İşlenmiş EtKastamonu

Kastamonu’da En İyi Pastırma Nereden Alınır? Tabakoğlu Pastırma ve Sucuk, Merkez, Kastamonu

Kurtuluş Savaşı’nda en çok şehit veren Kastamonu’daki en iyi pastırma değil, tüm Türkiye’deki en iyi pastırma desek daha doğru olur. (Halk öyle seçti vallahi.) Yani sırf Tabakoğlu Pastırma için Kastamonu’ya gidilir, şehir değiştirilir. İtinayla çemen kokulur. Sevgiliye parfüm niyetine çemen armağan edilir; vesaire…

Peki öyleyse 1880’de kurulan Tabakoğlu’nun pastırması neden bu kadar güzel? 

Birincisi Kastamonu’nun iklimi, ikincisi Tabakoğlu’nda sanayi tipi üretim olmaması; geleneksel metotlarla üretiliyor ve üretimde insanlar – Evet, makineler değil bizzat insanlar-  çalışıyor. Sonracığıma etin sırt bölümü kullanılıyor. Kaya tuzu, kırmızı biber ve elbette pastırmanın olmazsa olmazı çemen ekleniyor. 

Bunları zaten biliyorsunuz…

Kastamonu'da Pastırma...

Lakin o çemen öyle bir çemen ki içinde “Taşköprü sarımsağı” var ve Kastamonu Taşköprü sarımsağı eşsiz lezzette sahip bir sarımsak. Yani diyoruz ki; Kastamonu bir de sarımsağı ile meşhur. Hal böyle olunca o sarımsak o çemene başka bir rayiha katıyor. Dolayısıyla pastırma da ayrı şekerleniyor, tadı ayrı bir güzel oluyor. Biz bilim insanları buna Taşköprü etkisi (Taşköprü Effect) diyoruz!

(Harbiyiyorum Instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayın!)

Efendim. Şimdi usulüdeki ikinci farklılık ise pastırmanın kesiliş biçimi. O bile geleneksel şekilde kesiliyor. Yani bu noktada da sanayi tipi makineler devreye girmemiş. Fıçırt fıçırt istediğiniz kalınlıkta kesen makineler yok ortada. Bilakis Kastamonu’nun yiğit delikanlıları bileklerine kuvvet keskin bir bıçakla “Cıp cıp cıp” bir biçimde ha babam incecik pastırma doğruyorlar.

Teknik. Taktik. Kondüsyon meselesi bütün bunlar.

En İyi Pastırma - Tabakoğlu Pastırması

Öyle bir kesiyorlar ki kafanın arkasını tezgaha dayayıp ağzını bıçağın altında sonuna kadar açasın geliyor.

Ey harbi yiyen! Bu yiğitler adeta birer pastırma musluğu gibi. Kestikleri etin sol tarafında da ete tutturulmuş akü şarj cihaz başı var. Nedir diye soracaksınız. Sorun!

Lezzeti buradan geliyormuş. Zıt kutupların elektromanyetik çekim kuvvetinden…

Şaka şaka len! Ha ha. Yiğitler pastırmayı mandal gibi sabitliyor keserken pastırma kaymasın diye. O kadar. Illuminati değil yani.

Yalnız bu kesiş ritüeli de ayrı bir olay ha! Ciddi kol kası istiyor. O yüzden yaşlılar bu işi yapamıyor diyebiliriz. Yani Tabakoğlu’nda en ince zar gibi pastırma dilimlerini 25 yaşına kadar kestin kestin. Yoksa bir daha kesme!

Ne demiş ünlü düşünür 50 Cent! “Get rich or die trying!” 25 sonrası yapılacak iş değil. Para da bir yere kadar. Yersen!

Şimdi efendim Tabakoğlu’nda yarımşar ya da birer kilo pastırmalarımızı aldık diyelim. Olay bitti mi? Bitmedi. 

Sizi “Insider – İçerden” ritüellerle baş başa bırakalım.

Oradaki pastırmacı ağalara deyin ki “Biz ekmeklik iç istiyoruz!” Hah, işte onlar da sizde pastırma diplerinden kalan parçalar ve soğan karışımı ile ekmek içi hazırlasınlar. (On tele gibi bişi. – Dolar 3,5 TL Yıl 2018 Mayıs falan..)

Siz de bunu alıp doğru karşıdaki fırınlı dükkana (Kaya Pide) gidin ve “Bana pastırmalı ekmek hazırla dayıcım!” diyerek o içi teslim edin.

Onlar da Kastamonu’ya özel pastırma içli ekmeği beş dakikada hazırlasın ve siz de üst kata geçip bunu açık ekşi ayranla midenize indirin.

İşte şimdi Kastamonu’ya geldiğinizi hissettiniz! İşte şimdi Kastamonu, Kastamonu oldu. Yüzünüze renk geldi. Suratınıza anlamsız bir sırıtış yerleşti ve midenizden beyninize giden sinyaller “Mutluluk hormonu salgıla artık Ey-yüel beyüün sahibüü!” diye inlediler.

Şimdi camdan aşağı bakın. Baktığınız yer “Bakırcılar Çarşısı”.  Oraya doğru yol almaya başlayabilirsiniz! Zira yediğinizi yakmanız lazım. Çünkü yediğiniz tuzlu soğanlı pastırma az sonra içinizi cayır cayır yakacak. On gündür çölde kalıp da su içmemişsiniz gibi hissedeceksiniz.

Hatta ve hatta…Öyle ki, çölde su arayan Hacer’e döneceksiniz

Nasrullah Camii’ne koşun! Oradaki su içilebilir sudur. Ya da Penbe Han’ın bahçesine yetişin. Su, soda, çay ne varsa hakkını verin! İçen Kastamonu’ya bir kez daha gelir derler. Karar sizin :)

Evliyalar şehri Kastamonu’ya selam, yola devam diyoruz.

Afiyet ile,

Esselatü Vesselam!

Tabakoğlu Pastırma
Hepkebirler Mahallesi, Mahkeme Altı Çarşı D:16, 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
Tel: (0366) 214 89 79




Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

5 thoughts on “Kastamonu’da En İyi Pastırma Nereden Alınır? Tabakoğlu Pastırma ve Sucuk, Merkez, Kastamonu

  • Kazım Karabaş

    Selam
    Harika bir yazi olmuş
    Keske fotolar bu kadar güzel olmasaydi da sabahin 8 inde Kastamonuya bilet bakmasaydım :)
    Ayrica Kastamonu carsi içinde kuyu kebap yapan bir kac masali kucuk lokantalar da ziyaret edilecek yerlerden

    Yanıtla
  • Gülçin

    Gerçekten çok başarılı 😊 kitabınızı okudum ve sitenizi merak ettim çok da hoşuma gitti bende bir halkla ilişkiler öğrencisiyim hocamın tavsiyesi üzerine kitabınızı tanıma fırsatım oldu. İnşAllah bende sizin gibi başarılı bir blogger veya kitab yazarım diye umuyorum gayrette ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim 😊

    Yanıtla
  • Geri bildirim: Kastamonu'da Mutlaka Denemeniz Gereken 7 Lezzet | Harbi Yiyorum ®

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir