Yaptım Oldu: Özer Şef’ten Elmalı-Fıstıklı-Tahinli Noodle
Elmalı-fıstıklı-tahinli noodle…
Efendim Çin yemeklerine olan ilgimi beni tanıyanlar bilir, “Çin’den babam çıksa yerim” mertebesindeyim. Her türlü yemeğini, sosunu bilir mütemadiyen sofralarımda kullanırım. Yazının başlığının biraz garip olduğunun farkındayım ancak iddiamız zaten farklı lezzetler sunmak olduğu için panik yapmayınız her şey kontrolüm altında!
Yemeğimizde kullanacağımız yeşil elmayı et yemeklerinde değerlendiren ilk kişi ben değilim. Yıllar önce Cihangir’de Kahvedan adlı muazzam kafede “elmalı, körili tavuklu salata” yemiştim. Elmanın ekşisi körinin acısıyla karışıp harika bir tat bırakmıştı damağımda. O salatanın da tarifini bir gün mutlaka yazacağım… İşte o salata sayesinde elmayı et yemeklerinde kullanmaya başladım.
Özellikle yer fıstığı, elma, köri ve tavuk birlikte muhteşem oluyor.
Lafı uzatmadan tarifimize geçelim; ilk olarak hemen her yerde satılan yumurtalı noodle alarak işe başlıyoruz. Bu noodle zaten sektör standardı durumunda. Herhangi bir migros’ta kolayca bulabilirsiniz. Satıcıyla polemik yaşamamak için maalesef büyük marketleri tercih etmek durumunda kalıyoruz. Küçük esnaf -herhalde işsizlikten olacak- aldığınız her şeyin daha iyisi olduğunu düşünüyor ve onu da kendisinin bildiği konusunda tartışma kabul etmiyor. Hal böyle olunca noodle almak için girdiğim bakkaldan burgu makarna alarak çıkmamak için tercihimi kapitalden yana kullanıyorum.
“Her arz kendi talebini yaratır.” John Baptiste Say
Kısa bir iktisat tarihi dersinden sonra yemeğe dönecek olursak;
Noodle dışında malzemelerimiz şu şekilde:
400gr tavuk bonfile (bol malzemos)
2 adet orta boy yeşil elma
150 gr kavrulmamış yer fıstığı
1 küçük boy havuç
1 küçük boy kabak
Fındık yağı
Susam
Soya Sosu
1 yemek kaşığı tahin
Noodle çok kolay pişen bir nane olduğu için diğer malzemeleri hazırlayıp en son noodle’a geçeceğiz.
Önce tavukları güzelce yıkayıp jülyen şeklinde ince uzun olarak kesiyoruz. Ne kadar ince olursa o kadar güzel olacak, korkmayın inceltin! Tavukları kestikten sonra diğer malzemeler hazırlanana kadar soya sosunda bekletiyoruz. Ben bu aşamada biraz da zerdeçal koyup tavuğun renginin değişmesini sağlıyorum. Eğer safranın ne olduğunu bilecek bir gelir seviyesindeyseniz ondan koyun daha zengin durur:)
Tavuklar dinlenirken havucu keserek işe girişiyoruz. Bütün Çin yemeklerinde olduğu gibi ince uzun keseceğiz her şeyi. Havucu düzgün kesmekte zorlananlar için ipucu: Havucu yıkayıp soyun ve kaynar suda 5-6 dakika bekletin. Artık havuçla “Düşünen Adam” heykeli bile yapabilirsiniz… Kabağı da aynı şekilde ince uzun kesip kızartma işlemi için hazır bekletiyoruz. Dikkat: Sıra yeşil elmaya geldi. Burada bir ayrıntıyı önemle vurgulayacağız: Elmalar üçgen şekilde kesilecek. Cepheden bakınca Dark Side of The Moon albüm kapağı gibi olmalı elmalar. Bunun için elmayı domates keser gibi söğüş keseceğiz. Ortadaki çekirdekli kısmı atacağız (atmadan önce kalan kısmı tırtıkladık tabiî ki). Daha sonra üçgen şeklinde parçalar halinde kesip limonlu suda bekleteceğiz. (elma çok çabuk kararır, kararmaması için limonlu su kullanılır. Patates için de aynı taktiği kullanabilirsiniz)
Elma, kabak, havuç hazır. Fıstıklar zaten dünden hazırdı. O zaman yemeğe başlıyoruz. Çinlilerin Wok dediği kocaman tavaya 2 çay bardağı fındık yağı koyup yüksek ateşte kızdırıyoruz. Fındık yağı yüksek ateşe dayanıklı olduğu için yandığı zaman trans yağlar açığa çıkmaz. O nedenle de yüksek ateşte pişen Çin yemeklerinde tercih edilir.
Çotanak marka fındık yağını yüz yıldır kullanıyorum çok da memnunum, tavsiye ederim.
Foş dediysek foş!
Tava ısınıp içindeki yağ kızınca tavukları içine atıp foşlatıyoruz. Foşlatma kısmı çok önemli! Eğer o ses çıkmazsa yağ kızmamış demektir. Tavukların çıtır olmasını istediğimiz için yüksek ateş kullanıyoruz ve şoklama yöntemiyle çok kısa sürede pişmesini istiyoruz. 3-5 dakika arasında tavukların kızarması gerekiyor. Az pişmiş tavuk sağlıksız olduğundan yemeği yaparken mutlaka tadına bakıp piştiğinden emin olun! Ben tavuğun koyu renk alana kadar pişmesini istediğim için 5 dakika çevirerek kızartıyorum bu arada hazır olan yer fıstıklarını da ekliyorum. Ardından sebzeleri de tavaya atarak ikinci foşlatmayı yapıyorum. Sebzelerin diri kalmasını istediğim için 2 dakika gibi kısa bir sürede ocağın altını kapatacağım… Malzemeleri yerleştirirken şuna dikkat ediyorum: 1. Tavuğun sulanmaması gerekiyor. 2. Sebzelerin diriliğini kaybetmemesi gerekiyor. 3. Fıstıkların sebze sularıyla haşlanmaması gerekiyor…
Tavuk ve sebzeleri hazırladığımıza göre sıra noodle’a geldi. Kettle’da yarım litre su kaynatıp derin bir kaba koyuyoruz. Noodle’ları içine atıp yüksek ateşte 4 dakika pişiriyoruz. Noodle’ın az pişmişi makbuldür o nedenle lütfen noodle’ı babaanne makarnası gibi eriyene kadar pişirmeyiniz!
Pişen noodle’ı süzgeçte süzdükten sonra Wok tavasına atıp tavuk ve sebzelerle birlikte 2 dakika kadar yüksek ateşte hoplatarak çeviriyoruz. (Çevirmeyi abartmayın, evdekiler aç sizi bekliyor) Son olarak bir tutam susam ve bir yemek kaşığı tahini karıştırarak yemeği tamamlıyoruz, noodle hazıııır!
Tahin, susam ve fıstık kendi çapında “satay sos” hissi yaratsın diye yemeğe eklendi. Tavuk zaten çin yemeklerinde olmazsa olmaz. Elma ise tamamen benim uydurmam. Haydi afiyet olsun…