İşkembe Çorbası Nedir?
Zifiri karanlık gecelerde yolumuzu bulmamızı sağlayan, sarımsak ile rahatlatan sirke veya limon ile ferahlatan bir dost; İşkembe çorbası!
İşkembe aslında halk dilinde memeli hayvanların midelerine verilen isimdir. Genelikle sığır, koyun gibi hayvanların midelerinden hazırlanarak çorba haline getirilir ve eşsiz “İşkembe Çorbası” elde edilir. Hani derler ya ruh eşi önemlidir diye; işte işkembe çorbası da sizin midenizin ruh eşidir. Yani midenize iyi gelen şey yine başka bir midede gizlidir.
İçerisinde bulunan pepsin adındaki maddenin mide asidini azaltarak rahatlattığı söylenmektedir. Keza sarımsağın kalbi kuvvetlendirip tansiyonu düşürmesi, sirkenin enfeksiyonlara açtığı savaşla güçlerini birleştirerek işkembe ile ittifak yapmaktadır. Anlaşmaya göre ne kadar bol sirke ve sarımsak eklenirse çorba o kadar lezzetli olacaktır.
Tarihçesi 1600’lü yıllara tekabül eden Arnavutlar ve Bulgarlar tarafından Türkiye’ye getirildiği bilinen çorba Yunanistan’da skembes, Hindistan’da çakna, Vietnam’da pho isimleriyle anılmaktadır. Ülkelere göre de içeriği elbette değişecektir. Tıpkı Meksika’da yapılan menudo çorbasına katılan soğan, kekik ve pul biber gibi.
Tuzlama yani işkembenin iyi kıyılmışı, damar tuzlama; işkembenin en kalın yeri olarak da çeşitlere ayrılan çorba aslında içinde bir eğlence kültürünü de barındırır. Yeri, zamanı ve kiminle içildiği önemlidir. Güzel bir günün ardından geceye nokta koymak için ya da hüzünlü bir veda sonrası içilen rakının ardından kendimize gelmek için tercih edilebilir. İçerisine sirkeyi her sıkışımızda kötü anılarımızı dezenfekte edebileceğimiz gibi, her sarımsak tanesi ile de yüzümüze bir tebessüm ekleriz.
Bir başka görüşe göre; kişisel gelişim kitaplarında hep bahsedildiği gibi her şey seninle başlar teorisi aslında burada da işliyor. Günün stresinden kurtulmak için yapmanız gereken aslında 2 harf kadar uzağınızda. Yani işkenceyi işkembeye dönüştürmek çok basit! Bu sayede hepimiz birer mutlu birey olabiliriz belki.
- İstanbul’daki Tüm İşkembeciler listemizi okumak için burayı tıklayın.
Geri bildirim: Bamya Çorbası Nedir? - | Harbi Yiyorum