Silivri’de Nostaljik Yoğurt Nereden Alınır? Arslan Süt Mamulleri, Silivri, İstanbul
Dile kolay. Kuruluş: 1940. Silivri’yi yoğurdu ile meşhur yapan yerlerden bir tanesinden söz ediyoruz: Arslan Süt Mamulleri.
1940 yılında Ali Haydar Arslan amcamız kalkıyor Silivri’de 2000 lt kapasiteli ilk fabrikasında yoğurt üretimine başlıyor. Yahu anlamak ne kadar zor? O zamanda sanayi işine soyunmak, işleri büyütmeyi hayal etmek, sonra günü gelince de ortaya koyduğun yoğurt kavramının o ilçenin geleneksel şenliklerine öncülük etmesi. Peh! Üstüne de ürettiğin yoğurtların tarih olması ve hatta bazı ürünlerinin nostaljik sıfatına sahip olması. Şimdiki gençlere pek ters işler bu işler.
Şu yoğurt nelere kadir değil mi, bre dostlar? Laktik asit bakterileri tarafından zengin olan yoğurttan (zaten yoğurdun olayı bu) ayran, cacık ve keş ortaya çıkan mamüllerden sadece bazıları. Yani milli içeceğimizin olması için yoğurt kesinlikle var olmalı. Peki bu yoğurt nereden gelmekte? Elbette Orta Asya Türkleri’nden.
Bakın olay şöyle gelişir; Tarih M.Ö. 3865. Mahişeker Hatun bir gün yaylada sabah sağdığı sütün üstünü açık bırakır. Gün ağarmadan kabın yanındaki beyaz gül yaprağından iki damla çiğ tanesi bu kaba düşer. (Çiğ tanesi yoğurt mayasıdır. Hışşt! Palavra yok.) Mahişeker sabah uyanınca yaptığı hatayı fark eder ve kocasından (Azman Beyi) azar işitmemek için bozulmuş süt dolu kabı sabahleyin iyice sarıp sarmalar sonra da yörük çadırının arka tarafında görünmez bir yere kaldırır. Gündelik işler falan derken kabı orada öylece unutur. Ertesi gün kabın üzerindeki örtüyü açtığında karşısında enteresan bir şey vardır. “Bu ne ola ki vay vay?!” diye düşünürkene dayanamaz bir tadına bakar. Aman da pek hoşuna gider. Hemen kocasını (Azman Beyi’ni) çağırır. Adam sorar “Ne oldu bu süte? Yoksa Alper Tunga öldü mi? “der. “Süt yuğuruldu beyim!” diye cevap verir Mahişeker. Hah! İşte “Yoğurt, yuğurt” kelimesi de oradan “Yuğurulmaktan” gelir. Akabinde bunlar karı koca dalarlar kaba ve olaylar gelişir. Çoluğa çocuğa da dağıtırlar. Şimdi bu işin tarihini de net bir şekilde bildiğimize göre kimse yoğurt Yunan, Bulgar demesin!
Gelelim Arslan Süt Mamullerine. Burası Silivri’de eski bir dükkan. Hemen merkezde çarşının içinde köşede. Bir süt mamulleri satıcısı için oldukça yakışıklı bir delikanlı olan Arif Güngör bizleri karşılıyor. 20 yıldır bu dükkanda çalışıyormuş ve anladığımız kadarıyla işinin piri.
Burada yoğurt elbette bildiğimiz plastik kaplarda da mevcut ama makbul olanı nostaljik olanlar. Yani çömlekte (güveç) ve metal tepside olanını almak yapacağınız en doğru hareket olacaktır. Ayrıca elbette burada yoğurt dışında envaiçeşit süt mamulü de var. Nedir peki bunlar? Taze kaşar, lor, tereyağ, dil peyniri, (bu da gerçekten değişik) beyaz peynir…
Efendim biz söyledik. Şimdi sıra sizde. Olur bir gün yolunuz Silivri’ye düşecek olursa Arslan’dan bir tepsi yoğurt almadan dönmeyin. Bizden de selam söyleyin. Hadi bakalım.
Arslan Süt Mamulleri (Silivri Merkez Şube)
Ali Çetinkaya Cd. Fikret Gündoğan Sok. No:1 Silivri Merkez – İstanbul
Tel:
Adresi haritada görüntülemek için tıklayın!
Paylaşım için teşekkürler..
Paylaşımınız için teşekkürler..
Aslan marka silivri yoğurdunu gerçekten tüketmek ülkemizin değerini bilmemiz dileğiyle
Geri bildirim: Yoğurt Nedir? - | Harbi Yiyorum
Merhaba, Şu an sözünü ettiğiniz firmanın % 75 Manda Sütlü yoğurdunu yiyorum. Yıllardır yediğim en iyi manda sütlü yoğurt olduğunu belirtmeliyim. Zeytinburnu’nda açılmış küçük bir mahalle süt ürünü esnafından aldım. 800 gr.’llık çömlekte satılan yoğurdun fiyatı 12 TL gibi yüksek bir fiyattı ama ödediğim paraya kesinlikle değdiğini söylemeliyim.
Son zamanlarda yoğurdun iyice bozmaya başladılar ve fiyatlar çok istikrarsız kimi yerde 12 kimi yerde 16 a 101 de 5 TL tadını kacirdiniz 30 senedir yediğim yoğurttan soguduk sayenizde teşekkürler
Tamamen ezbere iş yapıyorlar. Yoğurtta son kullanım tarihini kapak üzerine amblemlerinin tam üzerine basıyorlar. Okuyabilirsen oku.
Dün hastane kantininden ayran aldım. O kadar susamışım ki, çalkalamadan açmış bulundum. Baktım, su!.
Hemen son kullanım tarihine bakayım dedim. Ama okunması imkansız. Tarih yazma makinasını uygulamaya alırken hiç bi Allahın kulu okunuyor mu diye bakmadı mı? Sattığınız dükkanlar, tarihi geçmiş ürünleri nasıl kontrol ediyor. Hiç merak ettiniz mi?
Fotografını çektim. Internetten info adreslerini buldum. Gönderdim, ama gitmedi mesajı geldi. Bu zamanda e-maille ulaşılamayan işletmemi kaldı.
Ürün bazında, işinizin piri olabilirsiniz. Ancak, artık sattim gitti, bundan sonrası tufan diyemezsiniz, dememelisiniz.
Benim gibi, ülkesinin kültürel firmaları ile övünmek isteyn kişileri üzmüş olursunuz..
Hadi biraz daha özen….