NE YİYELİMTatlıZeytinburnu

Zeytinburnu’nda En İyi Bici Bici Tatlısı Nerede Yenir? Buzlu Bici Bici Tatlıcısı, Mesut Usta, İstanbul

“Bici Bici” diye isim mi olur demeyin, Adanalılar ne isim koyarsa oluyor. Kebapçı Asker Usta, Cik Cik Ali, Yeşil Kapı, Kling Usta’nın Yeri ve benzeri derken Adanalılardan her isim çıkabileceğini rahatlıkla anlıyoruz. Bici Bici ise Adana iline özgü soğuk bir tatlı. En sade hali pişmiş nişasta, rende buz, şerbet ve pudra şekeri ile servis ediliyor. Su muhallebisinin yakından akrabası gibi dursa da aslında bizim (Türklerin) en primitif dondurmalarına da temsil ediyor.

Ne mi onlar? Hatay’da Haytalı, Mersin’de Karsambaç “Bici Bici” tatlısının akrabaları aslında. İstanbul’da “Bici Bici” yapan bir yer daha var mı? Bildiğimiz kadarı ile yok. Yani toplasan bir tane bici bicici var. Lakin Buzlu Bici Bici Tatlıcısı, Mesut Usta Zeytinburnu’nda yıllardır hizmet veren ilk işletme.

Eh, Harbiyiyorum ailesi olarak böyle nadir ve geleneksel tatlıcıyı keşfedip de bundan bahsetmemek olmazdı elbet.

Öncelikle; belirtmemiz lazım. Uzun yıllardır bizi okuyanlar bilirler. Biz, tatlıcı değiliz. Yani tatlı için aş erenlerden değiliz. Ama yeriz elbet. Olmaz ise de aramayız. Şeker, şerbet dengemizi bozar. Geçici uyuşturcu gibi gelir bize. Kana girer ve karaciğeri, pankreası şöyle bir zorlar, şaşırtır öyle gider. Ama tatlı sevenlere de diyeceğimiz yok tabii ki. Tatlı ile aramız yok diye tatlının önünü kesecek değiliz. Bu sebepledir ki sizlere bugün İstanbul Zeytinburnu’ndaki Buzlu Bici Bici Tatlıcısı Mesut Usta’dan bahsetmek isteriz. 

Mesut Usta tahmin edeceğiniz üzere Adanalı bir birey. Eşi yanlış duymadıysak Mersin’li. (Doğrusunu söylerseniz düzeltiriz.) İkisi Zeytinburnu’nda Bici Bicici açmaya karar verdiklerinde henüz İstanbul’da bir tane bile Bici Bici satan mekan yok. (Arada tek tük seyyar satıcıların olduğu söyleniyor) Bu bağlamda büyük cesaret sergilemişler doğrusu. Bici Bici, Osmanlı’dan günümüze kadar gelmiş bir tatlı. Rivayet o ki asıl Bursa’da yapılmaya balşlanmış. (Hala da sokak satıcıları tarafından yapılıyor) Lakin onu asıl Adanalılar sahiplenmişler ve nihayet 17.09.2020 tarihinde coğrafi işaretini Adana’dan almışlar. (Bkz. Adana Bici Bici)

Efendim, klasik bir bici bici de şekerle kaynatılmış nişasta unu, rende buz ve gül suyu olur. Üstüne ekstra şeker olarak da pudra şekeri ilave edilir. Mesut Usta’nın da bici bicisi aynı bu şekilde hazırlanıyor. Lakin o ayrıca isteğe bağlı olarak klasik bici bicinin içerisine muz, çilek ya da kivi gibi meyveler de ilave ediyor. Bu sayede bici bici tatlısını modifiye ediyor. 

Mekan Adanalı dürümcülerin arasında kendini konumlandırmış salaş bir yer. Zaten bici bici için dört katlı ultra lüks bir yer aramak da abes. (Burası Kuzey Kore değil) Anlamını da buradan alıyor zaten. Karı-koca birlikte geleneksel bir tatlıcı açmışlar, hepi topu bu. Google yorumlarına bakarsanız herkes veryansın etmiş, lakin sorarım size ey hakikat peşindeki sevgili yiyiciler “İstanbul’da başka bici bicici mi var ki burayı gömmeye çalışıyorsunuz!? Yazıktır. Günahtır.” Çocukluğunu Adana’da geçirmiş ve bu tatlıyı yemiş biri için gayet de nostaljik bir değeri var işte. Kanaatkar insanlar için her zaman hayat sürprizler ile dolu. Ama “Benim!” diyenlerin her daim “Vah haline!” Şüphesiz onlara İtalyanlar’ın en iyi gelatosunu verseniz de anlamazlar ve tatminsizlikleri yüzünden onları elim bir azap beklemektedir.

Neyse. Biz Mesut Usta’nın Bici Bici’sini (tatlıyla aramız uzak olmasına rağmen) beğendik. Hatta muz ilaveli aldık.Çok ilginç bir tatlı. Hazırlarken izlemesi çok zevkli. Buzu kararken gelen rende sesi çok keyifli. Mesut Usta nişastanın üzerini fırınlarken biraz yanık tutuyor. Onu da kızılcık şekeri ile yapıyor. Bizce jölemsi nişastanın üstüne gayet de hoş bir doku kazandırmış, sertlik katmış. Farklılaşmış. Cici Cici olmuş. Bunun haricinde Mesut Usta’yı ve mekanını İstanbul’da ilk olduğu için kıskanıp paçasından aşağı çekeni de çok. Açgözlü insanlar gelip bir tane “Bici Bici” sipariş edip yanına altı kaşık istiyorlarmış. Ona çok kızıyor Mesut Usta; “Emeğimden, ürünümden, zamanımdan çalıyorlar.” diyor.

*En yeni mekan ve lezzet önerilerimiz için Harbiyiyorum Instagram hesabımızı takip edin.

Bize kalırsa bu tip geleneksel tatlıların bilhassa büyükşehirlerde yaygınlaşması, hatta geliştirilmesi çok önemli. Neden? Çünkü İtalyanların Türklere ve dünyaya iteledeği gelato denen kandırmacadan çok daha sahiciler. Daha da ötesi “Bizimler”. Bu topraklara aitler. Hala geliştirmeye açıklar ve dahi farklı sunumları ile tüm dünyanın ilgisini çekebilirler. 

Gökten üç Türk dondurması düşmüş.

Birincisi Bici Bici, ikincisi Karsambaç, üçüncüsü de Haytalı.

Sahip çıkmak lazım hepsine.

Gidip de yiyenlere, yiyerek tarihi yaşatanlara şimdiden afiyet olsun. 

Vesselam.

Buzlu Bici Bici Tatlıcısı
Yeşiltepe, 53. Sk. 43/A, 34020 Zeytinburnu/İstanbul
Tel: 05369287562

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir