Afyon’da Kuzu Tandır Nerede Yenir? Meşhur Aşçı Bacaksız, Afyonkarahisar
Afyonkarahisar deyince aklınıza ilk kaymak, sucuk, afyon gelir ya hani? Hah işte sucuk gelmesin artık. Sucuğu bozmuşlar çünkü. Lakin son gidişimizde ismini vermeyeceğim bilinen bir markanın allem edip, kallem edip bize sattıkları sucuğunun üzerinde “Sucuk benzeri ürün” ibaresini görünce ruhen çöktük. Afyon’daki çoğu markanın bu işin sahtekarlığına gittiğini düşünüyoruz ve yakıştıramıyoruz. Umarız düzelir.
Neyse esas konumuza dönelim. Esas konumuz, yüz yıllık bir tecrübe ile pişen “Kuzu Tandır” ve bunu sağlayan “Meşhur Aşçı Bacaksız“.
Afyon’un asırlık masalara sahip, et sevenler için biricik lezzet durağı hakkında burada huzurlarınızda bir açıklamada bulunacağız. Evet hazırsanız açıklıyoruz. Rivayet o ki dedelerin dedesi Aşçı Bacaksız Yağcıoğlu tarafından 1860’larda kurulan ve 1938 yılında oğlu Ahmet Madenci tarafından yeni yerine taşınan mekan, bugün sadece Kuzu Tandırı ile Afyonluların milli yemeği olmuştur! Alkışlayın bakalım…Oley!!
“Neden?” diyecek olursanız, Afyon’un bugüne kadar öyle bilindik pek de özel pişmiş yemek çeşidi olmamış. E, burası da biricik. Madem öyle biz de bu payeyi “Meşhur Aşçı Bacaksız“a verelim dedik. Fena mı yaptık? Ey Afyonkarahisarlılar! Sizin yöresel yemeğiniz “Kuzu Tandır“, asırlık lokantanız da “Aşçı Bacaksız“dır. Yemediyseniz gidin hemen yiyin. Tandırın yanına bir de soğan kırdırın. Cücüğünü de bizim için ısırın. Teşekkür ederiz.
Birbirine el verme silsilesine devam ediyoruz. Aşçı Bacaksız Yağcıoğlu, Ahmet Madenci’ye, Ahmet Madenci Kadir Madenci’ye ve Mustafa Madenci’ye, Kadir Madenci de oğlu Ahmet Madenci’ye el vererek bu enfes kuzu tandırın özel yapılış şeklini günümüze kadar taşıyor. Rahmetli Kadir Madenci eş-dost tarafından kısa boyu yüzünden Aşçı Bacaksız olarak anıla geliyor. Bir de lokantaya gelen müşterilerine kendine has ustalık kurallarını uygulayarak şehirde ayrı bir efsane yaratıyor. Nedir efendim bu efsaneler? Lokantadan içeri selamsız girene soğuk davranmalar, 1,5 porsiyon isteyene trip atmalar, “Yağsız tandır çek” diyene “Hade get işine!” demeler şeklinde. Biz bu tavırlara bayıldık valla! Bunlar, anlayanlar için ustalık alametidir. Her yiğidin de harcı değildir. Saygı!
Kebabın hazırlanış ve sunumuna geçiyoruz. Et kuzu eti. Dişisi makbul değil. Her kadında olduğu gibi siniri fazla oluyormuş. Kadınlar erkeklere göre daha hassaslar tabi. Erkeğini seçiyorlar. Sinirsiz. Sorunsuz. Bu eti 200 – 250 gram parçalara ayırıp bir gün boyunca dinlenmeye bırakıyorlar. Sonra sahneye tencere giriyor. Tencerenin dibine gerdan ve kemikli kısımlar, ortasına but olsun incik olsun löpçükler, en üste de kemikli kısımlar konuyor. Üzerine sıvı yağı konup kısık ateşte 3 saat pişiriliyor. Kendi yağını da salarak mayhoş olan etler ertesi güne kadar aynı yağda dinlendirilip yanında pilav ve etin suyuna bandırılmış pideler ile servis ediliyor.
Ahmet Bey babası gibi değil. Dükkandan bizi kovmadı mesela, sağ olsun. Mülayim biri. Bize asırlık masalarının, sandalyelerinin ve dedelerinin hikayelerini anlattı. Bir tek dükkanın dış cephesinden ötürü muzdarip. Daha önce ahşap olan cepheyi pvc doğrama yaptırmış. O da gerçekten ambiansı bozmuş ama sağlık olsun. Bir sonraki tadilatta sen yine ahşap yaptırırsın dedik. Kafasını salladı.
Giderken biz de ona el salladık! Kürdan istedik. Afyonlular et yedikten sonra şöyle derlermiş. “Dişimizi gurcalayak da et yediğimiz anlaşılsın!” Biz de geleneğe aykırı davranmadık. “Gurcaladık!” Hop! İstikamet: Kaplıca…
Meşhur Aşçı Bacaksız
Yeni Saraçlar Çarşısı. No: 6 – Afyonkarahisar
Tel: 0272 2152097
Adresi haritada görüntülemek için tıklayın!
“sucuk benzeri ürün” ibaresi avrupa birliği normlarında sucukla ilgili yönetmelik olmadığından konuyor, sucuklarda bir farklılık yok. selamlar
bilgilendirme için sağolun Mustafa bey. Yine de sucuk benzeri ibaresi mide bulandırıcı. Afyonlu musunuz aceba? :D
Yazılarınıza çok özeniyorum.. sürekli Türkiye’yi gezesim geliyor :). İnşallah bir gün hepsini gezip göreceğim, bütün bu lezzetleri deneyeceğim.
http://tuzvekarabiber.blogspot.com/
Sizin yazılar da güzelmis. Ben de sizinkileri gezmek istedim simdi :) Ne olacak?
hehe yapılacak bir şey yok, gezeceğiz artık :)). ama sizin yazılarınız bana pahalıya patlayacak anlaşılan, tüm Türkiye’yi gezmem gerekecek :).
İyi gezmeler… :)
Merhaba.Aşçı Bacaksızın yerine gittim.mekan bilmeyen biri için pek güzel değil ama yemekleri mükemmeldi.Eşimle ve çocuklarımla gitmiştim.çocuklarımda eşimde çekinerek yaklaştılar sonra eşim iki tabak yedi tandırdan.ekmek kadayıfıda çok güzeldi.gerçi zor bulduk yeri.bilen biliyorda bilmeyen arıyor.
Sucuk konusunda kısmen katılıyorum..Özellikle bilinen firmalar lezzetten ödün verdikleri gibi, pek bilinmeyen firmalarda ise hala o buram buram kokan hakiki afyon sucuğunu yiyebilirsiniz vesselam..
Bir de, aslında anadolumuzun her köşesinde olduğu afyonun da lezzetleri çoktur..sadece tandıra indirgememek lazım..mesela bi afyon kebabı vardır pek bilinmez..etli pidesi vardır ki etin hakkını vermek lazım..
ustam, benim türkiyede gezip yemek yemediğim yer kalmadı. tandır konusunda uzman bildiğiniz gibi konya’dır(en meşhurları da hacı ve sanayide tuba) ama bunun yanında, denizli, tavas, kızılcabölükte bir tandır yaparlar ki afyon haltetsin, yanında bir de isli yoğurt oldumu tadına doyum olmaz. kal sağlıcakla
Ben emekliyim. Sucuk konusunda hasas olduğum için çok araştırdım. gerçekten doğal ve son derece leziz olmasına karşın oldukçada makul fiyata afyonda sucuk buldum. Burada reklamını yapmak istemem. Lakin mail ile isteyene markasını verebilirim. e-mail’im [email protected]. Saygılarımla
Antalya dan Afyon a gelirken cumhuriyet tesislerine 1 -2 kilometre kala Uğrak mola yeri çoook mükemmel tertemiz ve çok güzel ızgara yapıyorlar üstelik de fiyatları çok uygun etleri güvenilir şiddetle tavsiye ederim
Salih abi Bir gastronomi ogrencisi olarak gecenlerde Afyonda salim usta lokantasinda yemek yedim ama sizin afyona gidip oraya gitmemenize sadirdim
Afiyet olsun. Biz de bir sonrakine gideriz :)
Geri bildirim: Afyon'da En İyi Yoğurtlu Paça Nerede Yenir? Salim Usta, Merkez, Afyonkarahisar