YEMEK ANSİKLOPEDİSİ

Tangbao (Çin Mantısı) Nedir?

Tangbao veya tangbaozi adı, buharda pişirilmiş Çinlilerin içi su dolu mantılarının geniş bir grubunu ifade eder. Bu sebeple onlara “Soup Dumplings” derler. (Yani zorlama bir çeviri ile çorba mantısı demek.) Mantılar, menşeine bağlı olarak, genellikle bir dolgunun etrafına sarılan, bükülen ve üst kısmı kapatılan ve ardından buharda pişirilen mayalı veya sade hamurla yapılabilir.

Buharda pişirilirken, sert dolgu (genellikle kıyılmış domuz eti veya yengeç etinden yapılır) suyunu hamurun içine salarak lezzetli bir çorbaya dönüşür ve mantının suyu hamurun içinde güvenli bir şekilde sabit kalır. (Ta ki ısırıp hamurda bir yarık açana kadar) Bu Çin lezzetinin doğası gereği, mantının suyunun sıcak kalması için her zaman buharda pişirildikten hemen sonra servis edilir.

Yengeç ya da domuz eti aşırı sıcak olduğu için tangbao mantıları dikkatli tüketilmeli ve genellikle benzersiz bir yeme tekniği kullanılmalıdır. Yemek çubukları mantıyı üstten tutmak için kullanılır ve yandan küçük bir parça ısırık atılıp, ya da delik açılarak alınarak altta tutulan geniş kaşığa dökülmesi sağlanır. İşte bu su mantının asıl lezzetidir.

Kaşığın üzerine dökülen mantının içinde hapis olan su ve hamurun kendisi genellikle dönüşümlü olarak yenir, ancak tek seferde de her ikisinin tadı birlikte çıkarılabilir. Yemeğin en yaygın çeşitlerinden biri, Jiangsu eyaletinden gelen tangbao mantılarıdır; bunlar genellikle büyüktür ve genellikle lezzetli suyunu içebilmeniz için kullanılan topuzun içine sıkıştırılmış bir pipetle birlikte gelir. Otantik Şangay versiyonu olan Xiaolongbao, küçük boyutu ve biraz daha ince hamuruyla ünlüdür.

Çin’de ve dünyanın dört bir yanındaki Çin restoranlarında bulunan tüm çeşitler genellikle atıştırmalık olarak, dim sum yemeklerinin bir parçası olarak veya doyurucu bir meze olarak servis edilir.

Çin’de “Dim Sum” karşılığı bizdeki “meze” ile eş değerdir. Yani ortaya gelen ufak atıştırmalıklar… Bu bağlamda “tangbao”larda Dim Sum kategorisine girerler. 

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir