Tencere KebaplarıYEMEK TARİFLERİ

Patlıcan Musakka Nedir?

Patlıcan Musakka Hakkında Her Şey

Geçmişten bugüne uzanan mutfak kültürümüze baktığımızda patlıcanın çok sıklıkla kullanılıdığını ve yüzlerce Türk yemek tarifinde yer aldığını görürüz. Patlıcan Musakka da bunların önde gelenlerinden biridir ve suyuna ekmek banılası oldukça lezzetli yemeklerimizden biridir. Diğer musakkalarda olduğu gibi soğan, yağ, domates ve kıyma kavurulur. Sonrasında isteğe göre doğranmış sebzeler ilave edilir. Patlıcanlar ilave edilmeden önce tavada bir miktar kızartılır.

Patlıcan yemekte başrolde olduğu için burada önemli olan patlıcanların kızartılmadan önce tuzlu suda bekletilmesidir. Çünkü eğer patlıcanınız acıysa “patlıcan musakka“nız sizi hüsrana uğratacaktır.

Osmanlı Sarayında’da patlıcanın masraf listelerine 15.yüzyılda girdiği görülmektedir. Patlıcan yıllar içerisinde gerek saray gerekse halk tarafından sevilerek tüketilmiş, ayva ve elma dolmasından esinlenerek patlıcan dolması yapılmıştır. Patlıcanlı musakka ve patlıcanlı kebap özellikle varlıklı ailelerin mutfaklarında bolca tüketilmiş. Dokusu ve lezzetiyle ete en çok yakışan sebzelerden biri olan patlıcanın günümüze kadar gelen tariflerinde hemen her çeşidine rastlanmaktadır.

top view photo of vegetables
Photo by Mark Stebnicki on Pexels.com

Yemek kültürümüzde patlıcandan yapılan yaklaşık 200 çeşit yemek vardır. Konumuz olan “patlıcan musakka” dışında patlıcan meftunesi, patlıcan dolması, patlıcan kayganası, patlıcan mücmeri, kavurmalı patlıcan, patlıcanlı yalancı dolma, patlıcan paçası, patlıcanlı yeşil biber tavası, kavurmalı patlıcan, imambayıldı, patlıcanlı türlü, patlıcanlı börek, patlıcan turşusu, karnıyarık v.b. sayısız İstanbul patlıcan yemeğini örnek vermek mümkündür.

Ülkemizde kemer patlıcan, Halkapınar patlıcanı, bostan patlıcanı en çok yetiştirilen patlıcan türleridir. Patlıcanın asıl rengi mor olup beyaz ve kırmızıya çalan renkleri de vardır. Patlıcan özellikle 18 ve 19. yüzyılda Türk mutfağında yükselişe geçmiştir.

Günümüzde uzmanların açıkladıkları faydalı bilgiler ışığında patlıcanın vitamin, fosfor, kalsiyum içerdiğini, kendisine has kokusunun sinirleri teskin ettiğini, karaciğeri, pankreası ve böbrekleri kuvvetlendirdiğini, idrar söktürücü özelliği olduğunu, kalp çarpıntılarına iyi geldiğini, kansızlığı giderdiğini ve kabızlığa iyi geldiğini söylemek mümkündür.

ripe healthy eggplants placed in box in farm
Photo by Zen Chung on Pexels.com

Patlıcan Musakka Nasıl Yapılır?

Malzemesi;

  • 5 adet orta boy patlıcan
  • 2 adet ince kıyılmış kuru soğan
  • 300 gram kıyma
  • 4 adet domates
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Yeterince tuz ve karabiber
  • Kızartmak için: Yeterince sıvı yağ

Patlıcan Musakka Yapılışı

Öncelikle bir tencereye yağı ve soğanı koyup biraz soteleyin, kıymayı, tuzu, karabiberi koyup biraz daha karıştırın. Sonra üzerine domatesleri rendeleyip ilave edin. Biraz pişince altını kapatın.

Diğer tarafta patlıcanları yıkayıp şeritler halinde soyun. Tuzlu su yapın ve patlıcanları yuvarlak 1 cm kalınlığında kesip bu suya atın. Daha sonra patlıcanların suyunu sıkıp kağıt havluya da kalan suyu alın, kızdırdığınız sıvı yağda arkalı önlü hafifçe kızartın. Tüm patlıcanlar bitince tencereye veya fırında pişirmek istiyorsanız fırın tepsisine önce patlıcanları sıralayın. Üzerine düzgün bir şekilde kıymayı yayın. Sıcak suyu ilave edip ocakta veya fırında pişirin. Servis yaparken üzerine maydanoz serpin.

*Patlıcan Musakka hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair öngörüleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

Sego Alfredo

Sego Alfredo Gonzales - Meksika doğumlu, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan yeme-içme tutkunu bir expat. Harbiyiyorum.com'da yeme-içme haberleri ve fazlası ondan sorulur.

2 thoughts on “Patlıcan Musakka Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir