Gastro Kitap

Bildiğin Gibi Değil – Osmanlı / Mustafa Alp Dağıstanlı – Can Yayınları

Efendim, yemek aralarında kitapçı gezmeyi seviyorsanız son dönemde ortalarda dolaşan “Osmanlı Bildiğin Gibi Değil” isimli kitabı da görmüşsünüzdür. Mustafa Alp Dağıstanlı’nın kaleminden çıkmış kitabı Can Yayınları yayımlamış. Yazılarımızda yemek kültürüne önem verdiğimizi, gurme haberler yapıp yemeklerin tarihçelerine uzanan yazılar yazdığımızı dikkatli takipçilerimiz bilir… Bu kitabı görünce Osmanlı’da yanlış bildiğimiz bir yemek mevzusu olup olmadığını merak ettik.

Bir de ne görelim, gayet iyi bildiklerimiz, yanlış bildiklerimiz ve hiç bilmediklerimiz varmış meğer…

Osmanlı geniş bir zamana ve geniş bir coğrafyaya ayrıldığı ve sınırlarında birçok etnik ve kültürel topluluk yaşadığı için, tabii ki, buradaki alışkanlıklar, yaşayışlar ve kültür büyük bir çeşitlilik gösteriyor.

Gelin, size birkaç bilgi verelim bu kitaptan… Diğer konuları merak edenleri de kitabı alıp okumaya davet edelim…

Hazır yemek için mekânlar varmış Osmanlı’da. Evlerinden uzakta çalışmak zorunda olan tüccarlar ve zanaatkârlar buralarda yemek yermiş. 16. ve 17.yy’da bu lokantaların İstanbul’da bulunanlarından evlerin sofraları için de yemek satın alınırmış.

Peki, ne satarmış bu dükkânlar? Kelle, paça, şiş kebap, haşlanmış çift yumurta, koyun paçası, kızarmış piliç desek, ne dersiniz? Vallahi, olsa da yesek…

Bu dönemde tatlı da bolmuş Osmanlı’da. Şerbetler de toprak kaplardan teneke bardaklara koyularak sokakta satılırmış. Ve tabii, boza da sokakta satılan yiyeceklerden biriymiş…

Nohutlu limonlu pirinç çorbası da satılırmış dışarıda… Aslında bazı soğuk günlerde, kahve yerine çorbamızı elimize alsak da hem ısınıp hem karnımızı doyursak fena olmazdı, değil mi?

O dönemde meyhaneler de sayıca pek fazlaymış İstanbul’da. Şimdiki rakı yerine o zaman şarap tercih edilirmiş. Tabii, rakı da içilirmiş ama rakıyı daha çok Rumlar içermiş. Genelde gayrimüslimlerin işlettiği meyhanelere herkes gidermiş. Ayrıca şarap da dışarıda satılıp evlerde tüketilirmiş.

Mustafa Alp Dağıstanlı, geniş bir kaynak taramasıyla o günlere ışık tutmuş… Biz yemek açısından ele aldık, siz isterseniz farklı konularda bu yolculuğa çıkabilirsiniz…

İyi okumalar…




Beril Erbil

Harbiyiyorum.com'un İzmir'den sesi. Edebiyat sevdalısı. Yazı ve edebiyat atölyeleri düzenliyor. Okuyor, yazıyor, keşfediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir