Genel Yemekler

Taze Börülce (Ülübü) Nedir Salatası Nasıl Yapılır?

Taze Börülce (Ülübü) Nedir Salatası Nasıl Yapılır?

Ülübü desem bilmezsiniz, peki ya taze börülce desem? Bilmece gibi oldu, baştan anlatayım.

Taze börülce, yani Alanya’da bilindiği haliyle nam-ı diğer Ülübü. Daha önceki yazımızda deniz börülcesiyle karıştırılmaması için uyardığım hani. İşte bugünkü yazı onunla ilgili. Kendisi taze fasulyeye benzer ancak zayıflamış ve daha kumral hali gibidir. Amca oğulları kadar yakın, lezzet olarak ise anaokulu arkadaşları kadar uzaktırlar. Ülübünün vukuatlı nüfusu hakkında biraz bilgi verdikten sonra tarifine geçelim.

Öncelikle diyet severleri (ya da sevmek zorunda olanları) çok sevindirecek bir bilgiyle başlayalım. Taze börülce, yani ülübü, vücuttan yağların atılmasına yardımcı olan ve bünyesinde bol miktarda bitkisel protein barındıran bir bitkidir. İçerisinde tıpkı taze fasulyede olduğu gibi taneleri vardır ve bu tanelerin ortası fasulyeye göre daha koyu renklidir. Bunlarla da ayrıca yemek yapılabilir ancak bugünkü yazımızda taze haliyle neler yapılabileceğinden bahsedeceğiz. Börülcenin faydaları gerçekten saymakla bitmez . A, B1, B2 ve B9 vitaminlerinin yani sıra bolca lif, kalsiyum, sodyum, demir ve fosfor içerir. Karbonhidrat da içermesine rağmen, vücuttaki yağların atılmasında çok etkili olmasından  ve ödemi gidermeye yardımcı olmasından ötürü sofralarımızda istediğimiz sıklıkta kullanabileceğimiz bir besindir.

Gelelim Tarifine

Gelelim tarifine. Her ne kadar bazı evlerde kıymalı ve kuşbaşılı halini gördüysem de, bir Akdenizli olarak tabii ki zeytinyağlı tarifini vereceğim :) Aslında tarifi okuyunca da anlayacağınız üzere , tarifi diğer yüzlerce zeytinyağlı tarifiyle hemen hemen aynı. Fark ülübünün, yani taze börülcesinin, kendisinde. Özellikle tazesini ve ömrü uzatılmamış doğal halini bulabilirseniz, farkı anlayacaksınız. Bu arada taze börülcenin eğer gerçekten doğalsa bir kaç gün içinde renginin koyulaşmaya başlayacağını söylemekte fayda var.

Öncelikle, kuzeni taze fasulye gibi uç kısımlarını ayıklayıp her bir börülceyi iki üç parçaya bölün.(250-300 gram kadar) Onları yıkarken bir tencerede 4 kaşık zeytinyağında ince doğranmış 1 adet soğanı kavurmaya başlayın. Kısık ateşte 5 dakika kavurduktan sonra börülceleri de ekleyip kavurmaya devam edin ve içine 1 adet kesme şeker ile biraz tuz ekleyip bir kaç kere daha karıştırın ve yarım su bardağı kadar sıcak su ile 1 adet doğranmış domates ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmesi için bırakın. Piştiğini görüntüsünden, kendini bırakıp diriliğini kaybetmesinden anlayabilirsiniz. Sonrasında oda sıcaklığında soğumaya bırakıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Bir meze sever olarak dipnot eklemek isterim. Börülceleri yaklaşık yarım saat kadar haşladıktan sonra üzerine bir tam limon ve tercihen kaya tuzu veya sofra tuzu ekleyip iyice harmanlayarak güzel bir meze elde edebilirsiniz. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Afiyetler olsun.

Görsel kaynak: mutfakdefterim.com

 




Sego Alfredo

Sego Alfredo Gonzales - Meksika doğumlu, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan yeme-içme tutkunu bir expat. Harbiyiyorum.com'da yeme-içme haberleri ve fazlası ondan sorulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir