Küçükkuyu’da En İyi Menekşe Kebap (Zırh Kıyması Tavuk Kebap) Nerede Yenir? Biyer Ocakbaşı, Ayvacık, Çanakkale
Küçükkuyu’ya -nam-ı diğer Assos olur- son üç yıldır yazları düzenli ziyaretlerimiz oluyor. Çünkü diğer hiçbir tatil beldesine benzemiyor. Denizi mis gibi ve serin suyu var. Denizde yüzüp de arkanıza döndüğünüzde neredeyse üstünde hiç yapılanma olmayan İDA (Kaz Dağları) yı görüyorsunuz. Aristotales’den tutun da birçok antik dönem filozofuna ev sahipliği yapmış tarihi bir yer. Lakin gelin görün ki tarihin bu zaman dilimine kadar Küçükkuyu’da hakiki bir ocakbaşı, bir kebapçı yok idi.
İşte size bugün ismi “Biyer Ocakbaşı” olan “O” yerden ve mekanın alamet-i farikası olan “Menekşe Kebabı“ndan bahsedeceğiz.
Heyhat!
Ne mutlu ki antik yunan filozoflarının ve bu topraklarda dahi balık ve deniz ürünü yemek dışında bir şey yememiş Assos insanlarının, hasılı gerçek kebap arayanların bu yüzlerce yıllık arayışı son buldu. Artık Küçükkuyu’da nur topu gibi bir ocakbaşınız var. (O bölgede tüm kebap arayan ölmüşlerimizin ruhlarına gitsin) Üstelik Biyer Ocakbaşı tam da merkezde.
İşin başında da başarılı bir kebap ustası olan “Maviş Usta” var.
Peki neden ona Maviş Usta diyorlar?
Gözlerine baktığınızda Assos’un masmavi sularının rengini görecek ve aynı gözlerde hülyalara dalacaksınız. O ise aynı gözler ile etleri zırh ile kıyma haline getirmeye, herkesin onda yiyip de çok beğendiği “Menekşe Kebabı“nı saplamaya o masmavi gözleriyle nazar etmeye devam edecek.
Rabbimiz biliyor! Ondan saklamadığımızı kuldan saklayamayız. Dilerseniz bize “Şapşal!” diyin.
Menekşe Kebabı denen olayı böyle çiçek şeklinde farklı sunumu olan bir kebap sandık. Lakin o bir tavuk kebabıymış. Biraz araştırınca Menekşe kebabı isimli kebabın Ankara’da Çukurağa Sofrası’nın da spesiyali olduğunu öğrendik. Ona tavuk Adana kebap diyorlardı. Tavuk etinden kebap olur mu hiç demeyin? Biz daha önce Amerika ziyaretlerimizde bu tavuk kıyması kebaptan çok yedik. (Mesela Çınar Restaurant, New Jersey) Fena değildi hani. Lakin hiçbiri burada, Biyer Ocakbaşı’nda yediğimiz gibi değildi? Öyle ki Harbiyiyorum Instagram hesabımızda paylaştığımızda, yurtdışından ve başka şeflerden bize bunu tarifini soranlar oldu.
Hemen anlatalım;
Şimdi efendim, tavuk göğüs eti yağsız olur, şişe de saplanmaz. Lakin bu mübarek kebabın satır ile çekilen harcına Maviş Usta kuyruk yağı ve kapya biber de katınca bu kebap bambaşka bir hal aldı. Şişi böyle DNA sarmalı gibi çevirdi.
Hakikat o ki; bu kebabı yemeden önce aslında kuru ve yavan geleceğini düşündük. Ama o bizim fazla bilmişliğimizmiş meğer. Gerçekten hakkıyla ve suyunda pişmiş Menekşe Kebabı’nı yer yemez, bir sonraki gelişimizde ilk siparişimizin yine tavuk satır kebabı olan Menekşe Kebap olacağını idrak ettik. Hatta mekandaki oldukça başarılı yapılan Adana kebabından önce.
Zaten kafamız hep öyle çalışıyor. Bir restorana gittiğimizde ilk kez yediğimiz yemeği bir daha yemek istiyorsak eğer o restoran Harbiyiyorum.com’da yazılma kriterinin ilkini başarmış oluyor. Hele bir de bizi yeni/farklı bir lezzet ile şaşırtıyorsa değmeyin keyfimize.
Elbette her ocakbaşı gibi bu ocakbaşı da sadece bir çeşit yemek yapmıyor. Burada aynı zamanda uykuluk da denemenizi öneririm. Sonrasında da Adana kebap.
Biyer Ocakbaşı Küçükkuyu’da büyük bir eksikliği dolduruyor. Bu bölgede iyi kebap ve ocakbaşı özlemindekilerin hasretini gideriyor. Mezelerini de her gün taze, az çeşit ve kendi evde yapar gibi özenle hazırlıyor.
İmdi tüm gelmiş geçmiş ve iyi kebap, ocakbaşı görmemiş filozoflarımızın yüzü suyu hürmetine.
El Fatiha!
Biyer Ocakbaşı
Sahil, Küçükkuyu, Süleyman Sakallı Cd No:22, 17980 Ayvacık/Çanakkale
Tel: 05010351017