Genel Yemekler

Lokma Nedir?

Lokma Nedir?

Lokma; un, maya, su ve tuz ile hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanan, şerbetle tatlandırılarak servis yapılan bir tatlıdır.

Yunanistan’dan, Arabistan’a içerisinde Türkiye’nin de bulunduğu geniş bir coğrafyada değişik isimlerle ve benzer tariflerle bilinen lokma tatlısı özellikle İzmir kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan ve genellikle kandil günleri, vefat ya da doğum gibi hadiseler sonrası yapılması gelenekselleşen bir tatlıdır. İzmir’de genellikle şerbet dökülerek tatlı olarak yenilmesine rağmen, bazı yörelerde pişi gibi şerbetsiz, peynir ile de yenilmektedir. Ortası delikli halka şeklinde olana İzmir lokması, deliksiz, küçük yuvarlak şeklinde olanlarına da saray lokması denilmektedir. İzmir’de dini ve kültürel öneme sahip (sünnet düğünü, kandil, mevlüt, ya da cenazelerde) günlerde her köşe başında pişirilen lokma tatlısının halka ücretsiz dağıtıldığı görülebilir. Buna “lokma dökmek” ya da “lokma döktürmek” denir.

Lokma Nasıl Yapılır?

İşte, yerken çıtır çıtır olan ve ağızda dağılan lokma tarifi.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için:

  • 2,5 su bardağı ayçiçek yağı

Şerbeti için:

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1/2 adet limon suyu

Yapılışı:

  1. Tatlının şerbeti için; toz şeker ve suyu derin bir tencereye aktarın. Aralarda karıştırarak, orta ateşte koyu bir kıvam alana kadar kaynatın.
  2. Limon suyunu da ekleyip, 2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğuması için bir kenarda bekletin.
  3. Tatlının bir lokmalık hamurlarını hazırlamak için; unu karıştırma kabına alın. Orta kısmını açın. Kuru maya ve toz şekeri orta kısmına aktarın. Kenarlarda kalan unun üzerine tuzu şerpiştirin.
  4. Maya ve toz şekeri, ılık su ile ıslatarak yumuşatın. Hamuru, orta kısımdan kenar kısımlara doğru karıştırarak yoğurmaya başlayın.
  5. Kıvam alan hamuru ayrı bir kaba alın. Üzerini streç film ile kapladıktan sonra mayalanması için 30 dakika kadar bekletin.
  6. Ayçiçek yağını derin bir tavada kızdırın. Mayalanıp, kabaran hamuru son bir kez karıştırın. Bir kaşık yardımıyla aldığınız hamur parçalarını kızgın yağa bırakın.
  7. Kızgın yağda olan lokmaları, aralarda bir kevgir yardımıyla karıştırarak renk alana kadar kızarmalarını sağlayın.
  8. Pişen lokmaları bekletmeden, soğumuş şerbetin bulunduğu tencereye aktarın. Şerbeti içine çekmesi için 5 dakika kadar beklettikten sonra servis edin. Tek atımlık bu mutluluk bombalarını sevdiklerinizle paylaşın.

Foto: Meramlokmahelva




Hande Urgancıoğlu Kardaş

Seyahat etmek, yeni yerler ve lezzetler keşfetmek, gittiğim yerlerden anılar biriktirip dönmek en keyif aldığım şeyler arasında. Harbiyiyorum'da da bunun için yazmaya başladım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir