Yumurtaları Saklama Usulleri
Tüm dünyada Mart, Nisan ve Haziran aylarında yumurta verimi fazladır. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında ise azdır. Bu bakımdan yumurtaları saklamak -hele bir de şu evlere kapandığımız uzun günlerde- şart. Peki nedir yumurtaların bozulmasını sağlayan? Çünkü görünürde her tarafı korunaklı bir şekilde kapalı ve hiçbir yerden hava almıyor… Ancak işin aslı böyle değil maalesef.
Yumurtaların kabuğunda gözenekler var ve bu gözenekler yumurtanın içine hava almasına ve bir süre sonra da bozulmasına sebep oluyor.
Bu sebeple yumurtanın hava almayacak şekilde korunması gerekir. Yumurtaları saklamada birçok usul olmasına rağmen en çok kullanılan şunlardır.
Yumurta Saklama Usullüeri;
Gazete Kağıdı, Kül ve Talaşla Saklama
Yumurtalar gazete kağıdına sarılarak veya kül, talaş arasına konularak basit şekilde kısa bir süre için saklanabilir. Bu maksatla tuz da kullanılabilir. Yumurtalar samanla da saklanabilir ama kokusu sindiği için pek tercih edilmez.
Parafinle Saklamak
Parafin eritilir. Yumurtalar teker teker batırılır. Parafin donarak yumurtanın gözeneklerini kapar, yumurta böylece uzun süre saklanır.
Soğukta Saklama
Yumurta 0,5 ila 1 derece ısıda 6-8 ay dayanabilir. Daha soğuk ısıda daha fazla bozulmadan uzun süre kalabilir. En iyi yöntem elbette soğukta saklamadır. Buzdolapları yumurtaların bu usulde saklanmasına yarayan araçlardır.
Şu genel bir kuraldır; yumurtaları yıkamadan saklamak gerekir. Çünkü su, yumurtanın üzerinde bulunan -kütikula- denen yumurtaya parlaklık veren zarı eritir. Bu suretle yumurta içine dışarıdan mikropların girmesi kolaylaşır. Sonuçta yumurta bozulur.
Yumurta üzerine diğer yazılarımıza göz atmayı da unutmayın.
Yumurta Pişirme Teknikleri
Yumurtanın Dünya Üzerinde 28 Farklı Yeniş Biçimi
Yumurtanın Dayanma Süresi
Yumurta Nasıl Tüketilir?
Yumurtanın Besin Değeri ve Menülerdeki Yeri
Afiyet olsun.
Geri bildirim: Yumurta Nasıl Tüketilir? | Harbi Yiyorum ®
Geri bildirim: Sahanda Yumurta Nasıl Yapılır? (Sunny Side Up) | Harbi Yiyorum ®