Kömbe Nedir?
Kömbe Nedir?
Kömbe aslında bir Antakya kurabiyisidir ayrıca kömbe için “çay saatlerinin yatılı misafiri” demek bu lezzetli kurabiyeyi tanımlamak için uygun olabilir. Yatılı dememizin nedeni kömbenin uzun süre saklanabilmesinden kaynaklanıyor. Buna esas etkende içerisinde yumurta ihtiva etmemesidir. Ağzı sıkıca kapalı bir kavanoz içerisinde buzdolabında aylarca saklanabilmektedir. Canınız sıkıldığında mutfağa gidip ağzınıza birer-ikişer tane atabileceğiniz gibi sıcak, soğuk içeceklerin yanında atıştırmalık olarak da midenize gönderebilirsiniz.
Kömbeye daha önce de bahsettiğimiz gibi “Sen kimlerdensin?” diye sorulduğunda size Antakya cevabını verecektir. Kömbe bu yörede şeker bayramlarında karşımıza çıkan evin küçük çocuğudur. Korkmayın sizden harçlık istemez aksine kendisini ortaya koyar. Şeytan tüyü mü vardır bilinmez ama herkes tarafından çok beğenilir. İçeriğinde tarçın, karanfil, muskat, damla sakızı, yenibahar, zencefil, mahlep gibi çeşitli baharatları bulundurduğundan hem damakta farklı bir tat bırakmaktadır, hem de oldukça şifalıdır. Düşünsenize bu baharatları ayrı ayrı yemek biraz zor fakat hepsi kömbe içerisinde birleşince adeta kombo oluyor :)
Her bir baharatın memleketine yolculuğa çıkmayı vaat eden kömbe, yöreden yöreye değişmekle birlikte cevizli, hurmalı, susamlı ve fıstıklı olarak da yapılmaktadır. Maraş, Gaziantep, Reyhanlı ve Hassa’da buzdolaplarında yerini almaktadır.
Kömbe Nasıl Yapılır?
Şiveli söylenişi ile “kömbe gureybesi“nin yapımı sizi biraz uğraştırsa da sonuç buna değmektedir.
Öncelikle yarım paket tereyağı eritilir içerisine 1 su bardağı zeytinyağı yarı yarıya olacak şekilde 1 su bardağı su ve süt ve kömbe baharatları olan tarçın, yeni bahar, muskat, karanfil, zencefil, mahep, dövülmüş damla sakızını ( Antakya’da marketlerde hazır olarak satılmaktadır.) ekleyip karıştırıyoruz.
Ardından 5.5 su bardağını yavaş yavaş eklerken ilk bardaktan hemen sonra kabartma tozunu buluşturuyoruz. İsteğimiz kıvama erişen hamuru ceviz büyüklüğünde kopardıktan sonra susama batırıp ardından dış görünümü değiştirmek için özel şekilli tahta kalıbına bastırıp çıkarıyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına gönderirken ısı ayarını 160’a indirerek yanaklarının al al olmasını bekliyoruz. Çayı da demledik mi her şey hazır. Afiyet olsun.
*Kömbe hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.
Fotoğraf: www.haberyon.com