OdaTV Yazıları

2020’nin En Çok Satan Yemek Kitapları

2021 yılı yaklaşırken 2020 yılında hangi yemek kitapları okunmuş diye çeşitli kitap satış sitelerini gezdim. Gezerken de en çok okunan yemek kitaplarını içeren ve benim de okumanızı tavsiye edeceğim bir derleme yapmaya karar verdim.  

İşte 2020’nin en çok satan yemek kitaplarından bazıları… 

(Not: Sıralama resmi değildir. Kendi aldığım notlara göre yaptım. Zaten her kitap satış sitesinde en çok satan kitapların sıralaması farklı. Ancak üç aşağı beş yukarı bütün online sitelerde benzer kitaplar en çok satanlarda yoğunlaşıyor.)

MUTFAK SIRLARI – ANTHONY BOURDAIN

Yazarı ünlü gurme, rahmetli Anthony Bourdain…. 

Hayatında neredeyse tüm dünyayı gezip, yiyen New York’lu ünlü şefin kendi aşçılık ve mutfak maceralarını samimi, akıcı bir dille ve dobra dobra anlatması kitabın en büyük başarısı. Post modern dünyanın restoran mutfaklarının perde arkasında neler döndüğüne dair çok güzel bir projeksiyon ortaya koyuyor.

2017’de Anthony Bourdain’la New York’ta karşılaşmış ve bir kitabını imzalatma şansını yakalamıştım. O kitap şu anda kütüphanemin en değerli parçalarından biri.

TUZ YAĞ ASİT ISI, İYİ YEMEK PİŞİRMENİN İNCELİKLERİ – SAMIN NOSRAT

James Beard Vakıf ödüllü kitabın aynı isimde bir de Netflix belgesi var. Yazarı Amin Nosrat Amerikalı bir şef ve yazar. 

Kitabın iddiası ise şu; “Herhangi bir malzemeyle, herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda leziz yemekler pişirmeyi öğreneceksiniz. “

Yani bir yemek tarif kitabından daha çok yiyeceği işlemeyi ve yemek pişirmenin felsefesini öğreten bir kitap. Samin Nosrat, yemek pişirmek gibi karmaşık bir konuyu dört kelime ile özetliyor; tuz, yağ, asit, ısı. 

Daha iyi bir aşçı olmayı hedefleyen herkesin okuması gereken bir kitap.

KARATAY MUTFAĞI, KALICI KİLO VERDİREN YEMEK TARİFLERİ – CANAN KARATAY

Karatay Diyeti isimli kitabı ile ünlü olan ve uzun yıllar en çok satan kitaplar listesinde kalan kitabın yazarı Prof. Canan Efendigil Karatay’ın yeni kitabı.  

Bu kitabı Türk mutfağının en güzel örneklerini Karatay prensiplerine göre revize ederek tarifliyor. 

Canan Karatay kitapla ilgili şunları söylemiş: “Ben şunun garantisini veriyorum: Mutfağını, Karatay Mutfağı’na çevirenler sağlık bulacak, zayıflayacak ve kilosunu koruyacak! Bunu yaparken de hiç strese girmeyecekler.”

Kitabı okuyup, tarifleri deneyenler bana mail göndersinler; sonuçları merak ediyorum.

KULAKTAN DOLMA TARİFLER – ŞEMSA DENİZSEL

Şemsa ünlü bir şef. Nişantaşı’ndaki 18 yıl yıl hizmet verip 2018’de kapılarını kapatan Kantin’in sahibi ve şefi. Ama ben Şemsa’nın ismini ilk olarak 2010 yılından bu yana güncellediği “Kulaktan Dolma Tarifler” isimli yemek blogu ile duydum. 

İşte şimdi blogu ile aynı isimli yemek kitabı çıkmış. Ne mutlu ona! 

Yılların getirdiği birikim, hikayeler, tarifler… Bu kitabın basılma zamanı çoktan gelmiş, hatta geçiyordu bile.

2015’te yazdığım “Her Şeyin Başı Blog” isimli kitabımda Türkiye’de blog yazan herkesin bir gün kitabının da çıkacağını söylemiştim. 

KAHVE, TOPRAKTAN FİNCANA – CENK GİRGİNOL

Türkiye’de kahve denilince ilk akla gelen isimlerden biri: Cenk Girginol. Geçtiğimiz haftalarda görüşmüştüm ve yeni çıkan kitabını imzalattırmıştım hatta. 

Yeni kitabının ismi “Ahde Vefa, Bir Türk Kahvesi Hikayesi”… Çok başarılı bir kaynak kitap olmuş. Cenk de henüz bu yeni çıkan kitabının heyecanı içerisinde ama ilk kitabı “Kahve, Topraktan Fincana” hala en çok satan yemek kitapları arasında başarısını korumaya devam ediyor. 

Kahve konusunda elinizin altında olması gereken yegane başucu referans kitabıdır. Çok satması boşa değil.

İKTİDARLARIN SOFRASI- ARTUN ÜNSAL

Artun Ünsal, uzun bir aradan sonra 832 sayfalık 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olan “İktidarların Sofrası” ile karşımızda. Artun Ünsal’ın kitaplarını görünce nedense çok heyecanlanıyorum. Onun entelektüel derinliğinde, değerlemesinde yemek üzerine kitap yazabilen Türkiye’de çok az insan var.

İktidarların Sofrası, uygarlık tarihi boyunca yemek ve siyaset ilişkisini, yemek ve sofra kültürünün siyasete etkilerini ekonomik, kültürel, sosyolojik, antropolojik, iletişimsel ve simgesel boyutlarıyla inceliyor. 

İşte ben de bu yüzden heyecanlanıyor ve kitabı okumak için sabırsızlanıyorum.

Bu çok katmanlı kitabı da yazsa yazsa zaten bir tek Artun Ünsal yazardı. 

Ellerinize, bilginize, emeğinize sağlık üstat.

MELEKLERİN PAYI- BİR VİSKİ MACERASI

Meleklerin Payı da aslında başlangıcı blog olan bir hikayeye sahip. Yukarıda da belirttiğim gibi bir kitap olmaması kaçınılmazdı. 

Yazarı ve kurucusu Burkay Adalığ. Tutkusu ve sevgisi viski. Hal böyle olunca ve yıllarca bu site üzerinde viski kültürü üzerine düzenli yazılar paylaşınca, içeriklerin basılı bir yayına dönüşmesi de kaçınılmaz oluyor tabii.

Viski kültürü yazarı Dave Broom Meleklerin Payı ile ilgili “Türkiye’de sayıları giderek artan viskiseverlerin artık kayda değer bir referans kitabı var” demiş. 

Burkay Adalığ’ın kitabı Epsilon Yayınevi’nden 2019 yılında çıktı. 

Herkese bol okumalı bir 2021 diliyorum. 

Afiyetle…

Salih Seçkin Sevinç

*Bu yazının orijinali ilk olarak 27.12.2020 tarihinde Odatv’de yayınlanmıştır.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı salih-seckin-sevinc-2-560x268-1-1-2.jpg

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir