Sebzeleri Haşlarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Sebze diyip geçmeyin, pişirme tekniklerinde dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Bunlardan biri de sebzeleri haşlarken dikkat edilmesi gereken hususlar.
Sizin için sebzeleri haşlarken dikkat edilecek noktaları derledik;
- Haşlanacak sebzelerin haşlama suyu az ve kaynar olmalı, sebzelerin renklerini muhafaza için de, tuz ve limon suyu ilâve etmelidir. Ayrıca, önceden atılan tuz C vitamini kaybını da önler. Sebzeleri haşlarken çabuk haşlansın diye karbonat, yemek sodası, renklerini muhafaza etsin diye de çamaşır sodası koyarlar. Bunların konması kesinlikle doğru değildir. Sebzenin bütün besleyici değer ve vitaminlerini yok etmiş olursunuz. O zaman, yediğiniz sebze açlık hissinizi giderir ama vücudunuzun besin açlığı giderilmemiş olur.
- Ispanak, semizotu gibi sebzeler haşlanırken hiç su koymamak lâzımdır. Sebze, haşlama esnasında bünyesindeki suyu dışarı verir, bu da sebzeyi haşlamaya kâfi gelir.
- Diğer tane sebzeleri de haşlarken su, sebzenin üstünü örtecek kadar olmalıdır.
- Haşlama sebzelerin artakalan suları dökülmemeli, çorba ve sos hazırlamada kullanmalıdır. Çünkü, haşlama esnasında sebzedeki bazı mineral maddeler ve suda eriyen vitaminler suya geçerler. Bu da iyi bir gıdadır. Az da olsa ya sebzeyle servise konmalı veya çorba ve sos yapımında kullanılmalıdır.
- Kereviz, karnabahar, lâhana vb. gibi kokulu sebzeleri haşlarken tencerenin kapağını 1-2 dakika açık tutmak lâzımdır. (Fazla koku ve gazın çıkması için.) Fazla açık tutmak da doğru değildir. Çünkü, oksidasyon vitamin kaybına sebep olur.
- Sebzeleri haşlarken yumuşayıncaya kadar haşlamalı, fazla pişirip ezilmesine meydan vermemelidir.
- Sebzeleri haşlarken fazla ateşte bırakmamalıdır. Çünkü, uzun süre ateşte tutma, besin kaybına sebep olur.
- C vitamininden zengin sebzeleri mümkün olduğu kadar az miktarda hazırlamak gerekir. Çünkü, tekrar tekrar ısıtma vb. işlemler C vitaminini gittikçe azaltır. Örneğin, evin ihtiyacı kadar yemek pişirmelidir.
Dememiz o ki. Sebzeler oldukça narin, bir o kadar da vitamin ve mineral yönünden zengin. Bu yüzden onlardan en iyi ve bilinçli bir şekilde istifade etmekte fayda var.
Herkese afiyetler…
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
Pişen Sebze Yemekleri Nasıl Korunur?
Sebze Nedir?
Sebzelerin Çeşitleri ve Özellikleri
Osmanlı Mutfağında Sebze Yemekleri ve Osmanlı Sebzeleri
*Yayına giren videolarımızdan haberdar olmak için Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Geri bildirim: Evde Dondurma Yaparken Dikkat Edilecek Noktalar | Harbi Yiyorum ®
Geri bildirim: Sonbahar Sebze ve Meyveleri Nelerdir? | Harbi Yiyorum ®