Kebâbe / Kebâbiye Nedir?
Kebâbe, Batı’nın yalnızca en maceraperest modern mutfaklarında kendine yeni yeni bir yer edinebilmiş “antik” baharat türlerinden biri. Hindistan’a giden ticari yollar açıldığında daha yaygın olarak kullanılmaya başlayan tane karabiberin gölgesinde kalmış kebâbe, dikkate değer şekilde yoğun tadı nedeniyle modern tel dolaplarda yer almayı hak ediyor.
Tane biber diye bildiğimiz baharatın ortaçağda kolayca bulunur hâle gelmesinden önce, Avrupa ve Ortadoğu’da benzer biberimsi tada sahip ama her birinin özelliği birazcık farklı olan çok çeşitli baharat türleri vardı. Kebâbede bildik biberimsi tadın yanı sıra zencefil ve yenibahar tatları da alınır.
Minik, yuvarlak meyvelerin her birinde meyvenin dala tutunmasını sağlayan uzantı olan bir “kuyruk” vardır. Meyvenin tadı, Ortadoğu ve en çok yetiştirildiği yer olan kuzey Afrika ülkelerinin yemeklerine eşsiz ve toprağımsı bir yakıcılık verir. Çin tıbbında tedavi edici malzeme olarak kullanılan kebâbeye, ısıtıcı özelliklerinden ötürü değer verilir. Kurnaz bir aşçı, kebâbeyi bu özelliğinden dolayı karanfil ya da yenibahar yerine kullanabilir.
Afrika’da Afrika kebâbesi denen, daha az acı olan ama gerçek kebâbe kadar biberimsi bir yakıcılığı olan başka bir baharat var. Ashanti biberi “kuyruğunun” düz değil kıvrık olmasıyla ve kebâbenin yuvarlak şekline göre daha oval şekliyle kolayca ayırt edilebilir.
Baharatın egzotik dünyasında gezinip bir şeyler öğrenmeye başladığım zaman okuduğum metinlerde kebâbeye rastlamış, ad bir nesneyle eşleştirilemediğinde hissedilen rahatsızlık duygusunu hissetmiştim. Daha önce gördüğümü biliyordum ama nerede karşıma çıktığını yıllarca hatırlayamadım.
Gizemli kebâbemden söz edip durarak arkadaşlarımı çıldırttım, ta ki güneşli bir akşamüstü bir cafenin balkonunda pek çok konuda tartışırken, en kaliteli cinin hangisi olduğu tartışmasına katılana dek. Tartışmayı sonlandırmak için barmenden tartışmamıza konu olan, çeşitli yerlerdeki üreticiler tarafından üretilmiş cin ve toniklerin şişelerini masamıza getirmesini rica ettik. Bombay Sapphire şişesindeki cin, sanatkârane bir biçimde benim gizemli kebâbelerim, cennet biberi ve adi ardıç meyvesiyle işleme tabi tutulmuştu. Bombay Saphire’ın en iyi karışımında onlarca yıldır kebâbe kullanılıyormuş.
Kaynak: Kokulu Ot ve Baharat Ansiklopedisi
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
Defne Nedir? Defne Yaprağı Nerelerde Kullanılır?
Karanfil Nedir? Tarihe Nasıl Yön Vermiştir?
Meyankökü Nedir?
Hint Mutfağı Nedir? Bir Bakışta “Hindistan Mutfağı”
*Yayına giren videolarımızdan haberdar olmak için Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!