Modern Restaurant Nasıl Ortaya Çıktı?
Aşçı dükkanı ve meyhane gibi, ev dışında yemek yenen yerlerin tarihi antik döneme dayanır. Daha yakın dönemlerde ise Avrupa’da, otel olarak da hizmet veren ve genelde yolcuların geceledikleri meyhanelerde (1) yemek de verilirdi. İtalya’da locanda denen bu tür yerlerde, 17. yüzyılda çeşitli yemeklerin şık sofralarda sunulduğu bilinmektedir.(2) Paris’te ise bazı kafeler 18. yüzyılda yemek sunmaya başlamıştır.(3)
Paris’te, 1760’larda, sağlığa iyi gelen çorbalar satan dükkânlar açılınca bunlara, “iyileştiren”, “canlandıran” anlamını taşıyan restaurant adı verilmiştir. Restoranlar zamanla çorbadan başka yemekler de sunmaya başlamış ve Fransız Devrimi’nden sonra işsiz kalan bazı aşçılar restoran açmıştır.
Asiller için çalışmış olan bu aşçılar, açtıkları restoranlarda, zenginlerin evlerinde verilen ziyafetlerin görkemini yeniden canlandırarak çok sayıda farklı yemek sunmuştur. Bu aşçılardan biri olan Beauvilliers‘nin 1790 yılında açtığı restoranın menüsünde 168 farklı yemek seçeneği vardı. Restoranlarda, asillerin ziyafet yemeklerine benzer yemeklerin lüks bir ortamda sunulması nedeniyle, parası olan herkes kendini bir asilin evinde yemek yiyormuş gibi hissedebiliyordu.
Gurmelerin gitmeye başladığı bu restoranlar 1830’lu yıllardan itibaren Paris’ten Avrupa’nın diğer büyük şehirlerine yayılmıştır.
19. yüzyılın sonlarında ise restoranlar, kibar kadınların ayıplanmadan yemek yiyebildikleri tek umumi yer olmuştur.(4)
(1)Fransızcada auberge, İtalyancada locanda, İngilizcede inn.
(2) Moryson 1908, cilt 4, s. 98-99.
(3) Ukers 1922, s. 102.
(4) Flandrin ve Montanari 1999, s. 436, 471-480; Tannahill 1988, s. 326.
Kaynak: Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi – Priscilla Mary Işın
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
Dünyanın İlk Yemek Tarifleri
Osmanlı Mutfağında Çorba Geleneği ve Önemi
İyi Pizza Nedir? Salih Abinin Üç Pizzacı Önerisi
Kastamonu’da Mutlaka Denemeniz Gereken 7 Lezzet
Cağ Kebabı Nedir?
*Yayına giren videolarımızdan haberdar olmak için Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!