BakliyatİstanbulKadıköyKuru FasulyaNE YİYELİM

Koşuyolu’nda En İyi Kuru Fasulye Nerede Yenir? Kuru Fasulyeci Hasan Usta Koşuyolu, Kadıköy

Evet. Anam-babam usulü kuru fasulye ve daha fazlası değil. Böyle yanında tam üstüne yumruk indireceğiniz beyaz soğan verilen ve yemeye doğrudan soğanın cücüğünüden başlayabileceğiniz bir kuru fasulyeciden bahsediyoruz: Kuru Fasulyeci Hasan Usta

Son dönemlerde bir takım şeflerin helva pişirir gibi fasulye pişirmesinden kaynaklı popüler olan böyle helme helme olmuş fasulye de değil üstelik. Tanelerini gördüğünüz, her bir fasülye tanesini diğer fasulye tanelerinden kesin çizgilerle ayırabileceğiniz bir fasulyeci burası. Suyu yoğun değil. Pilavına ölmezsiniz. Ama beğenen çok beğeniyor, popüler kültüre yenik düşenler “Böyle fasulye mi olur ya!? Standart işte!” diyip heyula çıkarıyorlar.

Ama işte kuru fasulye işine giriyorsan da anca direne direne kazanırsın. Uzun yıllar kuru fasulyenin arkasında durman gerekiyor. Koşuyolu’ndaki Hasan Usta işte bu direnenlerden. Kazanmış. Müdavimi çok. Rivayetlere göre elli yılı aşkın süredir hizmet veriyor. Lezzeti ve kullandığı ürünler tartışılır ama sürdürülebilir bir lokanta kurmuş. (Bu aralığı görmek önemli) Bu bir başarıdır! Darbeler, seçimler, ekonomik krizler görmüş, bulunduğu yer itibariyle hala keşif değeri olan bir işletme. Fiyatı da bir tık yüksek.

Size şu anda aklımıza gelen bir farkındalığımızdan bahsedelim. Muhtemelen dünyada fasulyesi ile bu denli haşır-neşir olan iki toplum var. Biri Türk milleti, diğeri Meksika milleti. Başka da fasulye yemeğini böyle ana yemek gibi ortaya koyan, sırf bu kategoride restoran/lokanta açan başka toplum göremezsiniz. 

Hasan Usta’nın kuru fasulyecisi Koşuyolu’nda merdivenle aşağı kota indiğiniz ve bir anda kendinizi salaş, vakur ama işini bilen bir esnaf lokantası izlenimi yarattı bizde. Kurucusu Hasan Usta rahmetli olmuş. (Böyle söyleyince tuhaf bir tanım oldu ama neyse.)  Efsanesi yaşıyor, el verdikleri işi devam ettiriyor. Böyle yerin altında olduğuna, salaş olduğuna falan bakmayın. Mekanın yanındaki benzin istasyonu girişinde kendi otoparkı var. Kuru fasülye, pilav, cacık. İşte süper üçlü. Mega dörtlü isterseniz buna bir de komposto eklemelisiniz. İsteyene tatlı olarak sütlaç ve kabak tatlısı da sunuyorlar. Ayrıca her Pazartesi tas kebabı yapıyorlar. 

Tuvaleti yok. Lavabosu var ama elinize sinen soğan kokusunu yok edemeyecek kadar komik. Çay ikramı yok. Kuru fasulye etsiz. Pandemiye kadar kredi kartı ile ödeme de almazdı. Böyle artiz bir kuru fasulyeci yani. Biliyorsunuz Instagram’da danayı kömür eden, Darth Vader’a ışın kılıcı ile cağ kebabı kestiren ve bıyığını pilava sokan lokanta sahipleri çıkmazdan evvel böyle gizemli/artiz ve kendinden konuşturan mekanlar ilgi çekiyordu. (Prim yapıyordu) Biz de bunu o zamanlar anlamlı bir duruş ve asaletli/omurgalı bir yaklaşım olarak görüyorduk. 

Diyorduk ki; “Vay be! Adam ürününe o kadar güveniyor ve öylesine usta ki burnundan kıl aldırmıyor. Dükkana gelip de selam vermeyen müşterisini kovuyor. Ürününü bitirince dükkanı kapatıp gidiyor. -Yok satıyor!-“ Falan filan…

Lakin artık biz de bu bağlamı kaybettik. Meğerse bunlar hep bir önceki neslin (Kırklar – elliler kuşağının) çırak/kalfalarına öğrettiği bir pazarlama öğretisiymiş. Yani ortada olağanüstü bir durum ve lezzet yok! Sadece el çabukluğu ve marifet var.

Şimdi diyeceksiniz ki; Peki bu mekanı neden yazıyorsun?

Tek bir neden! Bir üründe uzmanlaşma ve öyle ya da böyle yıllardı ayakta kalma. Zaten Harbiyiyorum.com’da yıllardır bu yazıları yazmamızın tek nedeni bu arşivi oluşturabilmek. Bir de zaten kuru fasulye gerçekten yanında kokulu beyaz soğan, acı turşu biber, üstüne biraz pul biber, taze ekmek ve mümkünse az biraz da zeytin ile olduğundan çok üst seviyede ziyafete dönüşebilecek bir yemek. Tıpkı mercimek yemeği gibi. Ama işte mevcut konjonktürler bizi henüz “Mercimekçi Hasan Usta” gibi bir karakterle ‘henüz’ tanıştırmadı. Oysa kuru fasulye yemenin ritüelleri ne ise, mercimek yemenin de ritüelleri aynı. 

Canınız anam-babam usulü kuru fasulye isterse ve arkadaşınıza, iş yaptığınız kişilere “Sizi şimdi gizli bir kuru fasulyeciye götüreceğim!” demek istiyorsanız Kuru Fasulyeci Hasan Usta sizin için biçilmiş kaftan. 

Hazır mısınız? Slogan geliyor. 

Kuru Fasulyeci Hasan Usta: Bir Kuru Fasulyeciden Daha Fazlası!

Vesselam. 

En yeni lezzet ve mekan videoları için Harbiyiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kuru Fasulyeci Hasan Usta
Adres: Koşuyolu, Görgülü Sk., 34718 İbrahimağa – Kadıköy/Kadıköy/İstanbul
Tel: 05325417282

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir