyle bakmıyoruz. Biliyorsunuz 2015’te blogların önemi üzerine bir kitap bile yazdım.
- İlk 5 yıl ben (Salih Seçkin Sevinç) sitede -en basit blog temasıyla- kendim çaldım kendim söyledim. Ama bunu düzenli olarak yaptım. Sonra emaillerimize “Neden şu yok, neden bu yok?” gibi talepler gelmeye başlayınca içerik çeşitlendirmeye karar verdim. Yazarlarımız oldu. Bir kısmı yazdı, gitti. Bir kısmı hala yazmaya devam ediyor. Hepsini çok seviyorum. Siteye yeni yazar arayışlarımız da sürüyor bu arada. E-mail ile ulaşabilirsiniz. (Emin olun yazı yazmak dışarıdan göründüğü kadar kolay değil.)
- Şu anda sitede bir yemeğin ne olduğundan tutun da “Örn: Şırdan Nedir?” yemek kültürü yazılarına “Örn: Her Türlü Sofrada Yemeklerin Takdim Sırası“na, şehir şehir, ülke ülke, yemek yemek listelere “Örn: Norveç’te Mutlaka Yemeniz Gereken 7 Yiyecek” ve en önemlisi Harbiyiyorum’un alamet-i farikası olan “Nerede Ne Yenir?” yazılarımıza ulaşabilirsiniz. (Sitemizin kategori yapısı ile gurur duyuyoruz bu arada.)
- Sitemizde bugüne kadar 1305 adet yazı yayımlanmış. Bunların 750 tanesini Salih Seçkin Sevinç yazmış. Anlaşılan kendisi yazı yazmayı çok seviyor.
- Hiçbir sosyal medya mecramızı Harbiyiyorum.com web sitesi kadar önemsemiyoruz.
- Son yılların en popüler sosyal medya mecrası Instagram hesabımıza 2014 yılında içerik girmeye başladık. Şu anda 192.000 takipçimiz var. Nasıl bu kadar çok takipçimiz olduğu üzerine spekülasyonlar dönüyor. (Hemen hemen her yazımızın içerisinde -yukarıda olduğu gibi- Instagram hesabımızı öne çıkarıyoruz. Bir de ana uzmanlığım “Dijital Pazarlama”. 2010’dan beri “DahaBaşka Reklam ve İletişim Hiz. Ltd. Şti.” isimli resmi bir şirketim ve sigortalı çalışanlarım var. Sürekli bu konuların üzerine araştırıyor, eğitimler veriyorum. Şu anda eğer isteseydim hesabı 1 milyon organik takipçi yapabilecek bilgi ve donanıma sahibim. Tercihen yapmıyorum, o ayrı. Ama isteyene öğretebilirim.)
- Youtube kanalımız 7150 aboneye ulaşmış ve videolarımız toplam 6.500.000 görüntüleme almış. Son altı ayda Youtube içeriklerine daha çok ağırlık vermeye başladık.
- Merak edenler için, an itibariyle benle beraber Harbiyiyorum.com altı kişilik bir ekip.
- Harbiyiyorum.com kurulduğundan beri Amerika, Norveç, Ukrayna, İtalya, Fransa, Azerbaycan, Katar, Suudi Arabistan, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs, Gürcistan gibi ülkeleri gezip buralardan kuvvetli içerikler çıkardık. Ayrıca Türkiye’de onlarca ili gezip -bazılarını birkaç kez gezip hatta- “Nerede ne yenir?” içerikleri yaptık.
- Harbiyiyorum.com 6.yılının sonunda kitap bile oldu. Türkiye’den 130 öne çıkan lezzeti ve restoranını “Harbiyiyorum Kitap” ta bulabilirsiniz.
- Son iki yıldır gezilerimiz hızlandı, içeriklerimiz de buna paralel olarak hızlandı tabii.
- Kişisel olarak sadece Harbiyiyorum.com ile uğraşmıyorum. Bu benim için sadece yürüttüğüm bir proje. Yazı yazmak ve yemek sevdiğim iki alan. (Instagram’da bilinçli olarak uzunca yazmıyorum.) Dediğim gibi 2010’dan beri DahaBaşka isimli dijital bir ajansım ve sigortalı çalışanlarım var. Fatura kesiyor, vergi veriyorum. Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya üzerine iki tane kitabım var. Eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunuyorum.
- Bulunduğum ortamların onda dokuzunda beni “Gurme” diye takdim ediyorlar. Çünkü toplumumuzda genel teamülde bu işin tanımı bu. Bence ben “yemek yazarıyım” ama toplumsal algıyı değiştirmekle de yükümlü değilim. Bazıları “Gurme” kelimesinin içeriğini erişilemez ve ulaşılamaz bir mertebe olarak görüp neredeyse “Peygamber” kelimesi ile eşleştiriyor. “Sümme haşa! Ben gurme değilim. Ama onlar var ya onlar…” diye başlayan cümleler kuruyorlar. Herhangi bir sınıfın ya da bir yaklaşımın bir yemek üzerine kelamını aciz bulup, küçümsüyorlar. Oysa ki bilmiyorlarlar ki “Ben Dalai Lama’yım! …ve hayat bir tekamül! Ha ha ha.”
- Neyse efendim. Önerilerinize her zaman açığız. Eleştiriye de açığız. Ancak dayak atar gibi eleştirmeyin. Önce insan olmak önemli tabii.
Bunca zamandır bizimle birlikte olduğunuz için hepinize, başta bu işe gönlünü verenlere ve dostlarımıza Harbiyiyorum ailesi olarak çok teşekkür ederiz.
Var olun!
Vesselam.
(Fotoğraf: Ali Emrah Bakkaloğlu – Ben Bergen, Norveç’te Harbiyiyorum.com’a içerik yazmaya çalışırken. Salih Seçkin Sevinç, Bergen, Norveç 2017)
İyi ki varsınız arkadaşlar. Sizler sayesinde bizim de hayata bakış açımız değişti.
İlgiyle takip ediyoruz, Namibya’dan sevgiler 😍😍
We love Namibia sırf sizin yüzünüzden :D Esas iyi ki siz varsınız :) Bebişleri gözlerinden öperiz.
Dostum yolun da yüreğin gibi aydınlık olsun her nerede yazıyor olursan ol destekleyecek bir dostun da burada👍🏻
Yalçın’cım. Çok teşekkürler. Sizler gibi arkadaşlarım oldu işte. O yeter zaten.
Seckincim seni yürekten kutluyorum ve gurur duyuyorum. Ne kadar güzel seyler başarmışsın. Meyve veren ağaç hele de bizim ülkede durmaksızın insafsızca taşlanır. Yolun açık olsun. Sevgilerimle
Betul teyzen
Çok teşekkürler Betül teyzeciğim. Çok selamlar Murat amcama…Sevgilerimle.