Tencere Kebapları

Hünkar Beğendi Nedir?

Hünkar Beğendi, krem rengi patlıcan püre üzerinde usulca süzülen et parçacıklarıdır. Bırakın hünkarı, prensler, kraliçeler beğenir bu yemeği. Osmanlı-Türk yemeklerinin şanı saymakla bitmez. Her sebzeden harikalar yaratmayı becermemiz damak tadımıza düşkün millet olduğumuzun ispatıdır. Bunlardan biri de her ortama yakışan ister meze ister ana yemek çeşidi olarak sunulan patlıcandır. Neydi peki patlıcanı bu kadar meşhur kılan ? Hünkarın beğenmesi mi, yoksa dillere destan lezzeti mi?

Aslında her ikisi de diyebiliriz. Kökeni Osmanlı dönemine dayanan “Hünkar Beğendi“nin siciline baktığımızda kendini hünkara beğendirmek dışında başından geçen önemli bir olay olmadığını söyleyebiliriz. Hayat tesadüflerden ibaret deriz ya Hünkar Beğendi’nin bulunması da tesadüflere dayalıdır. Hünkar Beğendi yemeğinin farklı hikayeleri bulunmaktadır. Baş kahramanları Padişah Abdülaziz ve III. Napolyon’un eşi Eugenie’dir.

Rivayete göre;

1867’li yıllara gelindiğinde Padişah Abdülaziz Fransa’yı ziyaret ederken İmparatoru ve eşini kendi sarayına davet etmiştir. İşlerinin yoğunluğu dolayısıyla İmparator davete katılamayarak eşinin gitmesini ister. Beylerbeyi sarayına Padişahın yanına gelirken yanında kendi aşçılarını da getiren Eugenie iyi bir misafirperverlik ile karşılanmıştır. Saray mutfağında yemekler hazırlanırken Fransız aşçı da Beşamel sosunu hazırlamaktadır. Patlıcanları közledikten sonra ezerek salata haline getiren Türk aşçı merak eder ve tadına bakar. Beğendiği bu ezmeyi kuzu et ile hünkara sunar. Padişahın bu farklı lezzeti beğenmesinin ardından yemeğin adı ”Hünkar Beğendi” olarak isimlendirilmiştir.

Diğer hikaye ise biraz daha Meksika dizisi kıvamında;

Abdülaziz’nin Fransa ziyaretinde rastladığı Eugenie’yi unutmamıştır. Aradan zaman geçmesiyle Eugenie Süveyş Kanalının açılış törenine davet edilmiştir. Mısır’a doğru giderken daha önceden İstanbul’a geleceği belli olduğundan buraya da uğramıştır. Beylerbeyi Sarayında ağırlanacaktır. Çeşitli gezilerden sonra Eugenie sarayda iken Abdülaziz de Dolmabahçe sarayından gelerek gün ağarıncaya kadar burada kalmıştır. Bu hikayede hünkarın neyi beğendiği konusu şaibelidir :) Ancak Eugenie’in “Hoonkar Bayendi” dediği kesindir.

Yemeğin hünkar tarafından beğenilen bölümü patlıcanlı kısmı olduğundan ‘Beğendi’ olarak isimlendirilmiştir. Etli kısmı ise ”Tas Kebabı” olarak bilinmektedir. Patlıcan içinde az da olsa protein, karbonhidrat, C vitamini gibi faydalı öğeleri içermesi bu yemeğin sevilmesi için sebep sayılabilir. Hünkar Beğendinin yanında pilav da oldu mu sizde kendinizi saraydan biri gibi hissedebilirsiniz.

Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır?

Hünkar Beğendiyi yapmak için iki aşama gerekir: Bunlar en sevilen ismini alan bölüm olan “beğendi” ve etlerin hazırlanması kısımıdır.

Başlangıç olarak ince doğranmış soğan tencere içerisinde bulunan yağın içerine katılır. Faydaları saymakla bitmeyen sarımsak ise soğana eşlik edecek şekilde ince doğranarak aralarına katılır. Et tercihe bağlı olarak değişebileceği gibi genellikle koyun eti seçilerek yapılır. Kuşbaşı olarak hazırlanan etler tencereye eklendikten sonra ortamı renklendirmek için yeterli miktarda  salça ve kabukları soyularak ince doğranan domatesler eklenir. Biraz karıştırılmasının ardından üzerlerini örtecek kadar su eklenerek kısık ateşte 35-40 dk kadar pişmeye bırakılır.

Beğendisini hazırlamak için ise;

En lezzetli bölümü aslında yağda közlenmiş patlıcanların bize göz kırptığı aşamadır. Közlenmiş patlıcanların kabuklarını ince bir şekilde kolayca soyarken kendisini yemeğe gönüllü olarak feda ettiğine şahit oluyorsunuz. Soyulan patlıcanların kaderi de tıpkı etler gibi kuşbaşı doğranmak olacaktır. Ayrı bir tencere içerisine yağ ve un katılarak kızgınlaştırıldıktan sonra patlıcanlar biraz sonra da süt eklenerek kıvama gelmesi sağlanır. Kalitesini daha da arttırmak için tuz, karabiber ve genellikle tost arasında karşımıza çıkan rendelenmiş kaşar peynir eklenir. Kıvama geldiğinde ocağın altı kapatılır.

Yemek için sabırsızlandığımız Hünkar Beğendinin servisini öncelikle altında püre haline gelen beğendiyi tabağa yerleştirmekle başlıyoruz sonrasında pişmiş etlerin, üzerinde ışıldaması için ortasına koyarak sıcak olarak servise sunuyoruz.

Ölçülü Hünkar Beğendi tarifi için: Hünkar Beğendi Tarifi

Afiyet olsun.

*Hünkar Beğendi hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da en iyisi nerede yenebileceğine dair görüşleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

2 thoughts on “Hünkar Beğendi Nedir?

  • Gülay T

    Merhaba
    Hunkar beğendiyi birçok yer ve kisiler yapar. Ancak en güzeli bizim evde yapilandır😊
    Beğendi kısmını yapmak kolay. Ama etini güzel seçip bir de lezzetli pişirebilirseniz, tadına doyum olmaz. Bizimbevde et terbiyelenir, bir süre bekletilir ve farklı teknikle pisirilir. Afiyet olsun.

    Yanıtla
  • Geri bildirim: Hünkar Beğendi Tarifi | Harbi Yiyorum ®

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir